Hap en Tap logo zonder streep

A l’Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

19 jun 2017 | Events, Food, glorious food!, Hap & Tap op stap, Reviews

Nog geen plannen voor komend weekend? Goed zo! Wel al plannen? Afbellen, die handel. Ik wil me nu al verontschuldigen voor het feit dat ik jullie agenda voor komend weekend in de war ga sturen. Sorry, mannekes! In het weekend van 24 en 25 juni moeten jullie immers naar Oostende. Ja, ja, het is van moeten. Dan vindt immers al voor de 5de keer A l’Ostendaise plaats, een culinair festijn waarbij de meest vooraanstaande restaurants van de koningin der badsteden hun beste beentje voorzetten. Ik mocht een van die restaurants uitkiezen om er hun signature dish te gaan voorproeven die op het event zal geserveerd worden. Weten waar en wat ik at? Lees vooral verder.

Maar laat me beginnen bij het begin. Ik kreeg dus een uitnodiging in mijn mailbox waarin me voorgesteld werd om een van de volgende restaurants te komen ontdekken in Oostende en er hun A l’Ostendaise gerecht te komen proeven:

• Belle de Jour (Els Vanbiervliet – Aartshertoginnestraat 5)
• Bentley’s (Jean-Philippe Susilovic – Van Iseghemlaan 58)
• Bistro Mathilda (Luc Declerck – Leopold II-laan 1)
• Brasserie Albert (Koningin Astridlaan 7 of ingang Zeedijk)
• Galerie BeauSite (Ann Rommelaere – Albert I-promenade 39)
• Mange-Tout (Peter Moyaert – Visserskaai 22)
• Marina (Vida Acquaro – Albert I-promenade 9)

 

À l'Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

 

Nu ben ik behalve met de keuken van het Botteltje totaal niet vertrouwd met de gastronomische troeven van Oostende (de sportieve kanten ken ik beter: KVO, Dwars door Oostende, de Nieuwjaarsduik,…). Ik kon ervoor kiezen om van iene miene mutte te doen of ik kon te rade gaan bij mijn collega Thibault, ’t kakkernestje van den bureau en afkomstig van ’t zèètje. Ik koos voor het laatste en heb me dat niet beklaagd. Bedankt voor de gouden tip, Thibaulken! Thibault raadde me aan om voor Bistro Mathilda te kiezen. Ik checkte snel wat het signatuurgerecht was dat Luc Declerck voorstelde voor A l’Ostendaise en zag dat het (meer dan) goed was: een taco gevuld met tomatensalsa, daikon, gezonde guacamole op basis van Griekse yoghurt en een stukje gebakken makreel. Mmmmmh!

En zo reden mijn man (ja, ja, die begint er precies plezier in te scheppen om mee te gaan als ik een +1 mag uitnodigen) verwachtingsvol en met grote honger op een mooie vrijdagavond naar Oostende. Hoewel we een uur vroeger waren dan afgesproken (omwille van die honger he en weinig verkeer op de E40, dat ook), werden we meteen met open armen ontvangen door Luc die die avond instond voor de zaal én het terras. Luc wisselt zijn koksschort regelmatig eens in voor de outfit van zaalverantwoordelijke en sommelier. Een ideale combi voor hem, zo vertelt de vriendelijke man.

 

À l'Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

 

Behalve het voorgerecht dat een ‘verplicht nummertje’ is, mogen mijn man en ik kiezen aan de kaart wat we willen eten. My hubby kiest voor een giga gebakken roggevleugel met kappertjes, hoeveboter en frietjes. Ikzelf ga voor een preirisotto met kabeljauwhaasje met kruidenkorst. Euh, correctie, zeg maar kabeljauwhaas. Als dessert laat Eddy zich verleiden door een hemelse rijstepap, terwijl ik opteer voor het dessert van de week: een combinatie van vlierbes en -bloesem, aardbeien en yoghurt. De rijstepap mag dan misschien hemels zijn, mijn dessert was hemelser. Een tempura van vlierbloesem, wat een origineel idee!

Maar waar het uiteindelijk allemaal om draaide, dat was de fameuze taco. Met deze Mexicaanse specialiteit trekt Luc resoluut de kaart van exotisch streetfood met een Belgische inslag dankzij de makreel uit de Noordzee. Subliem! Zowel voor originaliteit, smaak als presentatie verdient dit nieuwe idee – Luc kiest elk jaar voor een ander gerecht in tegenstelling tot bepaalde collega’s – alle lof. Hiervoor speciaal naar Oostende rijden? Sure!

 

A l'Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

A l’Ostendaise praktisch:

Place to be: het Zeeheldenplein, 8400 Oostende.
Data:
Zaterdag 24 juni van 11u00 tot 21u00
Zondag 25 juni van 11u00 tot 19u00
Toegang: gratis.
Prijzen: gerechten kosten € 6 per bordje. Betalen doe je met een kaart die opgeladen kan worden aan de kassa. Het bedrag dat eventueel op de kaart blijft staan, kan tot 7 juli 2017 teruggevorderd worden via www.visitoostende.be/cashback.
Alle info (met deelnemende restaurants én hun signature dishes) op alostendaise.be

 

A l'Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.551 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Houdart marc

    Beste,
    Waar kan me zich inschrijven om mee te gaan met de vissersboot,op zaterdag.En wat is de prijs.
    Mvg

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

A l’Ostendaise: kom het beste van de zee proeven in Oostende

by Myriam Minne time to read: 3 min
4