Hap en Tap logo zonder streep
De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

2 dec 2019 | Behind the scenes, Reviews

Dromen komen uit! In 2014 droomde ik al openlijk van een Falcon fornuis. Ik was toen een van de 5 overblijvende bloggers voor de Libelle Lekker foodbloggerscontest met als hoofdprijs een prachtig fornuis van Falcon. Ik won toen niet, maar kijk, 5 jaar later staat de zwarte semi-professionele de luxe Falcon dan toch als kers op de taart te prijken in mijn gloednieuwe keuken. Die keuken had nogal wat voeten in de aarde, maar eind goed, al goed: ik ben keiblij met alles. De vele kastruimte, het werkblad, mijn grote inox spoelbak met ingewerkte messen en snijplanken, mijn kraan met kokend water en last but not least dus mijn fornuis, een droom voor wie graag kookt en bakt!

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Binnenhuisarchitecte

Het moet zowat een jaar geleden zijn toen ik meer en meer begon te dromen van een nieuwe keuken. Niet dat mijn oude keuken niet mooi meer was of zo, maar ze was vooral onpraktisch. Ik had een minuscuul werkblad van om en bij 1 m2. Met als gevolg dat na een dagje koken mijn keuken totaal ontploft was. Nu zag ik echter zelf niet hoe dit plaatsgebrek kon opgelost worden. Mijn keuken heeft een speciale vorm (zoals je kan zien op de foto’s) en daar kon, volgens mij, weinig aan gedaan worden… of ik moest mijn huis afbreken. En dat zag mijn man niet zitten. ?

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Mijn echtgenoot kwam op de een of andere koers profwielrenner Jelle Wallays tegen, raakte aan de babbel (mijn man is nog een grotere kletskous dan ik!) en van het ene onderwerp kwam het andere: , de vriendin van Jelle, is binnenhuisarchitecte en zij zou haar licht eens op mijn keuken laten schijnen. En of ze dat deed! Haar voorstel was om mijn achterdeur te verwijderen. Voor jullie nu denken: ocharme Myriam heeft nu geen achterdeur meer, no worries, ik had 2 achterdeuren! Die ‘kleine’ ingreep was wel aanvaardbaar voor manlief. Er kwam zelfs geen metser aan te pas, want waar zouden we nog dezelfde bakstenen vinden, begot? De achterdeur zou vervangen worden door een groot houten raam. Piece of cake!

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Dat raam bleek echter een pain in the ass te zijn, waardoor de hele bouw van mijn keuken 3 (!) maand vertraging opliep.

 

Oostende – Club, winst voor Club én voor mij

Op zondag 27 januari 2019 waren mijn man en ik als VIP uitgenodigd voor de wedstrijd KV Oostende – Club, een match die Club won met 1-2. Op KVO is het na de wedstrijd altijd vette ambiance in de VIP-lounge en dat was nu niet anders. Dankzij de winst zag ik een feestje wel zitten en bleef dus een pintje drinken en plakken. (Hadden ze verloren, dan was ik meteen weggeweest). Mijn man, die bij manier van spreken heel België kent, stelde me voor aan de mensen van DSM Keukens, sponsor van KV Oostende (maar ondertussen tot de jaren van verstand gekomen en hoofdsponsor van Club Brugge ?).

We spraken af dat ik hun stand zou bezoeken op Batibouw, wat ik ook deed. Ik liet me deels adviseren, maar wist zelf ook deels al heel goed wat ik wilde: die gootsteen van Franke, die Falcon (niet te koop bij DSM),… daarover wou en zou ik geen compromissen doen. Na Batibouw maakte ik een afspraak met Jan, de keukenadviseur van DSM Keukens in Nevele. Wel, die man verdient een standbeeld (en opslag!). Hoe hij erin geslaagd is om op 1 dag tijd mijn plannen en dromen in een 3D-tekening te gieten zonder dat hij ooit mijn keuken gezien had, dat blijft mij tot op vandaag verbazen. Zie de tekeningen hieronder. Zelfs de houtsoort, de handvaten en de hoogglanslak die ik in de bijzonder grote toonzaal gekozen had, waren er al in verwerkt.

