Hap en Tap logo zonder streep
Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

4 mrt 2024 | Hap & Tap op stap, Reviews

In het West-Vlaamse Poperinge staat maart elk jaar in het teken van de hopscheuten. Door het snelle groeiproces van deze groente, beter bekend als het witte goud, kan je slechts 1 maand per jaar genieten van deze delicatesse. Niet alleen de smaak, maar ook het productieproces maakt van hopscheuten een lokale trots. Om die reden organiseert de stad Poperinge van 1 t/m 31 maart verschillende activiteiten waarmee ze bezoekers meenemen door het verhaal van de hop. Maar liefst 12 restaurants zetten de lokale trots op hun kaart en ik mocht er 3 uittesten! ’t was zoalig om even terug te keren naar mijn West-Vlaamse wortels.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Terminus: authentiek en volgens de regels van de culinaire kunst an de schreve

An de schreve (West-Vlaams voor: op de grens) ligt restaurant Terminus. Die schreve is trouwens vrij letterlijk te nemen: de ene kant van de straat is België, de overkant is Frankrijk. We worden er op zaterdagmiddag verwacht voor een aperitief en een hoofdgerecht. Maar dat is buiten de gastvrijheid van eigenaar Pieter Verheyde gerekend. Pieter is geen gewone. Hij werkte o.a. bij ’t Hof van Cleve, werd in 2011 verkozen tot sommelier van het jaar en in 2018 werd zijn wijnkaart door Gault Millau bekroond tot beste wijnkaart van België en Luxemburg.

Als aperitief kies ik voor een picon vin blanc, een typisch drankje van de streek, als ik de tafels rondom mij bekijk. De keuze van het gerecht laat ik over aan Pieter. Ik heb geleerd dat je altijd best de keuze laat aan de chef of eigenaar. Al snel wordt er een glas Pouilly-Fumé Terres Blanches uit 2021 voor mij op tafel gezet (terwijl ik eigenlijk van plan was om het bij die ene picon te houden, maar ik ben goed opgevoed en reclameer niet! 😅) gevolgd door een hoeve-ei met hopscheuten, noordzeekrab en mousseline. Een klassieker volgens de regels van de culinaire kunst bereid.

En dan komt de verrassing. Pieter plant een tweede glas witte wijn voor me neer. Een heerlijke Bourgogne deze keer (Domaine Mia 2020). Dat doet me beseffen dat we nog niet toe zijn aan het hoofdgerecht én dat ik rijkelijk te laat ga komen op mijn volgende afspraak… Maar ik zwijg in alle talen en geniet van de sint-jakobsnootjes met zwarte truffel rechtstreeks uit de Périgord, een preipureetje en uiteraard de obligate hopscheuten met een beurre blanc saus. Wie ben ik om te protesteren?

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

En inderdaad, mijn vermoeden komt uit. Als hoofdgerecht zet Pieter ons een filet pur Rossini voor met hopscheuten gegaard in kalfsjus. Bij elke hap proeft men de perfectie: een sappige filet pur van het beste rundvlees, subtiel gekruid en perfect gegrild. In het glas een Syrah Collines Rhodaniennes van Domaine Chambeyron 2022. Je hoort me niet klagen. En met elke slok die ik neem, neemt de stress om mijn laattijdigheid voor mijn volgende afspraak af.

Uiteindelijk delen Eddy en ik ook nog een dessert (de Poperingse mazarinetaart, een taart van verrijkt brooddeeg bestrooid met kaneel en overgoten met een warme saus van boter en stroop. Het bolletje vanilleroomijs ontbreekt niet) én springen we bij Pieter in de wagen om even de koetjes van zijn vader te begroeten én zijn 2 andere zaken, een Superette en een wijnkelder (met ook exclusieve sigaren!) te ontdekken.

Hier kom ik nog terug! Van de slogan op de website is geen woord gelogen: “De dagelijkse uitdaging om seizoensgebonden, kraakverse producten te verwerken in oprechte gerechten met de smaak van welleer, dát is onze motivatie. En dat proef je!”

