Hap en Tap logo zonder streep
Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

3 apr 2017 | Reviews, Varia

Wat kook ik voor gasten?

Onlangs had ik visite en terwijl ik heel de dag druk bezig was in mijn keuken, bedacht ik dat jullie het misschien wel leuk zouden vinden om eens te weten wat ik nu eigenlijk zelf kook als ik gasten ontvang. Daar gaan we. Ik grijp meestal (in 95% van de gevallen) terug naar een paar succesrecepten, waarvan ik weet dat ik ze tot in de puntjes beheers én die altijd scoren bij mijn invités. Bij het aperitief serveer ik een koud hapje en een warm: mijn glaasje met geitenkaas, Gandaham, abrikozen en pijnboompitjes heeft àltijd succes en datzelfde geldt voor mijn lepelhapje met witloof en scampi. Beide hapjes zijn totaal niet seizoensgebonden en toppertjes in mijn keuken.

Normaal kies ik als voorgerecht steevast voor coquilles met een rode wijnsaus en een zalfje van pastinaak en koolrabi, maar aangezien dit nogal winters is, opteerde ik tijdens mijn laatste ‘candlelight dinner‘ voor de zalmtartaar met een soepje en granité van komkommer. Ik verving de espuma van St. Môret door een warme espuma van Hollandaise saus en gaf er ook nog een dot Griekse yoghurt bij op smaak gebracht met peper en zout. Mijn gasten deden het gerecht alle eer aan en vroegen om nog een tweede portie.

 

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

 

Voor de soep grijp ik steeds weer terug naar de cappuccino van aardpeer en geitenkaasmousse. I know, dit is ook aan de winterse kant, maar ik vind die soep zo lekker dat ik ze blijf serveren zolang er aardperen te vinden zijn. En of het een schot in de roos was. Mijn gasten hadden nog nooit aardpeer gegeten en waren zo happy dat ze nog om een tweede ‘cappuccinootje’ vroegen.

Voor het hoofdgerecht kijk ik echt wel naar de seizoenen. In de winter opteer ik altijd voor een stukje wild, bij voorkeur hertenkalf. Ofwel hertenkalffilet met peperkoekkorst, ofwel nootjes hertenkalf met cumberlandsaus, of nog hertenkalffilet met een whiskyroomsausje. In de lente en zomer kies ik dan weer voor het skreihaasje met geplette Cornes de Gatte en een saus op basis van kokos, citroengras en gember. Bij gebrek aan skrei vervang ik die door een kabeljauwhaasje. Altijd een winner!

Deed ik in het verleden serieuze efforts om een piekfijn dessert in elkaar te boksen, dan beperk ik mij de laatste keren tot het kloppen van een sabayon in mijn Magimix Cook Expert. Ik gebruik hiervoor een goeie Muscat wijn. No stress, het ‘machien’ doet alles. Enig minpuntje? Die sabayon is zo lekker en luchtig dat ik ‘m twee keer moet maken. Ach, so what? Een mooier compliment kan je als kok niet krijgen, me dunkt.

 

Welk materiaal gebruik ik in mijn keuken?

Een voordeel van mijn (hoge) leeftijd is dat ik in de loop der jaren heel wat gerief verzameld heb. Mijn man zegt soms: “je hebt meer kookboeken dan Peter Goossens”, al betwijfel ik het of Peter Goossens kookboeken heeft… ?

Ik kook op een inductievuur van Ceran. Dat is eerder per toeval gegaan. Ik had mijn werkblad laten vervangen door een granieten aanrecht en de werkmannen hadden het blad in kwestie laten vallen op mijn oude vitrokeramische kookplaten. Dju toch, was ik even boos, zeg! Nu MOEST ik wel een nieuw vuur aanschaffen op kosten van de verzekering… ? Ik koos resoluut voor inductie. Wat ik er wel niet bij verklapte aan mijn echtgenoot was dat al mijn kookpotten hierdoor ook moesten vervangen worden. Klein vergetelheidje. ? Voor die potten koos ik voor Demeyere. Onverwoestbaar zijn die. Tot mijn spijt. Want eigenlijk zou ik nu liever alles van Le Creuset (voor de Franse gezelligheid) of van Lagostina (voor het Italiaanse design) hebben… ?

 

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

 

Ik heb 2 ovens (een combi hetelucht-microgolfoven en een stoomoven) en een warmkast van Miele. Vooral die laatste zou ik niet willen missen. Superhandig vind ik die wanneer ik visite heb. Of om brood te laten rijzen bv. Ook die dingen zijn superdegelijk en gaan (veel te) lang mee. Ik heb mijn oog nl. laten vallen op een exemplaar van AEG waarbij je het stoomvolume zelf kan regelen. Een must als je een krokantje korstje wil bij het bakken. En ik ben een bakmens. Zo’n bakmens zelfs dat mijn crème brûlée-taart met rood fruit gisteren tot 1 van de 3 finalisten van de Tarte à Moi wedstrijd gekroond werd (uit 200 inzendingen)!!!! Jullie gaan mijn taart dus binnenkort in Delhaize kunnen kopen én ervoor stemmen om ze in het gamma te houden… Maak jullie geen zorgen: ik lanceer nog een oproep tot stemmen, wanneer het zover is!

