Hap en Tap logo zonder streep
Bister vernieuwt met Belgische bio mosterd

Bister vernieuwt met Belgische bio mosterd

23 aug 2021 | Events, Hap & Tap op stap, Reviews

Vrijdag 2 juli 2021. Er wordt mooi weer voorspeld, al is dat wanneer ik naar Ciney vertrek nog twijfelachtig met een dik en donkergrijs wolkendek boven Lochristi. Typisch Belgisch zomerweer. Maar kijk, de weerman krijgt gelijk: wanneer ik het troosteloze industrieterrein au fin fond de la Wallonie oprijd, komt de eerste zon al door de wolken piepen. De fabriek van Bister mét museum is een imitatie van het weer: het verouderde pand van de 93 jaar oude mosterdproducent oogt desolaat, maar dat duurt niet lang. Wanneer de jonge CEO, Arthus de Bousies (adellijke naam, denkt u, klopt helemaal, Arthus is graaf), ons verwelkomt, voelen we meteen de juiste vibes. Niet strak in het pak, maar met jeans en sneakers, met een echte hands-on mentaliteit wil de ondernemer het mosterdmerk met de iconische granaatvormige pot nieuw leven inblazen. De start is alvast veelbelovend: Bister lanceerde onlangs de eerste 100% Belgische bio mosterd. België boven!

“We werken met 5 boeren van verschillende boerderijen, die allemaal het Farm for Good agro-ecologisch charter hebben ondertekend. Een ware uitdaging, omdat er in België al jaren geen mosterd meer werd gekweekt. We moesten de knowhow dus weer onder de knie krijgen.”, aldus Arthus. Na een rondleiding door de fabriek – ik moet met het schaamrood op de wangen toegeven dat ik begot niet wist hoe mosterd gemaakt werd – trekken we naar de mosterdvelden in Anhée, 18 km verderop. Daar, in het meest idyllische kader dat je je kan voorstellen, aan een lange tafel tussen de mosterdplantjes, krijgen we – onder een stralende zon – een spicy lunch geserveerd: in elk gerecht werd ofwel de Bister mosterd, ofwel de mayonaise van zusterbedrijf Natura verwerkt.

We proeven er uiteraard ook de Bister Bio. Deze nieuwe mosterd krijgt dezelfde granaatvormige pot als zijn broers en zusjes (L’Impériale, mosterd de Dijon en mosterd op grootmoeders wijze) maar met een groen deksel en verschilt van de gangbare marktstandaarden. Hij wordt nl. gemaakt van slechts één soort zaden: de Belgische zaden die op de Waalse bodem groeien. Het resultaat is een vrij zachte en gladde mosterd, uitsluitend gemaakt van gele mosterdzaden die een subtielere pittigheid geven.

Voor zoveel ondernemerschap, daar doe ik mijn petje voor af. Voortaan geen Devos Lemmens of Amora meer in mijn voorraadkast, maar Bister. En telkens wanneer ik de mosterd gebruik, dan zal ik met plezier terugdenken aan die vlotte verschijning in jeans en sneakers. 😉 Fabienne Bister mag op haar beide oren slapen dat haar ‘baby’ in de juiste handen terechtgekomen is.

Ook een bezoekje brengen aan Bister? Hier vind je de mosterd!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.549 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Bister vernieuwt met Belgische bio mosterd

by Myriam Minne time to read: 2 min
0