Hap en Tap logo zonder streep

Wild van de Veluwe (deel 2)

16 dec 2019 | Hap & Tap op stap, Reviews

De Veluwe heeft zoveel te bieden dat ik het niet in 1 blog gepropt kreeg en er dus met alle plezier een tweede blog aan wijd. De dame van de toeristische dienst had dan ook een goed gevuld programma voor ons in petto. Na dag 1 waarop ik mijn jagersplunje aantrok, waren dag 2 en dag 3 minder ‘avontuurlijk’ maar veeleer culinair. Het was genieten geblazen van begin tot eind.

 

Patrijs, patisserie en ijs bij Master Chef winnares Hilde

De eerste plek die op ons to visit-lijstje staat, is Patrijs, een bijzonder sfeervol patisserie- en ijssalon met een flinke dosis glamour. We worden er met open armen ontvangen door zaakvoerdster Hilde van Maanen die prompt in haar toonbak duikt om allerlei lekkers voor ons op 2 vintage bordjes te schikken: macarons, pecannotentaart, een citroentaartje met meringue,… Alles zelfgemaakt en supervers.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Hilde praat met passie over Patrijs, haar baby. Ze wint in 2016 het veelbekeken tv-programma Masterchef Holland en met het prijzengeld maakt ze haar droom waar: haar eigen zaak, waar ze dag in, dag uit de beste gebakjes en taartjes bakt (en in de zomer ook artisanaal roomijs maakt). De ambacht en de liefde voor alles wat zoet is, staat hier centraal en dat proef je. Met pijn in het hart moet ik een stukje van het citroentaartje laten staan. Die 3 suikerboterhammetjes bij het ontbijt doen me nu de das om.

Patrijs
Hondegatstraat 4, 3841 CG Harderwijk
Website: www.patrijsharderwijk.nl

 

Fine-Dining bij Restaurant Ratatouille

Wie na het lezen van mijn artikel van vorige week zou denken dat je in de Veluwe alleen bossen vindt, heeft het verkeerd voor. Zo is Harderwijk een prachtige stad met meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen gelegen aan het Veluwemeer met strand en al! Eddy en ik maken een lange wandeling langs de boulevard en nemen een kijkje in de mooie haven van de Hanzestad. Kwestie van de pateekes een beetje te laten zakken voor we om 13 uur bij Restaurant Ratatouille verwacht worden voor de lunch.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

De korte voorstelling in het persreisprogramma klinkt alvast veelbelovend: “Jullie gaan heerlijk lunchen bij Ratatouille. Biologisch en uit de buurt, dat spreekt vanzelf. Gecombineerd met een smakelijk stukje vis of vlees, proef je de smaak van de Hollandse seizoenen en een vleugje je ne sais quoi. Alle producten zijn met zorg uitgezocht bij vertrouwde leveranciers, bloemen en kruiden komen van het dakterras.”

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Wel, Marlies heeft geen woord gelogen. Ratatouille is een prachtzaak! Met een chef, Wim Zwaart, meesterkok sinds 1989, en een gastvrouw, Tina Zwaart, vinologe sinds 2001, die hun vak kennen. Met een moderne keuken met groenten in de hoofdrol. En met het topidee om op zondag hun gasten te laten lunchen tot 18 uur. Wanneer we om 13 uur Ratatouille binnenstappen, zijn we de eerste. Wanneer we rond 15 uur het restaurant buitenstappen zit het vol. Dit is een gat in de markt: op zondag een gastronomische lunch aanbieden aan de langslapers en feestvierders.

In de keuken schitteren de chef en zijn team. De pure productkeuken zorgt voor het nodige vuurwerk en een enorme smaak-intensiteit. Pure gerechten die met passie bereid worden. Zonder in detail te treden, som ik snel even op wat ons geserveerd werd: gebakken langoustine, een geroosterde scholfilet, gebraden Veluws hert en een dessert op basis van vijgen, sinaas en chocolade. Uiteraard schenkt vinologe Tina hier de beste wijntjes bij.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Mijn conclusie: chef Wim Zwaart en zijn team combineren prachtige producten met moderne elementen. Restaurant Ratatouille serveert een geweldige fine-dining ervaring op de Veluwe in een stijlvolle setting. En dat is ook de Gault-Millau niet ontgaan die de zaak bekroont met een mooie 13/20.

