Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

Vorige week was ik in Lyon. Om de 2 jaar vindt daar, in de bakermat van de gastronomie én de geboorteplaats van wijlen driesterrenchef Paul Bocuse, de gi-gan-tische horecabeurs Sirha plaats (denk: horecaexpo maal 6!) én de Bocuse d’Or, het wereldkampioenschap van de gastronomie. In-druk-wek-kend! Er is geen ander woord voor. Niet minder dan 24 landen uit alle uithoeken van de wereld strijden er om het bronzen, zilveren en gouden beeldje van Monsieur Paul… en om eeuwige roem. Chefs die ooit een medaille aka beeldje pakten, worden voor eeuwig en altijd met de nodige égards behandeld door hun confrères aux toques.

 

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

 

Chartreuse en kalfsribstuk

De wereldfinale vindt dus maar om de 2 jaar plaats. Het komt erop aan om zich het jaar ervoor bij de laatste 10 landen te kwalificeren op de Europese finale. Team België, o.l.v. Lode Deroover, chef van restaurant Fleur de Lin in Zele, slaagde in 2018 in die opzet (check mijn artikel hierover). Lode, commis Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen werden 6de in Turijn en mochten zich dus opmaken voor Lyon. De opdracht: als voorgerecht een chartreuse presenteren met een diameter onder de 20 cm en met als vulling 50% groenten en voor de rest oesters, mosselen, kokkels en coquilles.

 

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

 

Voor het hoofdgerecht, dat eerst op een plateau moet gepresenteerd worden aan de jury alvorens het te dresseren op het bord, moet gewerkt worden met een kalfsribstuk. Dit moet op traditionele wijze (m.a.w. op het been gebraden) verwerkt worden. Er mag geen sous-vide cooking aan te pas komen. De Bocuse d’Or houdt graag vast aan tradities. Bovendien moet alles binnen de 5 u en 35 min doorgegeven worden.

 

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

 

Eurosong: and the points go to the Scandinavian countries

Lode en co laten niets aan het toeval over en laten zich voor de creatie van de plateau en alle communicatie begeleiden door de Heren Loebas die een prachtexemplaar bedenken: ze laten zich hierbij inspireren door de kraag van de Vlaamse Meester Peter Paul Rubens. De kantjes van de kraag komen ook terug in zowel voor- als hoofdgerecht. Ze hebben niet alleen prachtige en lekkere gerechten (ik had het voorrecht om te mogen gaan proeven tijdens de allerlaatste training), het hele verhaal klopt ook. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, wanneer ze netjes binnen de tijd alles doorgeven…

Maar dan volgt de ontgoocheling. Ik spreek nu vooral voor mezelf, want ik kreeg niet meer de gelegenheid om met het team te praten achteraf. Het zijn Noorwegen, Zweden en Denemarken die respectievelijk met het bronzen, zilveren en gouden beeldje gaan lopen. En dat al voor de tigste keer.

 

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

 

Uiteraard zijn die landen heel goed bezig. Ik wil niets afdoen van hun prestaties. Bijlange niet. Maar ik wil toch ook even kwijt dat ik de jurering niet helemaal koosjer vind. Die landen geven elkaar onderling gewoon maximaal veel punten… Tjah, op de punten van onze “buddy’s”, de Hollanders, konden wij niet rekenen, want die waren niet gekwalificeerd. Zolang Bocuse d’Or het systeem van punten geven niet aanpast, zullen wij (maar ook Frankrijk!) uit de boot blijven vallen, vrees ik.

Soit, het was weer heel fijn om erbij te zijn. Het was niet 4 seasons in 1 day, maar 4 emotions in 1 day: stress, hoop, ontgoocheling, maar toch ook heel veel trots voor onze jongens. We’ll be back, better, stronger! Ik kijk al uit naar de Europese finale volgend jaar in Tallinn (Estland). Wie er dan gaat deelnemen voor België zal uitgemaakt worden op de Belgische finale die plaatsvindt tijdens horeca expo in november dit jaar. Wordt vervolgd!

Bedankt aan Ferdy en Ann van Bocuse d’Or Belgium voor het vertrouwen: ik mocht al voor de 2de keer de social media verzorgen en postte op Facebook en Instagram dat het een lieve lust was. Alles is nog online en kan herbekeken worden. De Instagram stories heb ik opgeslagen in de highlight Lyon 2019.
Bedankt aan Pieter d’Hoop voor deze foto’s én voor het gezelschap in de press zone.
Bedankt aan mijn ex-chef aan hotelschool Spermalie, Jo Nelissen. Dankzij jou kwam ik destijds in contact met deze organisatie. Zoiets vanop de eerste rij meemaken is een unieke belevenis. Een once in a lifetime!

 

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

Related Post

Tags: , , , , ,

Bocuse d’Or, het WK van de gastronomie met (te) hoog Eurosong gehalte

by Myriam Minne time to read: 3 min
13
%d bloggers liken dit: