Hertenkalffilet met whiskyroomsausje, spruitjesstoemp en krokant gebakken cantharellen

Vroeger was ik een onvoorwaardelijke fan van Komen Eten op VT4. Sedert ’t programma op Vier speelt, heb ik geen enkele keer meer gekeken. Dit komt niet zozeer doordat het op een ander tijdstip loopt of den Peter geen commentaar meer geeft, maar vooral doordat ik aan het bloggen geslagen ben en al mijn resterende vrije tijd daaraan opgaat. Nu heb ik echter nog op mijn laptopke een paar receptjes opgeslagen van de voorbije reeksen van Komen Eten. Ik was geen kijker die per se wilde weten hoe de kleerkast van X of het interieur van Y eruit zag, maar wel wat er op de borden kwam. Sprak dit mij aan, dan downloadde ik ’s anderendaags steevast het recept om het “ooit eens” zelf te maken.
En zo heb ik dus nog een map “Komen Eten” met daarin 38 recepten om precies te zijn. Vorige week bladerde ik de map door en stootte daarbij op een recept van reebokfilet met een sausje dat mij deed watertanden. Ik had een bokaaltje wildfond van Lacroix in mijn berging staan en ook een fles whisky in mijn barkast, ik hoefde dus alleen nog een stukske wild te kopen. Het werd een sappige hertenkalffilet met een “cuisson à la perfection”. Speekmedaille voor mezelf!

Nodig voor 4 personen

800 g hertenkalffilet
300 g spruiten
4 aardappelen
Een scheutje room
2 dl wildfond van Lacroix
Een flinke scheut whisky
1 dl room
Scheutje balsamico azijn
Chocolade van meer dan 70% cacao
Peper, zout en muskaatnoot
Cantharellen of andere boschampignons naar keuze

Bereiding

Borstel de paddenstoelen schoon en bak ze kort aan in boter. Kruid af met peper en zout.

Kruid het vlees met peper en zout en schroei het langs alle kanten dicht in een pan met hete boter. Zet het vuur een beetje lager en laat het vlees rustig garen. (Je kan er ook voor opteren om het vlees verder af te bakken in de oven, maar ik verkoos om het gewoon op ’t gemak in de pan te laten liggen. In de oven gaat het vaak te snel en ik wil geenszins dat het hertje zijn leven gegeven heeft om als een taaie lap vlees op mijn bord te eindigen. Dat zou pas zonde zijn!)
Neem het vlees uit de pan en laat het onder aluminiumfolie een 10-tal minuten rusten.

Blus ondertussen het aanbaksel in de pan met een flinke scheut whisky en flambeer. Laat de alcohol volledig verdampen en blus met de fond. Laat inkoken. Doe dan de room erbij en laat weer inkoken. Breng op smaak met peper en een scheutje balsamico azijn.
Als de saus klaar is, werk je ze af met een half reepje chocolade. Zorg ervoor dat de saus nu niet meer kookt.

Je kan dit serveren met een bijgerecht naar keuze, zoals een knolselderpureetje of amandelkroketje. Ik koos voor de spruitjesstoemp die ik deze week ontdekte in de kookles aan Spermalie. Klik hier voor het recept.

Bron: Komen Eten op VT4 (enkel voor de saus)

Related Post

Tags: , , , ,

Hertenkalffilet met whiskyroomsausje, spruitjesstoemp en krokant gebakken cantharellen

by Myriam time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: