Hap en Tap logo zonder streep

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

6 aug 2018 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Reviews

Herinneren jullie zich die vreemde man nog met wie ik 2 dagen op hotel moest? En dat die man, Dany, uiteindelijk heel goed bleek mee te vallen? Wel, blijkbaar was dat gevoel geheel wederzijds, want ondertussen kreeg ik een Uitnodiging van hem in mijn mailbox met een grote U: of ik zin had om als VIP-invité een exceptioneel bezoek te brengen aan de Gallo Romeinse Crayères in Reims van Champagne Charles Heidsieck. Wel, dat hoefde den Dany me geen 2 keer te vragen. Dat dat bezoekje op een maandag was, gaf me alleen nog maar meer goesting. (Maandagen zijn sowieso niet tof en in mijn geval al zeker niet: een hele dag posts inplannen op Facebook en Instagram + advertenties opzetten,… saaaaaaaaaiiiiiiii!).

Het programma zag er goed uit:
07:00   Pick up locatie ‘Lac van Loppem’ afrit E40 rond punt
10:30   Aankomst in Pavillon des Crayères Charles Heidsieck
Verwelkoming door Executive Manager Stephen Leroux
11:00   Bezoek aan Gallo Romeinse Crayères, uniek erfgoed
12:00   Uitgebreide degustatie van Champagnes Charles Heidsieck
13:30   Lunch aangeboden door Charles Heidsieck
15:30   Vertrek naar Loppem
19:00   Aankomst locatie ‘Lac van Loppem’

 

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

 

Met 2 poepchique limousines (wat was me dat: het plafond van de bolide veranderde constant van kleur, het ene moment zaten we onder een rode sterrenregen, dan weer een gouden) reden we met 13 gasten richting Reims, niet zonder halfweg halt te houden om te genieten van een ‘petit déjeuner sur l’herbe‘ met een glaasje Charles Heidsieck. What else? Wie kiest er voor Nespresso als je champagne kan drinken? ?

 

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

 

Charles Heidsieck, groot genoeg om kwaliteit te bieden en klein genoeg om exclusief te blijven

Wat heb ik geleerd tijdens mijn bezoek aan de ondergrondse champagnekelders? Dat Charles Heidsieck geen wijngaarden heeft, maar in 1850 geïnvesteerd heeft in gigantische (!) kalkputten waar de champagnes jaren blijven liggen. Zijn job is het samenbrengen van de druiven en de tijd doet de rest. (De kelders zijn zo groot dat we gewoon zelfs even de weg kwijt waren!). De Charles Heidsieck champagnes hebben dan ook een unieke signatuur. Hun stijl onderscheidt zich van elke andere en vloeit voort uit een zeldzaam en constant evenwicht: wijnen van het oogstjaar vertegenwoordigen 60% van het mengsel, de overige 40% bestaat uit reservewijnen. Complexiteit, diepte en soepelheid zijn de kernwoorden die de champagne van Charles Heidsieck kenmerken, de zogezegde Charles’ style. Oh ja, en dat de kelders heel diep zijn, dàt heb ik ook geleerd. Mijn (nochtans getrainde) kuiten hebben er mij 3 dagen aan herinnerd… ?

 

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

 

Ik proefde achtereenvolgens 5 champagnes, waarvan ik de 3 belangrijkste graag even toelicht:

De Rosé Réserve met een uitgesproken, rijke en diepe smaak, die herinnert aan aardbeien-, frambozen- en bramensabayon en de smeuïgheid van slagroom, dankzij zijn rijping in de eeuwenoude crayères.

De Brut Réserve, the masterpiece van Charles Heidsieck. De textuur doet denken aan het krokante van een dun laagje nougat op fluweelzachte room, met vlezige vruchten, kwetsen en kersen. De diepte van de eeuwenoude crayères waar de wijn rijpt, geeft hem een toets van praliné en amber- en vanilletonen. 85% van de verkochte flessen zijn deze Brut Réserve.

En last but not least de Blanc des Millénaires 2004. Het jaar 1995 drukt zich in deze wijn uit in zijn voluptueuze textuur, romig en toch heel fijn, die zo kenmerkend is voor de Blanc des Millénaires. Zacht en sensueel komt de volheid van de wijn tot uitdrukking in toetsen van karamel met gezouten boter en zijn zachtheid in de subtiel in elkaar overvloeiende romige toetsen van schillen van citrusvruchten, gegrilde amandel, kruiden (vanille, gember) en cederhout.

Ook de Brut Millésimé 2006 en de Rosé Millésimé 2005 passeerden nog de revue voor we aan tafel gingen voor een delicieus diner met o.a. de beste langoustines ever!

 

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

 

Allemaal goed en wel, hoor ik jullie denken, maar waar kan ik die champagne proeven. Wel, ik ben zo lief geweest om een lijst van wijnhandelaars voor jullie op te vragen. Ik ben toch een schatje, he? ?
Op volgende locaties kan je de Charles Heidsieck champagne kopen:
WIJNGALERIJ CROMBE BVBA – MARKE (KORTRIJK)
TOMMELIN – IEPER
VAGAME – ANTWERPEN
DE CLERCQ & ZOON BVBA – LOCHRISTI
GALLERIE CAMMU – HERZELE
DNW DRANKEN – MECHELEN
HORECA TOTAAL BRUGGE BVBA – BRUGGE
JMC-DRINKS – MAASMECHELEN
HANOS – HASSELT & WOMMELGEM
DE KROON DRANKEN – WIJNEGEM
APPELLATION CONTROLEE – EKEREN
HUIS HARDIES – MOL
WIJDOMEIN CLOS D’OPLEEUW – BORGLOON
COUVERTURE DELICATESSEN – OUD-TURNHOUT
VAN ECCELPOEL NV – HERENTALS
VAN CRAENENBROECK BVBA – KAMPENHOUT & LEUVEN
TIME2WINE – DESTELBERGEN
DELDIQUE – BRUGGE
DE VOLDERE – KNOKKE
HUIS VOSSEN – LENNIK

Nog een mogelijkheid is dat je naar de Nacht van Exclusief gaat. Daar zal deze exclusieve champagne rijkelijk vloeien!

Bedankt, Dany voor de fijne uitnodiging én voor je mooie foto’s! Het was bijzonder fijn om deel uit te maken van het exclusieve kransje dat dit unieke bezoek mocht meemaken.

 

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Charles Heidsieck, een kleine naam, een grootse champagne

by Myriam Minne time to read: 3 min
0