Restaurant Ratatouille
Vischmarkt 4-6 3841 BG Harderwijk
Website: www.rttll.nl

 

Bier proeven bij Olympisch kampioen Jacques Brinkman van bierbrouwerij De Uddelaer

Na de lekkere wijntjes bij Ratatouille laat ik mijn BOB het stuur nemen om naar onze volgende bestemming te rijden: bierbrouwerij De Uddelaer in Ermelo. Bier op wijn is venijn zegt het spreekwoord, maar ik kan die spreuk bij deze helemaal ontkrachten: de biertjes smaakten prima en ik werd helemaal niet chagrijnig of zo. Integendeel. ?

De brouwerij wordt gerund door een BN’er, het Nederlandse equivalent van onze BV, nl. Jacques Brinkman, een Olympisch en wereldkampioen hockey en door mijn echtgenoot – die even vaak naar de Nederlandse zenders kijkt als naar de Vlaamse – meteen herkend. Hij doet dit samen met zijn nonkel die ook brouwmeester is en die me met veel enthousiasme op sleeptouw neemt.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Niet zonder trots vertelt hij dat er ondertussen al 8 speciale biertjes in het assortiment zitten: de India Pale Ale, de IPA 4.0, de Tripel, de Pilsner, het Witbier, de Blond, de Dubbel Bock en de No 1, een alcoholarm bier met slechts 1% alcohol. Misschien had ik toch maar beter dit laatste biertje geproefd i.p.v. de andere, want ik maakte een audio-opname van de uitleg van de brouwmeester, maar blijkt dat ik die niet opgeslagen heb. ?

Jullie zullen dus zelf een rondleiding moeten boeken en da’s 1000 keer beter dan mijn saaie samenvatting hier lezen, niet. Die rondleidingen gaan altijd samen met een proeverij in de Brewpub. Interessant én lekker. Aanrader!

Bierbrouwerij De Uddelaer
Staverdenseweg 283 A, 3852 NV Ermelo
Website: www.uddelaer.nl

 

Dineren bij Cèpes, het restaurant van wellnesshotel De Sterrenberg

Restaurants in hotels, het is een fenomeen dat in Nederland al goed ingeburgerd is en dat ook bij ons navolging vindt. (Denk maar aan Lof in Gent en aan Akko in Bilzen). En het is iets dat ik alleen maar kan toejuichen: niets zo aangenaam dan met een glaasje op je in je bed te laten rollen.

Restaurant Cèpes is ondergebracht in Hotel De Sterrenberg, een kleinschalig maar prachtig wellnesshotel. We krijgen al meteen een kommetje pompoensoep aan het onthaal. Van een hartverwarmende ontvangst gesproken!

Na het inchecken in onze bijzonder ruime kamer trekken we met een hongertje (not!) naar het restaurant. Er wordt een heerlijk diner geserveerd bij Restaurant Cèpes, bekroond met een bib gourmand. De keukenbrigade onder leiding van chef kok Robert Hartelman kookt met producten van het seizoen en waar mogelijk van mooie biologische adresjes uit eigen streek.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Er komt meteen flatbread met hummus op tafel en de attente bediening serveert mij een lokaal mousserend wijntje (#bluvngoan is niet alleen het motto van mijn voetbalploeg, het is ook mijn motto) en Eddy krijgt een geslaagd alcoholvrij aperitiefje op basis van sinaas. Al snel volgen de gerechtjes: een amuse op basis van wasabi, een steak tartaar (al klinkt die term wat te gewoontjes voor het pareltje dat we geserveerd krijgen!), een stukje snoekbaars, Veluwse eend en als dessert een crémeux van speculoos met koffieijs en peer. De gerechten zijn niet alleen mooi gepresenteerd, de smaken zitten ook goed. De geslaagde inrichting, warme sfeer, kwaliteitsvolle ingrediënten én scherpe prijzen zorgen ervoor dat de weg naar Cèpes gemakkelijk gevonden wordt. Op zondagavond zit het restaurant tot de nok vol.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Hotel De Sterrenberg / Restaurant Cèpes
Houtkampweg 1, 6731 AV Otterlo
Websites: www.sterrenberg.nl en www.cepes.nl