Naast ovens en kookvuren zijn messen het allerbelangrijkste gereedschap van een hobbykok. Ik heb 3 exemplaren van Global, 1 van Kai en 2 van Le Creuset en ik ben over alle merken even tevreden. De Globals blijven gewoon in mijn tas zitten voor mijn kooklessen. In mijn keuken gebruik ik het Kai Santokumes en het aardappelschilmesje en chefmes van Le Creuset met veel plezier.

En dan nu de toestellen. Ik heb al sinds het prille begin van mijn kookcarrière een KitchenAid Artisan die ik heel intensief gebruik. Het toestel is onmisbaar voor wie graag bakt zoals ik. Ik kan niet zonder, al moest dat nu even wel. Het toestel heeft na 15 jaar noeste arbeid de geest gegeven en ligt op spoed voor een reanimatie. De signalen zijn positief. Het komt terug goed! ?

Daarnaast heb ik – al sinds jaar en dag – een Thermomix TM31 en sinds kort ook een Magimix Cook Expert in bruikleen. Met veel plezier onderwerp ik beide toestellen aan een vergelijkingstest. Check mijn YouTube kanaal (zo krijg je meteen ook een beetje van een letterlijke inkijk in mijn keuken). Mijn (voorlopige) conclusie: de Magimix Cook Expert kan alles wat de Thermomix kan, maar nog veel meer. Door de bijgeleverde kommen en schijven is het perfect mogelijk om bv. plakjes te snijden, iets wat de Thermomix niet kan. Bij de Magimix is het mogelijk om de temperatuur per graad te regelen, waardoor het zelfs mogelijk is om in het toestel te garen op lage temperatuur. De inhoud van de beker van de Magimix is groter én deze is dubbelwandig… Sowieso ga ik nog even door met die filmpjes. Ik vind YouTube best plezant. (Al kreeg ik deze week wel een dreigmail dat er mij een officiële klacht boven het hoofd zou hangen!).

 

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

© Karl Bruninx

 

Daarnaast heb ik nog een sapcentrifuge van Philips, een espumafles van Isi, een plancha* Barbecue Power van Cuisinart, een ijsmachine* van Cuisinart, een Crockpot Slowcooker*, een staafmixer van Bamix en een vacumeertoestel van Foodsaver, onmisbaar om te garen op lage temperatuur. Eveneens onmisbaar in mijn keuken is de mandoline van Börner. Mijn slechtste aankoop ever? Een pastamachine die ik welgeteld 1 keer gebruikte… De toestellen met een * kreeg ik aangeboden, de andere kocht ik zelf.

 

Waar koop ik mijn ingrediënten?

Ik doe wekelijks mijn boodschappen in de Carrefour Hypermarkt in St. Denijs Westrem (in de buurt van mijn werk) of in de Carrefour Hypermarkt in Oostakker (niet ver van mijn woonplaats). Ik vind er (bijna) alles wat ik nodig heb, tot kraakverse vis en zelfs kreeft toe. Heb ik speciale groenten of cresssoorten nodig, dan heb ik sinds kort een groentenwinkel ontdekt, In De Radijs in St. Denijs Westrem, waar ik àlles op bestelling kan bekomen. In De Pinte zou er naar verluidt nog zo’n winkel zijn, Portobello, maar daar ben ik nog niet geraakt. Voor vlees van topkwaliteit trek ik ofwel naar mijn keurslager in Lochristi, ofwel maak ik een bestelling over bij de Gustor Meatboutique, een webshop die ik dankzij mijn blog leerde kennen en die exclusieve vleessoorten in het assortiment heeft.

 

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

 

Heb ik wijn nodig (enkel voor mijn candlelight dinners), dan laat ik mij in eerste instantie adviseren door een ex-collega die mij steevast doorverwijst naar de wijnafdeling van Colruyt. Maar dan heb je natuurlijk nog altijd de speciallekes zoals xantana, gelespessa,… waar vind je die, begot? Wel, daarvoor trek ik naar Horeca Totaal in Brugge. Da’s een horecaspeciaalzaak waar je als particulier ook binnenkan. Is Brugge een brug te ver voor jou? Dan is er nog een oplossing. Eerst en vooral Google is your friend! Check of je wat je zoekt niet online kan vinden. Of word lid van de Dolce Club. Met een lidkaart van Dolce kan je binnen bij de horecaspeciaalzaken ISPC en Hanos. Een jaar lidmaatschap van de Dolce Club kost je 38 EUR, maar daarbij krijg je sowieso een kortingsbon 25 EUR bij ISPC cadeau. Eigenlijk kost het je dus maar 13 EUR meer… Voor die prijs krijg je ook nog de digitale editie van het magazine, trouwens!

