Hap en Tap logo zonder streep
Skreihaasje

Skreihaasje, geplette Cornes de Gatte, oesterzwammen

14 mrt 2014 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Dat lekker niet per se moeilijk of veel werk hoeft te zijn, daarvan is dit recept het Bewijs met hoofdletter B. Dit is een TOPrecept, dat ik inmiddels 3 keer klaarmaakte. Afgelopen weekend zelfs voor mijn ouders van 93 en 87. Ik had nog even getwijfeld of ze de smaak van kokos, gember, groene curry en citroengras wel zouden weten te appreciëren, maar ik heb dan toch de gok gewaagd. En weet je wat? Mijn vader heeft de saus opgelepeld met zijn dessertlepeltje… nadat hij 2 volle borden ophad! Zegt voldoende zeker?

Niet twijfelen dus. Gewoon doen! Kom, we beginnen eraan.

Nodig voor 8 personen

8 mooie, dikke stukken skrei- of kabeljauwhaasje
250 g oesterzwammen
Boter
Peper
(Gerookt) zout

Voor de saus:
3 stengels citroengras
1 groot stuk gember
1 kl groene currypasta
1 mespuntje kurkuma
1 sinaasappel
1 limoen
1 liter kokosmelk
1 mespuntje Xantana

Voor de aardappelen:
600 g Cornes de Gatte
1 flinke klont boter
Peper en (gerookt) zout

Voor de tomaten:
4 trostomaten
1 el gembersiroop

Werkwijze

Voor de saus:
Schil de gember en versnipper hem fijn. Snij het citroengras in stukjes.
Zet aan in olijfolie en voeg de currypasta toe. Laat even sudderen tot alle aromaten hun aroma’s vrijgeven.
Deglaceer met het sap van 1 sinaasappel.
Voeg nu de kokosmelk en kurkuma toe en laat een 20-tal minuutjes pruttelen.
Mix kort met een staafmixer en passeer de saus door een fijne puntzeef. Voeg de Xantana toe en mix opnieuw.

Voor de tomaten:
Emondeer de tomaten en verwijder de pitjes.
Snij in brunoise.
Meng met de gembersiroop en laat marineren.

Voor de aardappelen:
Kook de Cornes de Gatte in de schil tot ze zacht zijn. Verwijder de schil. Plet ze met een stamper, samen met een flinke klont boter. Breng op smaak met peper en (gerookt) zout).

Veeg de oesterzwammen schoon en versnijd ze in fijne brunoise.
Bak ze kort op een hevig vuur in boter. Kruid af met peper en zout.

Schik de skreifilets in een ovenschaal. Kruid met peper en (gerookt) zout. Leg op elke filet een klontje boter en zet de vis onder de grill. Houd goed in het oog: niet te lang, de vis moet nog een beetje glazig zijn vanbinnen.

Afwerking

Duw een laagje geplette aardappelen aan in een ring.
Schik hierop een laagje oesterzwammen.
Boven de zwammen komt de vis.
Lepel rondom wat saus. Werk deze af met versgeraspte limoenzeste.
Schik nog wat tomatenbrunoise op het bord.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

16 Reacties

  1. Onlie Mie

    Een fantastisch receptje maar van Xantana heb ik nog nooit gehoord… ben het gaan opzoeken en het blijkt een bindmiddel te zijn? Klopt dat? Kan je dat dan niet door een gewoon bindmiddel vervangen? Citroengras is ook al zoiets dat ik hier bijna nooit vind… 🙁

    Antwoord
  2. Myriammm

    Xantana is inderdaad een bindmiddel. Je kan Xantaangom gewoon kopen bij de apotheker. Het heeft het voordeel geen dikmaker te zijn zoals bloem, maïzena, e.a. Dat is ook de reden waarom Lien Willaert het constant gebruikt in haar nieuwste boek Liens Lichte Klassiekers. Citroengras is bij ons gewoon te koop in het grootwarenhuis.

    Antwoord
  3. Onlie Mie

    Dankjewel! In onze colruyt is er geen citroengras! 🙁

    Antwoord
  4. Isabel

    Wat een heerlijk gerecht! Heel veel complimenten gekregen.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zo leuk om dit te lezen! Ik maak dit zelf ook nog regelmatig klaar wanneer ik visite over de vloer krijg. Pssst, alle recepten van David Selen zijn top: meestal heel eenvoudig te maken en heel lekker!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  5. Hallaert Lena

    Die saus kan toch ook gebonden worden met handboter?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Sorry, Lena jouw reactie was me totaal ontgaan… Ik kreeg hier ook geen melding van. Bizar!
      Uiteraard kan de saus gebonden worden met beurre manié. Xantana is gewoon wat lijnvriendelijker. 🙂
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  6. Wendy

    Hoi Myriam, in de ingrediëntenlinst van de saus staat er ook een limoen. Wanneer moet ik deze gebruiken? Ik vind het niet terug in het recept.
    Groetjes!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hey Wendy
      Toch wel, bij de afwerking staat: Lepel rondom wat saus. Werk deze af met versgeraspte limoenzeste. 🙂
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  7. sofie

    deze is inderdaad ook superlekker! Deze avond klaargemaakt en vroeger ook al eens voor een feestje, blijft een toppertje!

    Antwoord
    • sofie

      tja ik bond de saus met wat agar agar en dat lukte ook!

      Antwoord
    • Myriam Minne

      Die is inderdaad top. Die komt hier heel regelmatig op tafel bij feestjes. Die saus, nomnomnom.

      Antwoord
  8. Lies

    Ziet er fantastisch uit, ik wil het graag maken,
    maar bij de curry pasta staat 1 kl , waar staat de afkorting kl voor? ik kan het niet terugvinden,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lies
      1 kl = 1 koffielepel of 1 theelepel dus.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  9. Els

    gisteren klaargemaakt voor vrienden… zeker een aanrader
    maakte het met koningsoesterzwam die ik overlangs in dunne plakken sneed, niet enkel heel lekker, maar ook qua presentatie leuk om mee te werken

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Skreihaasje, geplette Cornes de Gatte, oesterzwammen

by Myriam time to read: 2 min
16