Tijdens een kookles had Anne-Mie me over dit ‘bijzonder lekkere voorgerecht’ van chef Jo verteld. Het was al een oud recept, maar een goeike. Ze had het onlangs nog klaargemaakt voor haar gasten. Die uitspraak was voor mij genoeg om haar te smeken om het recept. Lang hoefde ik niet te wachten, een dag later zat het in mijn messenges mét foto zodat ik aan de slag kon. Alleen die banyuls azijn vinden, bleek niet zo evident. Ik vond hem wel online, maar moest voor een minimum bedrag van 30 EUR bestellen en moest dan nog verzendingskosten betalen. Ik ben wel gek, maar nu ook weer niet zo gek. Dus verving ik de banuyls azijn door sauvignon azijn. Ook geslaagd. Ik ga zelfs meer zeggen: ik heb binnenkort zelf visite en dit wordt mijn voorgerecht. Zegt genoeg he? Dit wordt spek voor de bek van mijn gasten!
Recept voor gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf
(Voor)bereiden: ± 45 min
Marineren/uitlekken: ± 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor het gelakt spek:
800 g Breydelspek
100 g kersenconfituur
1/2 tl banyuls azijn (ik kon die niet vinden en verving hem door sauvignon azijn)
60 g cashewnoten
Voor de peterseliewortelzalf:
250 g peterseliewortels
1 klontje boter
1 klein teentje look
1/2 sjalot
150 ml kippenfond
50 ml room
Peper en zeezout
Voor de paprikasorbet:
3 oranje paprika’s (nodig om 500 ml oranje paprikacoulis te bekomen)
100 g palatinoise of fijne suiker (ik gebruikte dit laatste)
25 g druivensuiker
1 1/2 el banyuls azijn (of sauvignon azijn)
1 dl water
Zeezout
Cayennepeper
Voor de gegrilde paprika’s:
1/2 gele paprika
1 langwerpige rode paprika
1 dl olijfolie
1 klein teentje look
1 snufje cayennepeper
1 takje tijm
Voor de gemarineerde sjalot:
1 sjalot
50 ml banyuls azijn (of sauvignon azijn)
50 ml olijfolie
Bieslook
1 mespuntje cayennepeper
1 mespuntje paprikapoeder
25 g kersenconfituur
Werkwijze
Voor het gelakt spek:
Snijd het Breydelspek in 8 blokjes van 100 g per stuk.
Smelt de kersenconfituur (op het vuur of in de microgolfoven) en parfumeer met de azijn.
Hak de cashewnoten grof en strooi er zout op.
Strijk het spek in met de kersensiroop en bestrooi met de cashewnoten.
Plaats het gelakt spek net voor het serveren in een voorverwarmde oven bij 200° C gedurende 6 min.
Voor de peterseliewortelzalf:
Schil de peterseliewortel en sueer met de sjalot en het teentje look.
Bevochtig met de kippenfond en laat gaar koken.
Laat het meeste vocht reduceren, bevochtig met de room en cutter fijn.
Kruid goed met peper en zeezout.
Voor de paprikasorbet:
Schil 3 oranje paprika’s (ik was lui en sloeg deze stap over), verwijder de zaadlijsten en blancheer in kokend gezouten water.
Cutter ze fijn in een keukenrobot en zeef door een chinois fin (d.i. een fijne puntzeef. Dit is dus de reden waarom ik lui was: als alles toch moet gezeefd worden, is het niet erg om de schil eraan te laten, mijn gedacht).
Kruid goed met zeezout en cayennepeper.
Kook het water met de suiker en de druivensuiker en voeg 500 ml paprikacoulis bij.
Laat afkoelen en draai tot sorbet in een ijsmachine.
Voor de gegrilde paprika’s:
Schil de paprika’s (deze keer deed ik het wel) en steek er rondjes uit.
Marineer ze in olijfolie met look, tijm en cayennepeper.
Gril de paprika in een hete pan.
Parfumeer de paprika met enkele druppels banyuls (of sauvignon) azijn.
Voor de gemarineerde sjalot:
Snijd de sjalot in fijne ringen en marineer ze in de azijn en olijfolie, op smaak gebracht met cayennepeper, fijngesneden bieslook, paprikapoeder en kersenconfituur.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen met dank aan Anne-Mie!
Dag Myriam,
Bedankt voor al weer een lekker recept!
Het is me niet helemaal duidelijk of het gerecht koud, lauw of warm wordt opgediend.
Wordt het spek niet heel vlug koud met de sorbet erbij of is dit niet erg?
Groetjes,
Kathy
Dag Kathy
Het gerecht wordt wel degelijk warm geserveerd: de peterseliewortelzalf warm, het spek net uit de oven, de paprikarondjes net uit de pan,… Het enige dat koud is, is de sorbet.
Het snel koud worden valt wel mee hoor. Dit is zo lekker dat je ’t heel snel opeet voor het koud wordt. 😉
Succes en smakelijk!
Myriam
Hi Myriam, is er een alternatief voor Breydelspek? In Nederland verkopen ze het helaas niet.
Dag Frederique
Kan je gezouten buikspek vinden in Nederland?
Succes!
Myriam
Dank je! Ik ga het proberen met katenspek
hey Myriam
weet dat je nu in ’t zonneke aan ’t genieten bent met je familie en kleinkinderen.
ik heb een vraagje, hoe maak ik paprikasorbet zonder ijsmachine (mss in de Thermomix)
heb het receptje maar nodig in oktober 🙂
alvast dikke merci
Bie
Inderdaad in de Thermomix of andere krachtige blender. Je maakt de mengeling voor de sorbet en vriest die in in diepvriesblokjes.
Die mix je net voor het serveren fijn in je Thermomix beker die je daarvoor best een paar uur in je diepvries plaatste. Serveer meteen.