Hap en Tap logo zonder streep
Mons: bergen mooie momenten!

Mons: bergen mooie momenten!

12 sep 2022 | Hap & Tap op stap, Reviews

Onbekend is onbemind. Een waarheid als een koe die ik afgelopen weekend aan den lijve mocht ondervinden. Ik was nog nooit – ondanks mijn 12-jarige carrière bij 3 Suisses in Tournai (Doornik) – in de hoofdstad van de provincie Henegouwen: Mons (Bergen). Maar daar kwam dus verandering in. Ik was uitgenodigd door Visit Mons om er hun foodfestival Festifood te ontdekken. Uiteraard maakte de stad van de gelegenheid gebruik om mij al haar troeven te laten ontdekken: haar wijndomein le Chant d’Eole, haar historische centrum met oude kunst enerzijds en streetart anderzijds. Mons, tu es formidable !

Le Chant d’Eole, het grootste wijndomein van België!

Voor we aan de ontdekkingstocht door het centrum van de provinciehoofdstad beginnen, worden we ontvangen op het wijndomein Le Chant d’Eole. Zoals de naam al doet vermoeden, is het domein gelegen aan de voet van een windmolenpark (éole = windmolen). Het beslaat 42 (!) hectare en is daarmee het grootste wijndomein van België, zegt de gids trots tegen het voltallig Vlaamse gezelschap. Meer nog, dankzij Le Chant d’Eole is Henegouwen zelfs de provincie die het meeste wijn produceert, meer nog dan Limburg! De dame is terecht chauvinistisch.

Mons: bergen mooie momenten!

De wijngaard biedt 3 mousserende wijnen van hoge kwaliteit aan die volgens de traditionele methode gemaakt zijn. Kenmerkend voor de 2 cuvées “Brut” is de rijping op latten van minstens 18 maanden. Zij worden vaak vergeleken met de beste Grands Crus. De Cuvée Prestige, die veeleer “Extra-Brut” is, werd in 2019 in Aigle (Zwitserland) zelfs uitgeroepen tot de beste bubbel ter wereld! Chant d’Eole wordt dan ook geschonken in sterrenzaken zoals L’Eau Vive**, Bon-Bon** en Cuchara**.

Naast het wijndomein bezoeken, kan je er trouwens in het hart van de wijngaard ook lekker lunchen. In restaurant in the Vines verwelkomt het team van Chant d’Eole en Ferme du Coq je van 18 mei tot 15 oktober 2022 met een “Bistronomy” menu waarbij gefocust wordt op lokale en Belgische producten.

Wijndomein Chant d’Eole
Grand’Route, 58 7040 Quévy-le-Grand
www.chantdeole.be

Mons, stad van Sint-Joris en de draak

Na de lunch duiken we het centrum van Mons in met de grappigste en meest enthousiaste gids jamais vu! Als jullie een bezoek plannen aan de stad, boek dan Didier LAURENT. Je zal je geen moment vervelen. Hij neemt je aan de hand van tientallen anekdotes mee in de geschiedenis en laat je dingen zien die je anders zeker zouden ontgaan.

Cultureel blinkt de stad uit met een rijk stadhuis en tal van musea, een grootse kathedraal die gewijd is aan de beschermheilige van de stad Waldetrudis en een Belfort dat sinds 1999 als werelderfgoed op de Unesco-lijst prijkt. Maar naast al die statige gebouwen is vooral de draak in elk hoekje en kantje aanwezig. Zo is er de legende over een moerasdraak die jaarlijks een maagd uit de stad opeist. Als het de beurt aan de prinses is, treedt Joris naar voren en belooft de bedroefde koning dat hij de draak zal verslaan. Dat gebeurt ook en Joris mag de prinses trouwen. De schuttersgilden van Mons beelden deze legende elk jaar uit in de Doudou, een week van collectieve uitgelatenheid. Doudou is, samen met de processie en de kermis, zo’n bijzonder evenement dat het in 2005 zelfs als werelderfgoed op de lijst van Unesco terecht kwam.

Mons: bergen mooie momenten!

Achter het stadhuis, waar de populaire oud-burgemeester Elio di Rupo woont, ligt een prachtige tuin. Je kan er vrij binnenlopen. Hier daalt de stilte op je neer, alleen gestoord door het klateren van een fonteintje en het beeld van een kwajongen, le Ropieur, die je probeert nat te spetteren.

Kortom, voor wie cultuur wil opsnuiven, is Mons een must-visit! Vergeet daarbij zeker ook niet een bezoek te brengen aan het Belfort en aan de Kapittelkerk van de Heilige Waldetrudis, een van de mooiste kerken van België, gewijd aan de beschermheilige van de stad.

De mooiste streetart!

Maar niet alleen de gebouwen zijn er mooi, dat is de streetart ook! In 2015 was Mons culturele hoofdstad van Europa. Dat is alweer een tijdje geleden, maar Mons doet er alles aan om een culturele bestemming te blijven. Er komt trouwens nog steeds nieuwe toonaangevende streetart bij.

Mons: bergen mooie momenten!

Op de website van Visit Mons kan je een plannetje downloaden met de plaatsen waar je alles kan vinden. «Kunst bewoont de stad» is een permanente tentoonstelling in open lucht met kunstwerken van internationale kunstenaars in de straten en winkelgebieden van de stad. (Her)ontdek de culturele hoofdstad van Wallonië met deze monumentale muurschilderingen in het hart van de stad die de stadswijken verfraaien en cultuur toegankelijk maken voor iedereen!

Festifood, hét foodfestival van Wallonië!

Maar dé reden van mijn bezoek aan Mons was Festifood, het foodfestival dat al voor het 2de jaar op rij georganiseerd werd. Aan de talrijke opkomst én het enthousiasme van de aanwezigen te zien, zal daar volgend jaar zeker een vervolg aan gebreid worden. Er kon geproefd worden van de culinaire kunst van 15 (!) chefs gekozen door de Michelingids. Ik proefde er een ravioli met kreeft en gelakt varkenswangetje met sesam van Stéphanie Thunus, de enige vrouwelijke chef van Au Gré du Vent*. Correctie: ik proefde 2 keer de ravioli, want die was méga! Ik liet me bekoren door een hartige eclair met een ceviche van vis met koriandergel en dragonmousseline van La Table de la Manufacture en door een fricassee van langoustines met wortel, gember en dragon van Le Château du Mylord**. Daarbij dronken Ann en ik elk 3 Fourchettes. Helemaal voldaan rolden we naar ons hotel, het Martin’s Dream hotel, op wandelafstand van les Anciens Abattoirs waar Festifood doorging.

Wie mijn verslag van het weekend in video en beeld wil zien, kan mijn highlight op Instagram bekijken.

Mons: bergen mooie momenten!

Rest mij dan alleen nog Milana van Visit Mons te danken dat ze mij deze unieke kans bood om Mons te ontdekken. Uiteraard ook een dankjewel aan ‘collega’ Bart van de blog Roeckies World voor zijn positieve vibes! En aan mijn foodie vriendin Ann die altijd bereid is om Eddy te vervangen wanneer die andere verplichtingen heeft. Merci Mons, ma belle !

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Mons: bergen mooie momenten!

by Myriam Minne time to read: 4 min
0