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Jan luisterde naar mij en snapte mij. Die man heeft niet alleen grafische skills, hij heeft ook mensenkennis. Hij raadde me Dekton aan voor mijn werkblad (want ik wil dat alles spic en span kan gepoetst worden) en ook de Quooker kraan was zijn idee. Kortom, ik had meteen een goed gevoel en informeerde niet meer bij andere keukenbouwers. Zo ben ik: eens ik mijn gedacht gevonden heb, dan ben ik daar niet meer vanaf te brengen. Dat is zo met een paar schoenen of een broek, maar dus ook met een keuken. ? En met mijn man! ?

 

Het Falcon fornuis, het kloppend hart van mijn keuken

Mijn Falcon fornuis, daar was ik dus al zeker van nog voor ik aan een nieuwe keuken dacht. Had ik vroeger Miele ovens (1 combioven hete lucht en microgolf en 1 stoomoven) en een warmhoudlade, dan wist ik nu dat ik een fornuis wilde. Alleen was de vraag nog: welk fornuis? Het merk, daar was ik meteen zeker van, Falcon zou het worden, maar met vensters of zonder, welke kleur, welk formaat,…

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Ik trok naar CookUp in Gent, de importeur van La Cornue, AGA en Falcon (en ondertussen ook Ilve) en werd daar ontvangen door Stefan. Was Jan van DSM een crème, dan is Stefan een hele crèmefabriek. Meer dan een uur hebben Stefan, een ex-chef, en ik zitten keuvelen over koken en bakken, over mijn kookstijl, over wat voor mij belangrijk is in de keuken… om mij dan de zwarte semi-professionele de luxe Falcon te laten zien. Het was liefde op het eerste gezicht! Al die glimmende draaiknoppen, z’n strakke looks,… Stefan vroeg nog of ik niet graag door het raampje keek om te zien of mijn taart aan het rijzen was, maar ik had er al geen oren meer naar. Ik was helemaal verkocht. Bovendien was ik ervan overtuigd dat wanneer ik 180° C vraag aan mijn fornuis, ik die temperatuur ook ga krijgen. Blindelings vertrouwen, buikgevoel, love at first sight of hoe je ’t ook wil noemen. Soit. Ondertussen is gebleken dat mijn buik me niet in de steek heeft gelaten. De vlinders voor mijn Beest (zo heb ik mijn fornuis ondertussen gedoopt, dan ben ik de Schone ?) zijn er nog steeds.

 

Franke spoelbak met Box Center

En zoals ik overtuigd was van mijn Falcon, zo was ik ook overtuigd van de Franke spoelbak. Ik had net een persbericht gekregen over die nieuwe handige spoelbak met ingewerkte accessoires, in primeur te bezichtigen op Batibouw, ging hem bekijken en besliste: dat zou hem worden. Twee voordelen: ten eerste, snijplanken, spoelbakje en messen (die achteraf ook nog eens van uitstekende kwaliteit blijken te zijn!) zijn netjes en plaatsbesparend opgeborgen en ten tweede, zelfs een grote bakplaat past in een keer in de spoelbak. Nadeel is dan wel weer dat je veel water verbruikt als je de spoelbak wil laten vollopen. Ach, elk nadeel heb z’n voordeel, maar dat geldt omgekeerd ook zeker? Dit is trouwens allemaal #nospon, zenne, voor het geval jullie zouden denken dat ik dit gekregen heb. #zelfbetaald

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Dekton

Wat de Dekton betreft, die was me dus aanbevolen door Jan van DSM Keukens omwille van het feit dat Dekton ‘tegen alles kan’. Dekton is onverwoestbaar. Jans woorden. Je zou het bij manier van spreken buiten mogen laten staan in weer en wind, nog zou het niet veranderen. Het is bestand tegen: warme potten, wijnvlekken, krassen,… Je krijgt dan ook een garantie van 25 jaar. Een minpuntje wel: de prijs. Ik bespaar jullie de details, maar als je weet dat ik nu een groooooot werkblad heb, dan weten jullie ook dat hier een groooooot prijskaartje aan vastzat!

