Hap en Tap logo zonder streep
Wild van de Veluwe (deel 1)

Wild van de Veluwe (deel 1)

9 dec 2019 | Hap & Tap op stap, Reviews

Friesland, Zeeland, Brabant, Texel,… ik was de afgelopen tijd al vaak in Nederland en werd telkens aangenaam verrast door de gastvrijheid van onze noorderburen, de prachtige natuur én last but not least het culinaire niveau dat er steevast gehaald wordt. Tijdens het lange weekend van 11 november was ik uitgenodigd in de Veluwe, een tot dan me totaal onbekende en dus onbeminde regio en ook daar werd ik verliefd op weer een ander stukje van ons buurland. Als ik de Veluwe in 1 woord zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen ‘prachtig’. Krijg ik wat meer woorden, dan ga ik voor: gastvrij, warm, rust, natuur, wild, bossen én gastronomie. Mijn man en ik beleefden er 3 topdagen. Sedertdien ben ik dus wild van de Veluwe én van het wild van de Veluwe.

Neem een kop koffie, ga zitten en lees lekker verder. En pak dan je agenda om een tripje naar de Veluwe te boeken en in mijn voetsporen te treden. Je zal het je niet beklagen!

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Wildproeverij.nl, met de jager in het spoor van edelherten, reetjes en wilde zwijnen

Het eerste wat Marlies van Toerisme Veluwe voor ons gereserveerd had, was een arrangement bij Wildproeverij.nl. Ze schreef: “Verborgen achter de Veluwse bosranden bevindt zich een wereld die het heel erg waard is te leren kennen. Wildproeverij.nl laat liefhebbers van natuur, cultuur en food deze wereld op exclusieve wijze ontdekken en beleven. Op de meest transparante wijze ontdek en proef je in een boeiend middag- en avondprogramma Veluws Wild zoals je dit nog nooit eerder hebt meegemaakt. Wild eten zoals je dit nog nooit hebt gedaan. Je doorloopt de letterlijke route die het Veluws Wild aflegt. Een echte safari op de Veluwe.

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Nu eet ik bijzonder graag wild, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet stond te springen om met een jager op pad te gaan. Anderzijds wilde ik ook niet hypocriet doen: voor je een dier kan opeten, moet het gedood worden, of dat nu in een slachthuis gebeurt of door een kogel van een jager. En dus trok ik – met een klein hartje weliswaar – de jagersplunje aan die ik van mijn vriendin Carine, getrouwd met een jager, in bruikleen gekregen had. Ah ja, als ik iets doe, doe ik het goe(d)!

Maar zoals wel vaker het geval is, wordt hetgeen waar je het minst naar uitkijkt het leukste van allemaal. Wel, dat was ook zo met Wildproeverij.nl! Eerste meevaller: de jager bleek een vrouwelijke jager te zijn. Tweede meevaller: het 30-koppige gezelschap die namiddag bestond niet enkel uit heren, er waren nog meer dames en echtparen van de (jacht)partij. En derde meevaller: behalve een wild zwijn dat aan zijn einde gekomen was door tegen een auto aan te lopen en de jachthond van de jager, hebben we geen (wilde) beesten gezien. Helemaal prima vond ik dat!

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

En wat ik nog beter vond, dat was het verhaal van jager Jacqueline: hoe de dieren niet mogen geschoten worden voor ze 12 jaar oud zijn, hoe alles heel strikt gereglementeerd verloopt, met respect voor natuurbehoud en -beheer, hoe je als jager een bijzonder doorgedreven cursus moet volgen,… Jacqueline vertelt hoe ze ooit een band had opgebouwd met een bepaald edelhert dat elke morgen een appeltje van haar kwam eten, terwijl zij haar koffie dronk en dat ze datzelfde hert toch ooit heeft moeten schieten. Het werd oud, z’n tanden sleten af en daardoor kreeg het onvoldoende voedsel binnen. Door het hert te doden, verloste ze het als het ware uit z’n lijden. Een daad van liefde, zeg maar. Door haar verhalen enerzijds en door ons op sleeptouw te nemen door de Veluwe, letterlijk in het spoor van het wild, anderzijds krijg ik een totaal ander beeld van wat jagen écht inhoudt: geen macho’s die erop los schieten, maar een gecontroleerde jacht op basis van tellingen in de Veluwe.