Terminus
Callicannesweg 16 l 8978 Watou (België)
www.terminus.be

’t Hoppecruyt, 5de generatie hopboeren

Met anderhalf uur vertraging kom ik aan in Proven, deelgemeente van Poperinge, bij ’t Hoppecruyt. Met het schaamrood op de wangen (al kan dat kleurtje ook komen door de picon en wijn). Sinds 1893 verbouwt de familie Desmytter er de beste hop voor het beste bier. Zoon Roel is de jongste hopboer van België, vertelt moeder Benedikte ons niet zonder trots. Gelukkig vergeeft de vrouw me meteen en doet ze nogmaals haar verhaal, terwijl ze dat ook al voor mijn collega blogger Bart gedaan had.

Ze vertelt honderduit: “Dat er nog maar een 8-tal hopscheutentelers zijn in België. Dat ze 13 hectaren hop hebben staan, waarop ze op welbepaalde tijdstippen hun 40 zwartbles schapen loslaten. Die eten onkruid en spinnetjes op, zorgen voor de nodige bemesting én voor het “sponzen” van de grond. 3 vliegen in 1 klap!” Waar ze dan veel minder enthousiast over spreekt, dat is het beleid van onze regering. “Ja, geeft ze ferm toe. Wij zijn ook gaan betogen, want het is hemeltergend. Schrijf dat maar op. Om aanspraak te maken op subsidies, zouden we eerst een varkens- of runderstal moeten bouwen. Iets dat toch compleet indruist tegen alle logica? En dat is maar 1 voorbeeld. Zo kan ik er nog opnoemen.” Ik voel haar frustratie en snap die helemaal.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Die slaat echter weer om in passie, wanneer ze me meetroont naar het veld, waar ze haar man (die is 54, maar ik neem die even voor haar zoon. Een mooi compliment dat de man smalend in ontvangst neemt met de woorden “hop houdt je jong”) vraagt om even wat hopscheuten “boven te halen”. Met zijn riek woelt hij de modder om, waarna hij met een mesje de scheuten van de uitlopers snijdt, tot het deel dat nog krokant is. Check zeker even het filmpje dat ik maakte. Ik bewaar alles in de highlight Poperinge op mijn Instagram account. Als je weet dat 1 hopscheut 1 gram weegt en er maximum 10 kg per dag getrokken wordt door 5 man, dan snap je dat er een stevig prijskaartje vastzit aan de delicatesse.

’t Hoppecruyt heeft trouwens een webshop waar je hopscheuten kan bestellen. Die worden dagvers geleverd. Ik mocht dat zelf ondervinden, want kreeg een doosje thuisgestuurd. Het recept dat ik ermee maakte, verschijnt woensdag.

’t Hoppecruyt
Provenplein 69 l 8972 Proven
www.hoppecruyt.be

Kasteelpark De Lovie, een thuis en werkplek voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap

Na mijn blitzbezoek aan ’t Hoppecruyt rijden we naar kasteelpark De Lovie in Poperinge. Daar worden in serres hopscheuten gekweekt door mensen met een beperking, maar niet alleen hopscheuten, ook andere groenten (waaronder crosnes, yacón, bataat,…). Die laatste worden gewoon uitgestald in een huisje, waar een prijslijst ligt en een potje staat om je geld in te stoppen. In alle vertrouwen.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Maar er wordt o.a. ook keramiek gemaakt door de bewoners. Dat wordt dan verkocht in de sfeervolle geschenkenwinkel ‘Jules & Jolies’. In de aanpalende zaal Brutsaert is er trouwens een gezellig theesalon. Hoef ik jullie te vertellen dat ik 3 handgemaakte borden kocht? Enerzijds om mij te verontschuldigen voor mijn late aankomst, ten tweede omdat het me een warm gevoel geeft om zo’n mooi initiatief te steunen en ten derde, omdat ik gewoon niet kan weerstaan aan handgemaakt keramiek. 🤷🏻‍♀️

Kasteelpark De Lovie
Krombeekseweg 82 l 8970 Poperinge
www.kasteeldelovie.be

Amfora, topadres om te dineren en slapen in hartje Poperinge

Op de Grote Markt in Poperinge ligt Amfora, een warm familiehotel waar gezelligheid centraal staat. Je voelt de good vibes al meteen bij het binnenkomen. Het hotel biedt comfort, rust en ruimte. En een heel verfijnde keuken! En last but not least, ze bieden een speciaal hopscheutenarrangement aan. Heel belangrijk. 😉