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Quooker

Over de Quooker kan ik kort zijn. Ik ben heel blij dat ik die heb. Vroeger moest ik de waterkraan wel 5 minuten laten lopen voor ik lauw water had, nu heb ik instant heet tot kokend water. En dat is iets waarvan je pas beseft hoe handig het is als je het hebt. Kokend water nodig voor de mokka meringuetaart? Yes! Kokend water nodig om de noedels klaar te maken voor de Thaise vissoep met koriander? Yes! OK, ook aan de Quooker hangt een aardig prijskaartje vast, maar een nieuwe keuken bouw je maar een keer, toch?

 

AEG microgolfoven

Heb ik naast mijn fantastisch fornuis dan nog een microgolfoven nodig? Jazeker, voor de avonden dat ik niet thuis ben en mijn scheetje snel iets van de traiteur wil opwarmen. Ahum, dat gebeurt toch wel een paar keer per week. ? Ik koos voor AEG aangezien ik vorig jaar een actie deed met het merk en daarvoor als dank een waardebon kreeg. Ik hoefde dus nog slechts een klein bedrag op te leggen. Het leuke aan mijn microgolfoven is dat er 3 automatische standen zijn: 1. boter zacht maken, 2. chocolade smelten en 3. mug cakes maken. Stand 1 en 2 zijn al regelmatig gebruikt, kan ik je vertellen.

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

In 1 week van oud naar nieuw!

Nadat ik alles gekozen had en nadat begin september eindelijk het langverwachte raam – met 3 maand vertraging – geleverd en geplaatst was, konden de werken beginnen. Op maandag brak Jelle van JVM Construct, een alleskunner me aanbevolen door Jan van DSM Keukens, alles af, op dinsdag werd alles geleverd door DSM Keukens, op donderdag bouwde DSM alles op en op vrijdag kwam mijn Falcon fornuis als kers op de taart. Alleen op het definitieve Dekton werkblad was het dan nog 2 weken wachten aangezien dat op maat gemaakt wordt. Wat een efficiëntie!

Je kan de werken aan mijn keuken nog bekijken op mijn Instagram account in de highlights Kitchen.

Zijn er dingen die ik anders zou doen? Ja. Mijn raam bij een andere leverancier bestellen die ik hier dan ook niet ga noemen. Maar voor de rest? Neen. Ik ben heel gelukkig met mijn nieuwe keuken en kan me er volledig in uitleven. Ik hoop jullie nog veel jaren te mogen laten meegenieten van mijn kooksels en baksels.

 

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

 

Bedankt aan de talentvolle Wendy voor de toch bijzonder lichte en mooie foto’s ondanks de donkere herfstdag!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.533 andere abonnees

ARCHIEF

17 Reacties

 1. Annelies

  Prachtig Myriam! Leuk om het hele relaas te lezen.

  Antwoord
 2. Lydia

  Prachtige keuken ! Veel plezier ermee! Stiekem toch wat jaloers op je fornuis….

  Antwoord
  • Myriam Minne

   ’t is bijna Kerst. Vragen aan de kerstman? 😉

   Antwoord
 3. Rita

  Wat een prachtige keuken, Myriam ?. Moet zalig zijn daarin te kokerellen! Ook leuk je verhaal te lezen. Veel kook-en bakplezier!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Inderdaad, zalig! Ruimte om te werken geeft ruimte in mijn hoofd.
   Dankjewel, ik hoop jullie nog lang te mogen inspireren.
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 4. Maria Verhulst

  Dat is een droom !! Veel plezier met koken en bakken !! Maria.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Inderdaad, Maria. Dromen zijn niet altijd bedrog! 😉

   Antwoord
 5. André

  Ook proficiat dat u bij uw eerste besluit gebleven bent…..een inductie kookplaat. Sorry dat ik het ook als man héél technisch bekijk (heb zelfs de handleiding effen doorgenomen wat u mss nog niet gedaan heeft in al uw enthousiasme om aan de slag te gaan). Het max vermogen van de middelste plaat 3.7kW zou voor mij wat weinig zijn om echt te kunnen wokken. Maar voor de rest een prima werkplaats om uw creativiteit op los te laten. Top!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dat heb ik inderdaad niet, André. Haha en al zou ik dat gedaan hebben, dan nog zegt het me eigenlijk bitter weinig. Ik ben niet zo technisch aangelegd, zeg maar.
   Ik ga mijn creativiteit zeker kunnen botvieren nu.
   Fijne avond!
   Myriam

   Antwoord
 6. fieke

  Wauw, ik kan geloven dat je superblij bent! Met een beetje creativiteit (en vakkennis) wordt ook een moeilijke ruimte tot een superpraktische en mooie keuken omgetoverd. Ik zou bijna zeggen dat ik jaloers ben, maar ik ben nog altijd elke dag blij met mijn eigen keuken :-).

