Hap en Tap logo zonder streep
De Loire

De Loire: paradijs voor wijnliefhebbers en (sportieve) toeristen

2 mei 2016 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Hap & Tap op stap, Reviews

Grappig hoe een balletje rollen kan… Ik kreeg een uitnodiging voor een 3-daagse perstrip naar de Loire in mijn mailbox, maar merkte al snel dat die eigenlijk voor een andere Myriam bestemd was. Ik antwoordde beleefd dat ik vermoedde dat er een vergissing in het spel was, maar dat ik uiteraard altijd bereid was om mee te gaan. Vanzelfsprekend zette ik een vette knipoog achter zoveel vrijpostigheid. Een paar mails later was de zaak beklonken: ik mocht mee naar de Loire!

 

De Loire

 

De bedoeling van de reis was van velerlei aard: uiteraard en in eerste instantie een aantal wijnboeren bezoeken en de lokale Loirewijntjes degusteren, maar verder ook de toeristische troeven van de streek ontdekken waar op 4 en 5 juli de Ronde van Frankrijk halt houdt en enfin et surtout de sportieve mogelijkheden van de regio in de kijker zetten. Complètement ma tasse de thé donc ! (Normaal spek ik mijn teksten met Engelse uitdrukkingen, maar voor de gelegenheid pas ik me aan).

 

De Loire

De Loire: de wijnen

Wat de wijntjes betreft, ik ben (nog steeds) geen wijndeskundige, heb (nog steeds) geen opleiding tot sommelier of dergelijke genoten en wat ik nu ga schrijven, is dus 100% subjectief en geldt enkel voor mezelf. De eerste dag waren we te gast bij Philippe van Domaine des Deux Vallées in Saint Aubin de Luigné. Op dag twee werden we in de watten… euh wijnen gelegd door Sylvie van Le Moulin de Chauvigné en Tessa van Domaine aux Moines die ons met hun tweetjes bijzonder gastvrij ontvingen op het wijndomein van Sylvie. Na 15 (!) wijntjes trokken we naar de coöperatieve Robert et Marcel, waar we na een rondleiding door een stukje van de 12 (!) kilometer lange ondergrondse kelders nog eens 9 wijntjes proefden. Op de derde dag werden we ontvangen op de boot van stuurman én wijnbouwer Denis van Domaine des Champs Fleuris, waar we naast de wijnen van Denis ook nog die van Régis van Domaine du Caillou mochten degusteren. Onze laatste halte waren de caves van Gratien & Meyer, een wijnhuis gespecialiseerd in “fines bulles”, gelegen aan de oevers van de Loire met een prachtig panoramisch uitzicht over de rivier.

 

De Loire

 

Het heeft weinig zin om jullie te overladen met details en superlatieven over de verschillende wijnen, want, op een paar uitzonderingen na zijn ze zo goed als onvindbaar in België. Enkele wijnen van Domaine des Deux Vallées vind je bij Wijnen Henri Petre in Lendelede en bij Thierry Martin van Cru Wine in Ronse en bepaalde wijntjes van Robert et Marcel zijn te verkrijgen bij Delhaize… Er zit dus maar een ding op: jullie MOETEN afreizen naar de Loire. Trouwens, wat houdt jullie tegen? De Loire ligt op amper 2 x 1 1/2 uur rijden met de Thalys vanuit Brussel Zuid. Nog een voordeel: de prijzen van de wijnen zijn véél lager doordat je ze rechtstreeks bij de producent koopt. En enfin et surtout: je krijgt van al deze supersympathieke wijnbouwers een deskundig woordje uitleg én je kan van àlles proeven. 😉

 

De Loire

Stuk voor stuk gepassioneerde wijnbouwers

 

Wat heb ik onthouden? De Loire is een échte wijnstreek. Waar je ook rijdt, je wordt omringd door schilderachtige wijndorpjes, wijndomeinen en wijnranken zover als je kan kijken. Het aanbod is dan ook gi-gan-tisch: droge én zoete witte wijn, rosé, rood, bubbels,… Er is voor elk wat wils: van fruitige en soepele (aperitief)wijntjes, tot des vins plus corsés,… De diversiteit is enorm! De Loire is dan ook de hemel op aarde voor de wijnliefhebber. En dat is grotendeels te danken aan de Chenin, een unieke druif die zo typisch is voor de Loirestreek.

 

De Loire

Wijngaarden en wijnstokken à perte de vue…

 

Wat heb ik nog meer onthouden? Al deze wijnbouwers, van de eerste tot de laatste, oefenen écht met hart en ziel hun stiel uit. Houden ze momenteel van uur tot uur angstvallig het weerbericht in het oog (nachtvorst kan de bloesems aan de wijnstokken immers onherroepelijke schade toebrengen en de reportage van TF1 van 28 april ll. laat het ergste vermoeden…), dan zijn ze tijdens het oogsten zo mogelijk 24u op 24 in de weer. Sylvie van Le Moulin de Chauvigné doet geen oog dicht en Tessa van Domaine aux Moines slaapt boven de vaten, zodat ze bij het minste probleem onraad ruikt. Letterlijk. Zo werd ze in de hete zomer van 2003 gewekt door een indringende geur: de gisting verliep door de hitte te snel… De job van wijnbouwer ziet er misschien rooskleurig uit, maar is dat alles behalve: ze zijn overgeleverd aan de grillen van de natuur en kunnen alleen bang afwachten… Wat een stress.