Zo, ik denk dat ik nu zowat al mijn ‘geheimen’ verklapt heb. Nog vragen? Vuur ze maar af. Ik antwoord graag. 🙂

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.551 andere abonnees

ARCHIEF

14 Reacties

 1. Daniëlle

  Een dreigmail over een aanstaande officiële klacht? Het moet niet gekker worden…….of is het omdat je je een oude bok (TM31) laat strijden tegen een groen blaadje (Magimix Cook Expert)?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Tjah, Daniëlle. Wat moet ik hierop antwoorden? Wordt zeker en vast vervolgd. 🙂

   Antwoord
   • Pascal

    Myriam, ik denk dat in onderstaande tekst het schoentje knelt.
    Dit kan je niet objectief noemen. Hier maak je publiciteit voor het toestel en voor de winkel van je vriendin.

    “Ik kreeg de Magimix Cook Expert in bruikleen na lobbywerk van een klasgenote uit mijn bakles die een elektrozaak heeft, Profilec in Brugge.”

    Groeten

    Pascal

    Antwoord
    • Myriam Minne

     Pascal,
     Ik heb dit geschreven omdat ik vooral wil benadrukken dat ik de Magimix Cook Expert niet gekregen heb, maar enkel in bruikleen in mijn keuken heb staan.
     Waar het schoentje knelt, volgens mij, is dat de Thermomix er minder goed uitkomt dan de Magimix… En akkoord, ik vergelijk een oud toestel (TM) met een nieuw (Magimix), maar zelfs de nieuwe TM5 moet de duimen leggen tegen de Magimix. Dat kan je hier lezen (als je Engels spreekt én veel tijd hebt tenminste ;)):
     http://www.thefloshow.com/magimix-cook-expert-vs-thermomix/.
     Zo hoor/lees je het eens van een ander.
     Trouwens, het internet staat vol van de vergelijkende tests. Ik zie niet in wat ik verkeerd doe. Ik heb heel bewust de beide tests gefilmd, want een geschreven woord zou rapper in twijfel kunnen worden getrokken. Speciaal voor die tests heb ik een YouTube kanaal opgericht en een cameraatje gekocht. Nét om dit soort eindeloze discussies te vermijden…
     Bizar toch dat mensen zich hierover zo opwinden?
     Stel, je koopt een wasmachine en morgen komt er iemand af met een vergelijkingstest van een betere wasmachine, dan ga je toch ook niet steigeren zoals mensen nu wel doen onder mijn filmpjes?
     Misschien ga ik alleen nog door met het filmen van recepten in de Magimix… Ik ben er nog niet uit. 😉
     Groetjes
     Myriam

     Antwoord
 2. Geertrui

  Zo leuk om te lezen, Myriam. Inspirerend!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dankjewel, Geertrui! En fijn om te zien dat jij weer (goed!) bezig bent. Welcome back!

   Antwoord
 3. Miet Leliaert

  Beste hap&tapmadam :-). Ik heb een slowcooker / sousvide maar heb niet direct receptjes ervoor…. Heb jij tips ? En dan een heel specifieke vraag: ik moet binnenkort voor 14 personen struisvogelsteak maken. Ik had gedacht om ze allemaal apart vacuum te trekken en eerst langzaam sousvide voor te garen en op het moment zelf af te bakken. Maar ik heb geen idee van de tijden. Kan je hier raad bij geven ? Alvast hartelijk dank !

  Antwoord
 4. Carine Van Ruyskensvelde

  Als kook-verslaafde is jouw keukeninboedel voor de hemel op aarde. Ik volg met veel interesse jouw vergelijkende studie tussen de 2 apparaten termomix en de maggiecook. Een natte droom tot nu toe. Eigenlijk ook blij te vernemen dat jouw pastamachine ook stof staat te vergaren… I know the feeling.
  Goede raad is kostbaar… dankjewel !

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Tjah, Carine, en dan heb ik het nog niet gehad over mijn hobbykamer die uitpuilt van de kookboeken en van de oude serviezen om mijn foto’s op te smukken… Alleen daaraan kan ik ook nog een blogartikel wijden! Haha! 🙂

   Antwoord
 5. De Baets Martine

  Proficiat als finaliste van de tarte a moi wedstrijd. Groetjes

  Antwoord
 6. Anne

  Wat je ook doet… het zal nooit voor iedereen goed zijn. Thermomix of megamix? Ja jij hebt ervaring met de twee ik heb enkel de Thermomix en ben tevreden. Om nog een megamix te kopen vind ik nu toch wat te duur. Doe maar verder zoals je bezig bent je doet het super!
  Anne

  Antwoord
  • Myriam Minne

   De nagel op de kop, Anne. En hoge bomen vangen veel wind. Maar anderzijds ben je wel beter een hoge boom, denk ik dan. 😉
   Ik doe gewoon door, hoor!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Een (figuurlijke) inkijk in mijn keuken

by Myriam Minne time to read: 6 min
14