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Daar dienen binnenhuisarchitecten voor, he, Fieke. Ik zag het niet. Maar Vé gelukkig wel!
   Ieder zijn stiel, denk ik dan. 😉
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 7. Rudi Winnepenninckx

  Hey Myriam
  Sorry, nu pas gelezen (ik ben momenteel weinig actief in de keuken na een operatie afgescheurde patellapees) maar probeer toch dagelijkse je berichtjes te lezen… Leuke keuken en, eigenlijk feitelijk, toch een beetje jaloers op je fantastisch fornuis! Je gerechten zijn zeker inspirerend en na de verbouwing verwachten we nog heel wat getover in je keuken!
  Amuseer je, geniet van je keuken en “Keep Cookin'”!
  Groetjes
  Rudi

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Rudi
   Je hoeft je helemaal niet te verontschuldigen, hoor! Je bent me niks verplicht, al doet het me uiteraard heel veel plezier dat je me volgt. Fijn om te weten dat ik gelezen word. 😉
   Een heel spoedig herstel! Klinkt bijzonder pijnlijk.
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 8. Martine Elise

  Beste Myriam,
  Mijn beste wensen en nog veel kook- en blogplezier in 2020.
  Ik lees met veel smaak je berichten.
  Even toch nog iets over je nieuwe keuken en dan wel over het werkblad. In 2014 plaatsten wij een nieuwe keuken met een Dekton blad. En we vinden nu dat het toch overroepen is zeker als je weet wat je ervoor betaald hebt.
  De boorden zijn helemaal anders van structuur. Wij hebben een wit blad en de boorden staan vol met zwarte krassen, die ik er soms afkrijg met een wondersponsje. Tot overmaat van ramp heb ik bij het uithalen van een pan uit de onderliggende schuif even getikt tegen de Dektonrand en er sprong een stukje af. Zo erg, een gehavend werkblad door zo een tikje. Kon het niet geloven. En natuurlijk keukenboer zowel als invoerder trekken hun handen terug. Dus lees nog maar je garantie eens door. Heb je die van DSM zelf gekregen? Dekton is voor ons toch niet hét topproduct zoals gezegd wordt.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Martine
   Vreselijk om dat te lezen!
   Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn garantiebewijs helemaal niet nagekeken heb. (Ik ben daar megaslecht in van die dingen).
   Tot nu toe verloopt voor mij alles prima met de Dekton en de rest. Voorlopig nog geen krassen dus, maar ik heb voor donkerbruin gekozen. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat dat bij jouw witte wel mag. Totaal niet. Zoals je zegt, het kost een FLINKE duit die Dekton en moet dus in perfecte staat zijn en blijven!
   Het enige dat ik bij nader inzicht anders zou doen, is dat ik zou kiezen voor een uittrekbare Quooker kraan zodat ik makkelijk mijn grote spoelbak tot in de hoeken kan reinigen. Nu staat er altijd een kannetje naast mijn kraan, waarin ik water moet tanken om dat dan in de hoeken van mijn spoelbak uit te gieten…
   Kan je er geen advocaat opzetten? Garantie is garantie toch?
   Succes!
   Myriam

   Antwoord
   • Martine Elise

    Hé Myriam. Toen het gebeurd was heb ik er toch wel even sprakeloos staan naar kijken. En dat door een lichte tik. Enfin, ik wilde je er even voor waarschuwen dat de boorden toch zwak zijn.
    Wat betreft de spoelbak. Ik heb ook een zwarte van Franke, heel mooi maar dient extra gespoeld te worden.
    Groetjes Martine

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De total make-over van mijn keuken, een lang verhaal met een happy end!

by Myriam Minne time to read: 7 min
17