Tot slot geef ik toch een paar van mijn coup de coeurs mee, ik kan het niet laten. 😉

 • De Anjou Blanc Clos de la Casse 2014 van Domaine des Deux Vallées. Als ik die nogmaals wil drinken, dan kan ik in Le Château du Mylord in Ellezelles terecht. Daar staat deze droge witte op de wijnkaart.
 • De Cuvée Flamme Rosé Crémant de Loire van Gratien & Meyer, een lichtzurig zomers bubbeltje dat naar frambozensnoepjes smaakt.
 • Enfin et surtout de zoete witte wijnen van de verschillende domeinen. Normaal heb ik het niet voor zoet (wat wijn betreft dan toch!!). Een Monbazillac of Sauternes zijn niet aan mij besteed. Maar de moelleux van de Loire die konden mij wèl bekoren. Zoals Alexis, het zoete witte wijntje van Régis van Domaine du Caillou, genoemd naar zijn jongste zoon, wat een pareltje!

 

De Loire

Proeven, proeven, proeven,… #Bluvngoan.

 

Meer weten over de wijnen en wijnbouwers? Check dan zeker eens de website van l’Interprofession des Vins de Loire, www.vinsvaldeloire.fr.

De Loire: toeristische trekpleister (où il fait toujours beau!)

Op maandag 4 juli ligt de finishlijn van de Ronde van Frankrijk in Angers, terwijl de renners op 5 juli terug in het zadel springen in Saumur. Uiteraard is deze grootste wielerwedstrijd ter wereld de uitgelezen kans om een tripje naar de Loire te boeken, maar er zijn zoveel meer gelegenheden. Ik zet er een paar op een rijtje:

 • Op zondag 19 juni vindt de 20ste editie plaats van la Fête du Vélo en Anjou, een evenement dat maar liefst 20000 fietsers lokt!
 • Datzelfde weekend van 18 en 19 juni kan je in Saumur terecht voor Vélo Vintage.
 • Vind je de Loire te veraf voor zo’n kort sportief weekendje, dan kan je ook (een deel van) de Loire af fietsen, goed voor 800 km fietsplezier. Check it out op www.loireavelo.fr.

 

De Loire

 

 • Liever actief op het water? Huur dan een kano of kayak bij Canoës d’Anjou.
 • Of rustig genieten? Welkom aan boord van L’Etoile qui Rit, de boot van Denis Retiveau. Meer info op Loire Vins Aventure.

 

De Loire

Wijn degusteren, varend op de Loire, ’t leven is mooi!

 

 • Al aan een ballonvaart boven de Loire gedacht? Surf naar www.montgolfieres.fr.
 • Honger gekregen? Dan kan ik ten stelligste een lunch of diner aanbevelen op een van de volgende adresjes: restaurants Le Relais in Angers en Les Ménestrels in Saumur.

 

De Loire

Diner in Les Ménestrels

 

 • Honger nog niet gestild? Proef dan zeker de lokale specialiteit: les rillauds, stukjes gekonfijt varkensvlees. Het ziet er niet uit, maar, man, man, wat is dit lekker! Bijpassend wijntje erbij (aan keuze geen gebrek) en je bent in de hemel.

 

De Loire

Des rillauds, stukjes gekonfijt varkensvlees

 

 • Uiteraard mag je deze wijnregio niet verlaten voor je een bezoek bracht aan een (of meerdere!) van de 350 (!) wijnkelders van Val de Loire die hun kelders openstellen voor het grote publiek. Ze ondertekenden een charte waarin ze zich akkoord verklaren om gegarandeerde bezoekuren voor te stellen, een tariefkaart ter beschikking te stellen, de wijnen per fles aan te bieden, enz… Santé!

 

De Loire

 

 • Tijdens de zomermaanden is er trouwens vaak van alles te doen op die wijndomeinen. Zo zijn er elke vrijdagavond van 15 juli t/m 26 augustus de aperitiefconcerten ‘Night’n Bulles’ bij Gratien & Meyer en is er op 17 en 18 september ‘Les Journées du Patrimoine’, unieke bezoeken aan de wijnkelders, zeg maar. Voor de complete kalender surf naar de website.

 

Vanwaar komt die “il fait toujours beau” in de titel vraag je je wellicht af? Wel, da’s een uitspraak van reisleidster Stéphanie die in ons geval nog waarheid werd ook: terwijl de hemelsluizen opengingen in België, genoten wij van het prachtigste weer in de Loire!

Een woordje van dank is hier op zijn plaats!
Eerst en vooral bedankt aan Stéphanie van Vinopres voor de (foutieve) uitnodiging. 😉
Bedankt aan Claire en Sophie van Interloire voor jullie gastvrijheid.
Bedankt aan René van Youpiwine en Benoît van Sudpresse voor het fijne gezelschap.
Bedankt aan Simon van Creativeroom voor de bijzonder mooie foto’s. Al een chance dat ik na al die wijntjes niet zelf nog foto’s moest maken… 😉
En enfin et surtout un grand merci à Philippe, Sylvie, Tessa, Fabien, Denis, Régis et Olivier pour votre gentil accueil. Merci d’avoir partagé votre passion lors d’un bon moment ensemble.

 

De Loire

Van links naar rechts, van boven naar onder: René, Benoît, Stéphanie & Simon.

 

En omdat ik zoveel mooie foto’s kreeg en het spijtig zou vinden om die niet met jullie te delen nog een paar collages om van te watertanden. Letterlijk en figuurlijk.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De Loire: paradijs voor wijnliefhebbers en (sportieve) toeristen

by Myriam Minne time to read: 6 min
0