Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

door | sep 27, 2021 | Hap & Tap op stap, Reviews

Dit recept printen? Print dit recept
Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

We mogen weer! WE MOGEN WEER! Jawel, vorige week maakte ik mijn eerste perstrip sinds november 2019 toen ik te gast was bij onze noorderburen, in De Veluwe. En ook nu had ik het geluk om alweer een andere regio van Nederland te mogen ontdekken: Cheese Valley. Cheese Valley is een kleine, charmante streek van 4 gemeenten: Gouda, Woerden, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk in het Groene Hart van Nederland. Hollandser dan dit wordt het niet: een landschap van rivieren en plassen, van weidse weiden waarop de koeien gulzig grazen. Deze streek – met Gouda op kop – ademt kaas, maar er valt zoveel meer te beleven. Er is echt voor elk wat wils!

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

CHEESE VALLEY: CULINAIR GENIETEN MET GROTE C!

Fine-Dining bij restaurant De Nieuwe Polderkeuken

De eerste avond brengt de taxi ons naar Stolwijk, een lieflijk dorpje op een 6-tal km van Gouda. Daar ontdekken Danny, journalist van Culinaire Ambiance, en ik een gastronomische parel: De Nieuwe Polderkeuken van de sympathieke én gedreven chef Frank Streefland. Zijn huidige score van 13,5/20 in de Gault Millau gids is zeker niet zijn eindpunt. Frank brengt een productkeuken met het nodige vuurwerk en een enorme smaak-intensiteit. Pure gerechten die met passie bereid worden.

Zonder in detail te treden, som ik snel even op wat ons geserveerd werd: na de 5 amuses (een frisse shot van bloedsinaasappel, een spongecake met prei, een krokant kussentje met een emulsie van vadouvan, een krokante wonton met een mousse van forel en citrusgel en een mousse van streekkazen met een espuma van tomaat), krijgen we achtereenvolgens een ceviche en tartaar van zeebaars, een vegetarisch gerecht op basis van wortel (smaakbommetje!), langoustines met flespompoen, een mooi stukje ossenhaas met een bonbon van eendenlever met versgeraspte zomertruffel eroverheen en een dessert op basis van abrikoos, amandel en witte chocolade. Maar niet zonder dat we eerst van de Kaaskar geproefd hebben. De Nieuwe Polderkeuken staat erom bekend dat het het enige restaurant is van Nederland dat uitsluitend lokale kazen serveert. Danny en ik – tot dan nobele onbekenden voor elkaar – zijn het er roerend over eens: wat een assortiment, wat een smaak! Deze kazen zijn in niets te vergelijken met de schellekes jonge Gouda kaas die we in onze supermarkten aantreffen.

Ik deed ooit straffe uitspraken over Meliefste en voorspelde een Michelinster voor Thijs (en die voorspelling kwam ook uit!). Wel, die straffe uitspraak durf ik hier herhalen. De Michelin inspecteurs moeten dringend hun weg naar de boerenbuiten (letterlijk!) vinden, want De Nieuwe Polderkeuken is een hidden gem die dringend ontdekt moet worden.

Restaurant De Nieuwe Polderkeuken
Dorpsplein 7, 2821 AR Stolwijk
Tel: +31 182 602 016
info@polderkeuken.nl
https://www.polderkeuken.nl

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

High Cheese lunch in het Museumcafé van Museum Gouda

Minder verfijnd, maar daarom niet minder fijn, was onze High Cheese lunch in het Museumcafé van Museum Gouda. We hadden het geluk om een “oudewijvenzomer” te beleven toen we er waren (Nederlands voor nazomer) en dus werd onze lunch op het stemmige terras van het museum geserveerd. Al kan ik wel zeggen, dat binnen lunchen ook geen straf is: het café werd met heel veel oog voor detail en sfeer ingericht.