Het menu is totaal anders dan bij Terminus, maar ook hier speelt het witte goud een hoofdrol. Starten doen we met een carpaccio van Hereford rund, Parmezaan, notensla en rauwe hopscheuten. Een harmonieus samenspel van smaken en texturen. Door de rauwe hopscheuten krijgt elke hap een verrassende en heerlijke knapperigheid. (Uiteraard pas nadat we een aperitiefje dronken en genoten van een wachtbordje. Ah jaaaa!). In het glas Marcel, een rosé Gris de Gris.

Hierna volgt een skreihaasje met groene kool, limoenbotersaus, kappertjes en hopscheuten. Hierbij wordt een frisse en levendige witte wijn geschonken, een Domaine de Montine. Een gerecht waarbij alle smaken perfect in evenwicht zijn en de hopscheuten het geheel naar een hoger niveau tillen. Topkeuken!

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Voor het hoofdgerecht kiest de chef voor lamsfilet onder kruidenkorst met een gegrilde groentensalsa, een gegratineerd patatje en hopscheuten. Lente op het bord (terwijl het buiten pijpenstelen regent)! En ook in het glas. De Minervois Dimidium, 50% Carignan, 50% Syrah, haalt het beste uit de combinatie van beide druivenrassen met als resultaat een wijn van uitzonderlijke kwaliteit.

Voor het dessert vragen we om 1 bord te delen. Trop, c’est trop! De fantasie van chocolade is een hemels dessert samengesteld uit een warm gebakje met rijke chocoladesmaken, vergezeld van zijdezacht chocoladeijs. Ook in het zoete pallet toont de chef zijn kunnen!

Na zoveel heerlijkheden kan je ons naar onze gastenkamer rollen. Maar zondagmorgen is alles verteerd en genieten we alweer van een heerlijk, uitgebreid ontbijt. De chef? Die is alweer op post!

Hotel-restaurant Amfora
Grote Markt 36-37, 8970 Popering
www.hotelamfora.be

In het Hopmuseum leer je alles over de geschiedenis, de teelt, oogst en verwerking en neem je de proef op de som. Letterlijk!

Na het ontbijt is het tijd om het Hopmuseum te ontdekken. Tot mijn verbazing, staan er al mensen aan te schuiven tegen dat het museum opengaat. Wat blijkt? Elke eerste zondag van de maand is de inkom gratis. (Voor de inwoners van Poperinge én jongeren onder de 18 is het dat altijd). Ik ontdek een heel fijn en interactief museum dat ook kinderen aanspreekt.

Het bezoekersparcours slingert zich een weg van de droogzolder op de 3de verdieping (niet voor mensen met hoogtevrees!) terug naar het gelijkvloers. Op elke etage word je ondergedompeld in een ander aspect van de hop: de geschiedenis, de teelt, de oogst en tot slot de verwerking tot bier. Je ontdekt de plek op je eigen ritme met een audiogids. En dan kan je uiteindelijk proeven van de vruchten van al die noeste arbeid: een streekbiertje naar keuze.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Je kan trouwens ook in het museum terecht voor allerlei activiteiten zoals een brouwworkshop, bierdegustaties,… Aanrader!

Het Hopmuseum
Gasthuisstraat 71 l 8970 Poperinge
www.hopmuseum.be

Goeste, waar lokaal centraal staat

De derde zaak die hopscheuten serveert die we mogen ontdekken, is Goeste, een heerlijk adresje met een bijzonder sympathieke uitbater, Bart Mostaert. Lokaal staat hier centraal. Er wordt uitsluitend gewerkt met al het beste dat de Westhoek te bieden heeft op het ritme van het aanbod en de seizoenen. Dat zowel in de keuken als in het glas, waar de beste Westhoekbieren en dito Heuvellandse topwijnen geschonken worden. Alles is begonnen met het ijsatelier van mama Monique, L’Héritage, maar daar zijn ondertussen een streekboetiek en het eethuis bijgekomen.

