Hap en Tap logo zonder streep
Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

14 aug 2017 | Hap & Tap op stap, Reviews

Vorige week konden jullie al lezen hoe ik een aantal fantastische foodadresjes ontdekte in Leeuwarden en bij uitbreiding in Friesland: een palingvisser, een kruidentuin, een schapenkaasboerderij,… Maar uiteraard moest tussen al die bezoeken door de interne mens versterkt worden. Eten is àltijd prioriteit nummer 1 voor een foodblogger en dat had Ingrid Spijkers, de dame van Wij van PS, het PR-bureau dat de foodtour organiseerde, heel goed begrepen. Ze nam ons voor de eerste lunch onmiddellijk na aankomst mee naar De Walrus. We kregen er een snelle rondleiding voor we de voetjes onder de terrastafel schoven.

 

De Walrus, alsof je bij je oma op bezoek komt

De quote van de zaak “Samen eten is olie voor de vriendschap” omvat alles waar De Walrus voor staat: laagdrempelig, degelijk eten zonder schuimpjes, gastvrijheid en vriendelijkheid zijn key. Het bijzonder grote eethuis (goed voor 260 plaatsen binnen en ook nog eens 260 plaatsen buiten) maakt er een erezaak van om alles vers te serveren. En snel. Drankjes moeten 2 minuten na opname op tafel staan en je bestelde eten binnen de 15 minuten. Geen gemakkelijke doelstelling als je weet dat er op zaterdagavond tot 350 personen tegelijk in het etablissement kunnen zitten!

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

Wie nu denkt dat De Walrus een mastodont van een eettent is en dus niet gezellig, heeft het verkeerd voor. De zaak telt tal van zaaltjes, aparte kamertjes en is bovendien bijzonder sfeervol ingericht met spulletjes uit grootmoeders tijd: vintage borden, oude, vergeelde foto’s,… Wanneer je er binnenstapt, lijkt het wel alsof je bij je oma op bezoek gaat.

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

Voor we onze lunch bestellen, kiezen we eerst een biertje uit de bijzonder uitgebreide bierkaart. First things first! Ik laat me verleiden door een flesje Mannenliefde. Ah ja, bij gebrek aan manlief, stort ik me van pure miserie maar op bier. ? Het smaakt prima bij mijn no-nonsense lunch: een broodje kroket (when in Holland, eat like a local), een broodje pulled pork en een dagsoepje op basis van pompoen met kokos en koriander. Nu snap ik waarom De Walrus zoveel volk trekt: ze serveren er lekkere, rechttoe-rechtaan keuken.

De Walrus l Gouverneursplein 37 l 8911 HH Leeuwarden l www.dewalrusleeuwarden.nl

 

Sjoddy Wijn & Spijslokaal, tapas van de bovenste plank

Voor het avondeten wordt het bloggersgezelschap opgesplitst en worden we door Ingrid naar verschillende adresjes gestuurd. Simone van Nach Holland en ik mogen ons laten verwennen bij Sjoddy, een bistro die bekend staat voor zijn tapasplanken en heel uitgebreide wijncollectie. We geven de kok en de bediening vrij spel en laten op ons afkomen wat ze voor ons in petto hebben. We worden getrakteerd op de specialiteit van het huis, een giga plank met een combinatie van vlees, vis en kaas. Gerookte zalm, gemarineerde zalm, vissalade, makreel, Friese geitenkaas, Berenburg worst, short ribs, buikspek, marmelade van ui, bacon,… teveel om op te noemen en eigenlijk ook om op te eten. En toch doen we het, helemaal, tot de laatste kruimel. Het moest maar zo lekker niet zijn!

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

In het glas krijgen we een Rioja, Bodegas Muga van 2016, een volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en licht vettige smaak, waarin het eiken mooi verweven is. De wijn matcht perfect bij de tapasplank en we bestellen nog een tweede glas, in de overtuiging dat er hierna niets meer kwam. Maar dat hadden we verkeerd voor. Die plank was slechts ons voorgerecht! Tjah, dat komt ervan als je de chef laat doen. Die wil natuurlijk zijn kunnen laten zien. En of hij dat deed. Ik kreeg als hoofdgerecht ook nog schartong, ratatouille, gerookte boter en kreeftenjus voorgezet. Met ook nog een bijpassend wijntje (waarvan ik vergat te noteren wat het was, als de wijn is in Myriam is de wijsheid in de kan…). Héérlijk!

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

Voor de chef zich ook nog begon uit te leven in een dessert, bedankten we vriendelijk en bestelden snel een koffie. Die had ik meer dan nodig. ?

Sjoddy l Druifsteek 55 l 8911 LH Leeuwarden l www.sjoddy.nl

 

 

Origineel overnachten op een rivierklipper uit 1905

Terwijl de collega-bloggers in het poepchique hotel Post Plaza en in de hostel Alibi, ondergebracht in een oude gevangenis, gingen slapen, kregen Simone en ik de origineelste plek toegewezen om te overnachten: de B&B Nova Cura van Robert Rinzema in een historisch zeilschip. Ik had een beetje schrik dat de wijntjes van Joddy’s die nog vaag in mijn hoofd zaten geen goede combinatie zouden zijn met een deinende boot, maar die angst was voor niks nodig. De Nova Cura is zo groot dat zelfs bij windkracht 13 de eenmast klipper nog geen kik zou geven, denk ik. Ik sliep in elk geval als een roos.

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

De B&B wordt uitgebaat door de bijzonder sympathieke en goedlachse Robert. Robert runt de slaapboot helemaal alleen en kan tot 12 personen ontvangen: er zijn 3 tweepersoons hutten en 2 driepersoons hutten. Het uitgebreide ontbijt – inclusief eitjes naar keuze! – serveert hij in de gezellige verblijfsruimte. Je reserveert er echt voor géén geld: slechts 37,50 EUR per nacht. Ik kan het iedereen aanbevelen!

 

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

 

B&B Nova Cura l Willemskade NZ 64b l 8911 BC Leeuwarden l www.klippernovacura.nl

 

Nogmaals bedankt, Leeuwarden Smaakstad voor de uitnodiging. We komen in 2018 graag nogmaals terug wanneer jullie cultuurhoofdstad van Europa zijn!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.385 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Origineel overnachten en lekker lunchen in Leeuwarden

by Myriam Minne time to read: 4 min
0