De High Cheese – volledig in de themakleur geel – start met een verse smoothie van mango en ananas, gevolgd door een huisgemaakt Gouds kaassoepje. (Ik moest me bedwingen of ik vroeg de chef om het recept). Vervolgens komt een goed gevulde etagère op tafel met sandwiches, hartige scones met kruidenspread, een kleine salade met diverse soorten kaas, honing, druiven en gemengde noten. Een lekkere lunch met een mooie variatie aan lokale Goudse producten. Een feestje voor het oog en de smaakpapillen! Prijskaartje: 25 EUR p.p., drankje naar keuze (bier, wijn of fris) inbegrepen. Zo’n Tea moet je wel vooraf reserveren en is vanaf 2 personen te bestellen. Gratis voor kindjes tot 2 jaar.

Museumcafé Gouda
Achter de Kerk 14, 2801JX Gouda
Tel: +31 182 820 225
mail@museumcafegouda.nl
https://www.museumcafegouda.nl

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

Dineren met zicht op de open keuken bij Van Rossum

“De geheel open keuken is schitterend en het geserveerde eten is veelal van lokale markten. Het is heerlijk smullen en genieten.” Dat is één van de reacties op de website van het Van Rossum café restaurant. Ikzelf zou daar nog aan toevoegen: “Supervriendelijke bediening, betaalbare prijzen en heel gezellig!” En dat is eraan te zien, wanneer we op vrijdagavond de zaak binnenwandelen. Er heerst een gezellige drukte met een publiek van allerlei pluimage: een tafel met enkel dames die een ladies night vieren, een ouder koppel, gezinnen met kinderen,… Dit is duidelijk dé place to be van Woerden waar je zowel terecht kan voor een drankje op het grote terras als voor een meer uitgebreide maaltijd.

Het plaatsje Woerden heeft van origine een innige band met het omliggende Groene Hart van Holland en die natuurlijke verbinding trekt zich door in de keuken van Van Rossum: producten uit de polder liggen aan de basis van een pure streekkeuken. Van Rossum houdt niet van pretenties, maar van ongedwongen culinair genieten. Alle gerechten zijn ongecompliceerd, duurzaam en puur, waarvan de meeste producten van de eigen biologische boerderij komen.

We proeven er de Salade Riche met huisgerookte zalm en de vis van de dag. No nonsense food dat met liefde bereid wordt in de grootste open keuken van Nederland (!).

Van Rossum café restaurant
Meulmansweg 33m, 3441 AT Woerden
+31 348 706 500
info@vanrossumwoerden.nl
https://www.vanrossumwoerden.nl/cafe-restaurant/

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

Genieten van de Italiaanse keuken aan het water bij Mercatu

Voor onze laatste lunch worden we verwacht bij Mercatu, de horecazaak van het Landal vakantiepark De Reeuwijkse plassen, gelegen tussen het groen en het water aan de rand van de Reeuwijkse Hout. Onder hetzelfde dak zitten een ijssalon, coffee & bar, restaurant en een aantal vergaderzalen. De plassen zijn alom tegenwoordig en we eten bijna met de voeten in het water op het grote terras van de osteria. (We hebben nog steeds geluk met de oudewijvenzomer!).

We genieten er van een borrelplank met een selecte keuze aan de beste Italiaanse specialiteiten: pizza bianca, salade caprese, burrata, gerookte zalm, vitello tonnato, mortadella, bruschetta con pomodoro e aglio en diverse kaassoorten. Uiteraard drinken we daarbij een heerlijk glaasje vino bianco. Afsluiten doe ik met een fluwelen koffie voor ik de terugreis aanvat.

Mercatu is zo’n zaak waarvoor ik graag een ommetje maak: lekker eten met eenvoudige ingrediënten en goede wijn komen er op de eerste plaats. Als de producten goed zijn, is het eten goed. Daarom worden alle gerechten bij Mercatu bereid met dagverse ingrediënten. Twee keer per week rijdt hun leverancier naar Zuid-Italië voor de beste producten: salami en pistache uit Sicilië, worst en ham uit Noord-Italië, kaas uit Parma en smaakvolle tomaten uit San Marzano. Aanrader!

Mercatu
Verlengde Breevaart 4, 2811 LR Reeuwijk
+31 182 300 818
info@mercatu.nl
https://mercatu.nl/

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

CHEESE VALLEY: CULTUUR OPSNUIVEN IN GOUDA!