Lang hoef ik niet te kiezen van de originele kaart. Ik ga voor de vangst van de dag (dat blijkt griet te zijn) met karnemelkstampers (ook al zo’n streekgerecht) en… hopscheuten. Heer-lijk! Doordat ik al een streekbiertje dronk in het Hopmuseum, ga ik verder op dat elan en laat me adviseren door Bart. Uiteindelijk wordt het een Saison Belhop van meester-brouwer Geert Toye, een fris en dorstlessend biertje met zachte bitterheid.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Als dessert, kiezen we voor een coupe bierijs. Hoe origineel is dat? Ik voel dat er thuis een testje zit aan te komen. Het ijs wordt gemaakt met St. Bernardus abt 12 bier en is superlekker. (In het ijssalon wordt ook bierijs met West-Vleteren gemaakt, maar dat mag enkele in de abdij van West-Vleteren geserveerd worden).

Fijn, korte keten, waardevol, het plaatje klopt compleet, dat zijn allemaal dingen die spontaan bij me opkomen, wanneer je Goeste zegt. Ik heb nu al goeste om terug te gaan!

Goeste
Grote Markt 28 l 8970 Poperinge
www.goeste.be

Talbot House en de Klinknagelwandeling, 2 must-do’s when in Poperinge

Terwijl je dan toch hopscheuten gaat proeven, wip dan zeker ook eens binnen in het Talbot House, een huis waar de soldaten tijdens WOI terecht konden om even op te knappen. Een warme plek, letterlijk en figuurlijk! Een must-visit, want de oorlog mag nooit vergeten worden.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Talbothouse
Gasthuisstraat 43 l 8970 Poperinge
www.talbothouse.be

En gewoon leuk om te doen, is de Klinknagelwandeling van 5,5 km. Die start op de Grote Markt aan het Toerisme centrum. En dan volstaat het om gewoon de hopbellen op de grond te volgen. Makkelijk! Eén minpuntje: het wandelpad in het Tjoekebos was helemaal ondergelopen en bij een poging om er toch langs te komen, moest ik me letterlijk (!) aan de takken van de bomen houden om niet in de plas te belanden.

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Klinknagelwandeling

7 interessante wist-je-datjes over hopscheuten

  • 1 hopscheut weegt 1 gram.
  • Hopscheuten zijn een afrodisiacum, omwille van hun vorm (zoals asperges). Ze staan dan ook al vanaf Valentijn op het menu.
  • Hopscheuten oogsten is een heel tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Dat verklaart het prijskaartje dat aan deze delicatesse zit.
  • In de Middeleeuwen was het een groente voor het arme volk. De scheuten waren eigenlijk afval.
  • Hopscheuten zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine E en verschillende B-vitaminen.
  • Je kan hopscheuten rauw eten, maar ook gepocheerd of beter nog kort gebakken. Door ze te pocheren, verliezen ze een beetje van hun smaak. Tip gekregen van de chef van hotel Amfora!
  • Hopscheuten uit Poperinge hebben een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) gekregen, wat betekent dat ze aan specifieke kwaliteits- en productiecriteria moeten voldoen om deze benaming te dragen.
  • Nog meer te weten komen? Check dan de website www.hopscheuten.be.

En dan nu, snel, (h)op naar Poperinge! Die hoofdstad van het goede leven is geen loze leuze. Ontdek hier waarom.

Bedankt, Toerisme Poperinge en Thx Agency voor deze fantastische (h)opportuniteit!

Vergeet niet om mijn highlight Poperinge te ontdekken op mijn Instagram account. Ik heb heel veel tijd en liefde gestoken in het maken van de filmpjes.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.492 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Marinette

    Je bent een goeie ambassadrice voor Belgie.
    Deze site gaat in mijn favorieten!

    Antwoord
  2. Guido

    Mooi verslag van jullie uitstapje.
    Bedankt voor alle tips !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Guido. Ik ben heel blij dat dit soort content toch gelezen wordt! (Ik steek er dan ook heel veel tijd, zorg en liefde in).

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Een (h)opperbest weekend in Poperinge, hoofdstad van het goede leven

by Myriam Minne time to read: 9 min
4