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Teruggekomen van onze korte wandeling (haalbaar voor iedereen, want ook Eddy deed die helemaal mee en die is nu niet meteen de meest getrainde wandelaar, understatement van de eeuw!), liet Jacqueline ons zien hoe ze het wilde zwijn ontweidde. Ontweiden is trouwens de term die voor alle wild gebruikt wordt en niet alleen voor wild met een gewei. Ontweiden komt van het verouderde (ge)weide, ofwel in-ge-wand. Ontweiden betekent dan ook het wild van ingewanden ontdoen. Ik ging (opzettelijk) achter een grote man staan zodat ik niets kon zien en geen foto’s kon maken. Toch een beetje hypocriet. ? Het wilde zwijn in kwestie zou trouwens niet opgegeten worden, want het was onmogelijk om te bepalen hoe lang het al dood was. Het zou gewoon terug gedumpt worden en dienen als voer voor het andere wild.

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Na deze ontweiding slijpt Herman Ter Weele van de gelijknamige slagerij de messen en demonstreert hoe hij een ree, die ondertussen gedurende 1 week heeft kunnen rijpen – helemaal panklaar maakt: van het ontdoen van de huid tot en met het versnijden van de meest malse biefstukjes. Hierna komt het vlees op de houtgestookte Ofyr te liggen, waar het perfect gegaard wordt. Na het aperitief (of de borrel zoals onze noorderburen dat noemen) met lokale biertjes, wijntjes en wildcharcuterie wordt iedereen uitgenodigd aan het winterse buffet met stoemp, spruitjes, rode kool, stoofpeertjes, een wildstoofpotje en uiteraard de reebiefstukjes. Een feestje voor onze smaakpapillen!

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Dit Wildarrangement van Bos tot Bord kost 99 EUR per persoon en da’s echt geen geld! Gedurende 6 uur dompelen Marlies en Jan Lowin IJzerman van Wildproeverij.nl je onder in een sprookjesachtig decor, inclusief jachthut met grote open haard en geweien aan de muur. Je komt echt niks te kort, van de koffie bij ontvangst tot en met de sigaar na het dessert. En verser en biologischer ga je je wild nog nooit gegeten hebben. De gastvrijheid van Marlies en Jan, Jacqueline en Herman krijg je er gratis bij!

Wildproeverij.nl
Website: Wildproeverij.nl

 

Hotel Mennorode, genieten van de pure rust midden in de bossen van de Veluwe.

Lunchen, slapen en ontbijten doen we in Hotel Mennorode, een bijzonder groot hotel met congrescentrum, gelegen op een domein van maar liefst 10 hectare. Als lunch kiezen we voor een rijkgevulde lunchplank met soep, een kroket, ham, een gebakken eitje met Veluws wit of donker brood van lokale bakker Piet.

Onze kamer is bijzonder ruim, comfortabel ingericht en oogt fris en modern. Na mijn ‘jachtavontuur’ slaap ik als een roosje.

 

Wild van de Veluwe (deel 1)

 

Pst, bij het ontbijt kan ik jullie van harte de suikerboterhammetjes met kaneel aanbevelen. Ik liet me gaan en werkte er drie naar binnen (naast uiteraard nog een resem andere heerlijkheden), iets wat ik me zou beklagen, want 1 uur later werden we al bij patisserie Patrijs verwacht… Maar dat verhaal is voor volgende week maandag. Mijn blogartikel is nu al meer dan 1.000 woorden lang, als ik ook nog dag 2 en dag 3 hier neerpen, dan ben ik jullie kwijt, vrees ik. En dat zou spijtig zijn, want patisserie Patrijs, restaurant Ratatouille, brouwerij Uddelaer, hotel De Sterrenberg, restaurant Cèpes, het nationale park De Hoge Veluwe en Landgoed Hotel Groot Warnsborn verdienen jullie volle aandacht. Tot volgende week!

Hotel Mennorode
Apeldoornseweg 185, 8075 RJ Elspeet
Website: www.mennorode.nl

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Wild van de Veluwe (deel 1)

by Myriam Minne time to read: 5 min
0