Sint-Jan, de langste kerk van Nederland

Een must-visit in Gouda is de Sint-Janskerk, met haar 123 meter de langste kerk van Nederland. Maar wat vooral de aandacht trekt in de imposante kerk zijn de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Die beleving wordt alleen maar sterker, wanneer je het wonderlijke licht door de ‘Hollandse Meesters’ ziet binnenvallen. Het is het begin van een indrukwekkende ontdekkingstocht langs bijbelse en historische taferelen vol menselijke emoties.

Wij hebben het geluk om de Sint-Janskerk te ontdekken met een deskundige en enthousiaste gids die ons het grote verhaal achter de ramen, dat soms in de kleinste details verstopt zit, uit de doeken doet. Ik zou je dan ook zeker aanraden om bij een bezoek te kiezen voor een audiotour. Die is gratis verkrijgbaar in de museumwinkel en hoeft niet te worden gereserveerd. Zo wandel je in jouw eigen tempo langs de gebrandschilderde ramen terwijl het verhaal van de Goudse Glazen wordt verteld. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.

Leuk weetje: op zondag wonen zo’n 1.200 (!) mensen de zondagsdienst bij. Gouda ligt dan ook in de Bible Belt van Nederland.

Sint-Jan
Achter de Kerk 2, 2801 JW Gouda
+32 182 512 684
info@sintjan.com
https://www.sintjan.com

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

Museum Gouda, dé schatkamer van Gouda.

Ik ben geen fan van musea. Totaal niet. Als ik in mijn (lange) leven 10 musea bezocht heb, dan zal dat veel zijn. (En daar zitten dan nog de verplichte museumbezoeken tijdens mijn middelbare schoolreizen bij 😅). Maar ik kan – oprecht – een bezoek aan het museum van Gouda aanbevelen en wel omwille van de verscheidenheid van het aanbod. Zijn schilderijen “uit de jaren stilletjes” niet jouw ding, dan zijn er oa de kleipijpen, de moderne kunst, het zilver, de stadsmaquette,…

Zonder natuurlijk de tijdelijke tentoonstellingen te vergeten die jou misschien wel zullen kunnen bekoren. Zo loopt momenteel de expositie Koele Wateren, die een oogstrelende selectie van 38 schilderijen en 1 penning uit de collectie van het Rijksmuseum laat zien. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand.

En zo mogelijk nog leuker is de tijdelijke tentoonstelling Met andere ogen. Bij elk werk geven twee museumbezoekers hun persoonlijke kijk op het werk en die twee visies kunnen verrassend veel verschillen van elkaar. En laat dat nu net uitnodigen om zelf ook langer en met meer aandacht naar het werk te kijken om te ontdekken wat je er zelf in ziet. Want wist je dat een bezoeker gemiddeld minder dan 30 seconden naar een kunstwerk kijkt? We zien dus heel veel, maar vluchtig. En dat is eigenlijk zonde. Want hoe langer en aandachtiger je naar kunst kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.

Nog een must-see in museum Gouda zijn de schetsen van de glas-in-lood ramen van de Sint-Janskerk. Om de drie maand worden deze cartons (met houtskool of krijt getekend op papier, op ware grootte en dus tot 22 m hoog) gewisseld.

Museum Gouda
Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda
+31 182 331 000
info@museumgouda.nl
https://www.museumgouda.nl/nl

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

CHEESE VALLEY: OOK DE KIDS KOMEN AAN HUN TREKKEN!

Gouda Cheese Experience: alle geheimen van het kaasmaken ontdekken in ware Disney stijl

Een toeristische topattractie, dat is de Gouda Cheese Experience. Eentje waar groot en klein van genieten. Hoewel we ons bezoek omwille van het drukke programma in een sneltreinvaart moesten afwerken, heb ik er toch echt van genoten. Bedoeling is dat je aan de hand van een vragenlijst (er is er eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen) een interactief parcours aflegt om op het einde het diploma en de badge van kaasmeester te bemachtigen. Je stapt als het ware in een enorme Gouda Kaas en beleeft een overweldigende show: je gaat zelf aan de slag met ontdek-wanden, je melkt een koe virtueel, je keert de kazen, enz. enz… Natuurlijk proef je ook de enige echte Gouda Kaas: van jonge kaas tot en met extra oude. En last but not least, je kan er je uitdossen als een heus kaasmeisje of -jongen, iets wat ik maar wat graag deed. Spijtig dat mijn jurk te lang was (of ik te klein 😄), want ik was dus tot in de puntjes uitgedost tot en met de klompen toe!