 

Fietsen door het Nationale Park De Hoge Veluwe

Op 500 meter van hotel De Sterrenberg ligt de ingang van het Nationale Park De Hoge Veluwe, een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. In het Park leven o.a. edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter. Bedoeling is dat we daar op de iconische witte fietsen stappen en een tochtje maken door het natuurgebied. Wanneer evenwel blijkt dat de fietsen ’torpedo’s’ zijn (geen flauw idee hoe je dat zegt in het algemeen Nederlands, soit dat is dus zo’n fiets zonder handremmen waarbij je achteruit moet trappen om te remmen), geef ik er de voorkeur aan om een wandeling te maken.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Eddy en ik stappen van de ingang tot aan het bezoekerscentrum en ik kan jullie verzekeren dat is een flink eind, vooral voor mijn man die nooit wandelt. Nu ja, dat was een goede zaak, want daar aangekomen, stond de koffie klaar… met een stuk gebak naar keuze. Dan hadden we al eens 100 calorieën verbrand, dan propten we er weer 300 naar binnen. Maar mijn stuk carrot cake met creamcheese frosting smaakte wel heerlijk.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Houtkampweg 9, 6731 AV Otterlo
Website: www.hogeveluwe.nl

 

Lunchen in stijl bij Landgoed Groot Warnsborn

Na de frisse neus is het alweer tijd voor onze laatste lunchplek in Landgoed Hotel Groot Warnsborn, een luxe hotel op de Veluwe, nabij Arnhem en dé ideale plek om in luxe te overnachten, culinair te eten en te ontspannen. Niet zomaar een hotel, nee, een unieke buitenplaats op een 750 ha. groot Rijksmonumentaal landgoed.

Waren onze vorige eetgelegenheden modern, dan is dit er eentje dat aan volgende beschrijvingen voldoet: luxueus, chic, idyllisch,… Bij het binnenrijden van het complex verwelkomt de prachtige tuin je onmiddellijk met een fontein en enkele pittoreske plekjes. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht op de tuin en het bos.

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

We starten onze lunch met een verfijnd en smaakvol hapje, een krokantje van rookworst met een crème van courgette, gel van ui en poeder op basis van Turkse worst. Hierbij wordt een Bruisende Barones geserveerd, een mousserende wijn ‘van eigen kweek’.

Vervolgens krijgen we huisgerookte zalm, gebakken filet van Veluws hert en crème van witte chocolade, stuk voor stuk smaakbommetjes en knappe bereidingen!

 

Wild van de Veluwe (deel 2)

 

Landgoed Groot Warnsborn is een uitstekend restaurant gelegen in een prachtig complex. De combinatie van gastronomie met een zeer verzorgde restaurantervaring maakt van deze parel een must-visit!

Landgoed Groot Warnsborn
Bakenbergseweg 277, 6816 VP Arnhem
Website: www.grootwarnsborn.nl

 

Met deze fijne lunch kwam een eind aan een bijzonder leuke en vooral lekkere driedaagse. De Veluwe heeft mijn hart gestolen en ik wil graag terug. Ik ben stiekem al een verlengd weekend aan het plannen om na mijn marathon van Tokyo en voor mijn beklimming van de Galibier hier eens te gaan fietsen: de prachtige natuur in combinatie met de brede fietspaden maken De Veluwe tot een waar fietsparadijs.

Voor jullie ook een trip beginnen te plannen (want dat is toch de bedoeling van deze blog), wil ik jullie nog voor 1 ding waarschuwen: respecteer de aangegeven snelheid. Mijn BOB is erin geslaagd om zijn snelheidsrecord te breken. Neen, niet het snelst dat hij ooit gereden heeft, maar de snelheid tussen zijn 2 flitsboetes. Hij heeft het gepresteerd om met een tussentijd van 2 (!)  minuten geflitst te worden: om 17u42 aan 58 km/u en om 17u44 aan 57 km/u. ?

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Wild van de Veluwe (deel 2)

by Myriam Minne time to read: 7 min
0