Voor slechts 14,50 EUR p.p. beleef je niet alleen anderhalf uur plezier, maar je steekt er nog iets van op ook. En afsluiten doe je uiteraard in de prachtige drank- en eetgelegenheid en breng dan ook ineens een bezoekje aan de leuke shop. De 2 sympathieke Goudse dames – moeder en dochter – die de Cheese Experience uit de grond stampten (ze bouwden een oude bioscoop helemaal om) hadden zoveel pech door Corona dat ze elke cent dubbel en dik verdienen.

Gouda Cheese Experience
Agnietenstraat 21, 2801 JX Gouda
+31 182 787 934
info@goudacheese-experience.com
https://www.goudacheese-experience.com/nl/

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

Landal De Reeuwijkse Plassen: genieten van rust en natuur in het meest duurzame vakantiepark van Nederland

Nog zo’n plek waar het heerlijk toeven is voor groot en klein, is het Landal vakantiepark De Reeuwijkse Plassen. Het vakantiepark is open sinds december 2016 en is het meest duurzame van alle bungalowparken in Nederland met geen gas meer, alleen maar LED-verlichting, zonnepanelen, het zwembad dat verwarmd wordt met pelletkachels,… In totaal beschikt het park over 283 woningen, van 2 tot 20 personen, van standaard tot echte wellness bungalows met zelfs een Big Green Egg toe. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat ze zich aan het water bevinden.

De drassige veengrond zorgt er bovendien voor dat alles er welig groeit en bloeit. Otters en vogels spotten? In Bodegraven-Reeuwijk zit je goed. Al zal er van zitten (letterlijk) niet veel in huis komen: fietsen en wandelen over de vele oude landwegen, ook wel C-wegen genoemd, of varen in het plassengebied, de keuze is reuze om er te ontspannen in de natuur en je sportief uit te leven!

Landal De Reeuwijkse Plassen
Verlengde Breevaart 3, 2811 LR Reeuwijk
+31 182 235 110
reeuwijkseplassen@landal.com
https://www.landal.be/parken/de-reeuwijkse-plassen

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

LAST BUT NOT LEAST: PROEVEN VAN HET GELE GOUD!

Al het bovenstaande was natuurlijk fantastisch, maar waarvoor we eigenlijk gekomen waren, was DE GOUDSE KAAS natuurlijk. En die proefden we uitgebreid en niet bij de minsten. Eerst werden we als koningen ontvangen in het oude pakhuis (uit 1906) van Reypenaer. De kazen rijpen er nog net op dezelfde manier als 100 jaar geleden en dat zorgt voor de mooie, diepe en geconcentreerde smaken en geuren van de kaas. Rijpen is een proces van smaak en geur ontwikkeling in de tijd. Door de luiken in het oude kaaspakhuis te openen laten de kaasmeesters de buitenlucht binnen en speelt de natuur zijn belangrijke rol. De variaties van de natuurlijke omstandigheden tijdens de rijpingstijd zijn belangrijk: de kaas past zich telkens aan. Bij warm weer worden de kazen langzaam warmer en versnelt de rijping en bij kouder weer precies andersom en vertraagt deze. Bij vochtig weer kunnen de kazen hun vocht minder kwijt en bij droog weer juist meer. Zo werken de kazen en de rijping samen met de natuur. De natuurlijke verschillen veroorzaken diepte en complexiteit in smaken en geuren.

Daarnaast is er in het 100 jaar oude pakhuis door de jaren heen een microklimaat ontstaan van geuren en micro organismen dat essentieel is gedurende het hele rijpingsproces. Daarom kiezen de 4 generaties van de familie van den Wijngaard ervoor om het kaaspakhuis in stand te houden en te koesteren in plaats van te kiezen voor moderne technieken. Er zijn 3 soorten Reypenaer: Reypenaer rijpt 1 jaar, Reypenaer V.S.O.P. 2 jaar en Reypenaer XO Reserve tussen de 2 1/2 en 3 jaar. Wat een smaakbommetjes! Geen kazen om grote hoeveelheden van te eten, maar om te degusteren met bier of wijn tot zelfs jenever, whisky, rum, port, sherry en madeira en een opmerkelijke reeks verse mosterds als afsluiter. Al die info vind je in het boek Reypenaer Proefboek, een mooi eindejaarsgeschenk!

Reypenaer proeven bij ons? Dan zal je naar de gespecialiseerde kaasboer moeten, zoals Kaasaffineurs Van Tricht bvb. Bestellen via de webshop kan ook!

Reypenaer
Postbus 104, 3440 AC  Woerden
+31 348 412 152
https://www.reypenaer.nl/nl/

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

Na het pakhuis waar de kaas rust en rijpt, maakten we ook kennis met waar het kaasmaken begint: bij de koetjes in de wei, of in het geval van de Arcadiahoeve, de koetjes in de stallen. Kieskeurige koeien heeft boer Joost Van Dieijen. Zijn 445 koeien verkiezen een verblijf in de warme stallen boven een graaspartij in de 115 hectaren weiland. De imposante boer vertelt met veel passie over zijn vak: élke dag verzamelt hij 10.000 liter melk die allemaal verwerkt wordt tot kaas, heerlijke romige boerenkaas, met een volle smaak.

De Arcadiahoeve is gespecialiseerd in het maken van Goudse Boerenkazen van 18 kg, maar ook witte Meikaas en binnenkort misschien zelfs blauwe kaas. Momenteel is Joost aan het experimenteren en laat ons in avant-première proeven. Als je ’t mij vraagt, ziet het experiment er alvast veelbelovend uit! Zelf ook proeven van de kazen van boer Van Dieijen? Dan zal je naar Bodegraven moeten. Daar kan je aan de kaasautomaat verse kaas rechtstreeks van de boerderij kopen.

De Arcadiahoeve
Burgemeester Kremerweg 10, 2411 RM Bodegraven
+31 172 615 325
joost@vandieijen.nl
https://www.arcadiaboerderij.nl

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

INTERESSANTE WEETJES/ADRESJES

Gouda bestaat volgend jaar 750 jaar en er zullen naar aanleiding van die feestelijke verjaardag tal van activiteiten op touw gezet worden. Houd dus zeker de website https://welkomingouda.nl in het oog! Ook de websites van Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en bij uitbreiding Het Groene Hart zijn het bezoeken waard als je een uitje naar Cheese Valley plant. Zonder natuurlijk de website over Culinair Nederland te vergeten: www.holland.com/culinair-nederland

Naast de kaas, heeft Gouda nog een streekproduct in de aanbieding, meer bepaald stroopwafels. De stroopwafelstad heeft 2 bakkerijen die wedijveren om de beste stroopwafel: banketbakkerij De Vlaam en banketbakkerij van den Berg. Bij een bezoek moet je dus zeker eens bij de 2 bakkers langs om zelf te oordelen welke jouw voorkeur wegdragen.

Overnachten doe je in het Best Western in Gouda, in het Stadshotel van Woerden of nog in het poepchique en gloednieuwe Weeshuis in Gouda. Dit hotel slaagde erin om toe te treden tot de Relais & Châteaux keten, terwijl het nog maar heel recent de deuren opende. Een unicum!

En dan rest mij alleen nog om Heleen, Champ en Saskia te bedanken voor hun hartelijke ontvangst en natuurlijk Danny voor zijn fijne gezelschap! Nederland en meer bepaald Cheese Valley, thanks for having me! I’ll be back!

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.046 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

2 Reacties

  1. Xavier Alberto

    Wat een ontzettend leuke en informatieve post! Als kaasaddict goed aan mij besteed. Ook de info over de restaurants en de streek spreken mij zeer aan.
    Keep up the good work!
    Gr, Xavier

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Er is heel wat werk in gekropen, maar wat is het dan fijn om te lezen dat dat werk gewaardeerd wordt. Bedankt, Xavier, voor je reactie!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cheese Valley: culinair en cultureel genieten in het groene hart van Nederland

by Myriam Minne time to read: 11 min
2
%d bloggers liken dit: