Hap en Tap logo zonder streep

Gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf

8 mrt 2019 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Eten. Ik praat erover. Ik droom erover. Je hebt mensen die eten om te leven, ik leef om te eten. Ik kan me ’s morgens al verkneukelen over wat ik ’s avonds ga eten. En ik ben niet alleen. Tijdens mijn vele kooklessen wordt er wat afgebabbeld over recepten, ingrediënten, enz. Worden mijn collega’s enthousiast van een nieuw kleedje, wel ik word dat van een nieuw recept. En zo gebeurde het dat ik dit recept voor gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf in mijn Facebook messenger kreeg.

Tijdens een kookles had Anne-Mie me over dit ‘bijzonder lekkere voorgerecht’ van chef Jo verteld. Het was al een oud recept, maar een goeike. Ze had het onlangs nog klaargemaakt voor haar gasten. Die uitspraak was voor mij genoeg om haar te smeken om het recept. Lang hoefde ik niet te wachten, een dag later zat het in mijn messenges mét foto zodat ik aan de slag kon. Alleen die banyuls azijn vinden, bleek niet zo evident. Ik vond hem wel online, maar moest voor een minimum bedrag van 30 EUR bestellen en moest dan nog verzendingskosten betalen. Ik ben wel gek, maar nu ook weer niet zo gek. Dus verving ik de banuyls azijn door sauvignon azijn. Ook geslaagd. Ik ga zelfs meer zeggen: ik heb binnenkort zelf visite en dit wordt mijn voorgerecht. Zegt genoeg he? Dit wordt spek voor de bek van mijn gasten!

 

Gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf

 

Recept voor gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf

(Voor)bereiden: ± 45 min
Marineren/uitlekken: ± 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor het gelakt spek:
800 g Breydelspek
100 g kersenconfituur
1/2 tl banyuls azijn (ik kon die niet vinden en verving hem door sauvignon azijn)
60 g cashewnoten

Voor de peterseliewortelzalf:
250 g peterseliewortels
1 klontje boter
1 klein teentje look
1/2 sjalot
150 ml kippenfond
50 ml room
Peper en zeezout

Voor de paprikasorbet:
3 oranje paprika’s (nodig om 500 ml oranje paprikacoulis te bekomen)
100 g palatinoise of fijne suiker (ik gebruikte dit laatste)
25 g druivensuiker
1 1/2 el banyuls azijn (of sauvignon azijn)
1 dl water
Zeezout
Cayennepeper

Voor de gegrilde paprika’s:
1/2 gele paprika
1 langwerpige rode paprika
1 dl olijfolie
1 klein teentje look
1 snufje cayennepeper
1 takje tijm

Voor de gemarineerde sjalot:
1 sjalot
50 ml banyuls azijn (of sauvignon azijn)
50 ml olijfolie
Bieslook
1 mespuntje cayennepeper
1 mespuntje paprikapoeder
25 g kersenconfituur

 

Werkwijze

Voor het gelakt spek:
Snijd het Breydelspek in 8 blokjes van 100 g per stuk.

Smelt de kersenconfituur (op het vuur of in de microgolfoven) en parfumeer met de azijn.

Hak de cashewnoten grof en strooi er zout op.

Strijk het spek in met de kersensiroop en bestrooi met de cashewnoten.

Plaats het gelakt spek net voor het serveren in een voorverwarmde oven bij 200° C gedurende 6 min.

 

Voor de peterseliewortelzalf:
Schil de peterseliewortel en sueer met de sjalot en het teentje look.

Bevochtig met de kippenfond en laat gaar koken.

Laat het meeste vocht reduceren, bevochtig met de room en cutter fijn.

Kruid goed met peper en zeezout.

 

Voor de paprikasorbet:
Schil 3 oranje paprika’s (ik was lui en sloeg deze stap over), verwijder de zaadlijsten en blancheer in kokend gezouten water.

Cutter ze fijn in een keukenrobot en zeef door een chinois fin (d.i. een fijne puntzeef. Dit is dus de reden waarom ik lui was: als alles toch moet gezeefd worden, is het niet erg om de schil eraan te laten, mijn gedacht).

Kruid goed met zeezout en cayennepeper.

Kook het water met de suiker en de druivensuiker en voeg 500 ml paprikacoulis bij.

Laat afkoelen en draai tot sorbet in een ijsmachine.

 

Voor de gegrilde paprika’s:
Schil de paprika’s (deze keer deed ik het wel) en steek er rondjes uit.

Marineer ze in olijfolie met look, tijm en cayennepeper.

Gril de paprika in een hete pan.

Parfumeer de paprika met enkele druppels banyuls (of sauvignon) azijn.

 

Voor de gemarineerde sjalot:
Snijd de sjalot in fijne ringen en marineer ze in de azijn en olijfolie, op smaak gebracht met cayennepeper, fijngesneden bieslook, paprikapoeder en kersenconfituur.

 

 

Gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen met dank aan Anne-Mie!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.480 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Kathy

    Dag Myriam,

    Bedankt voor al weer een lekker recept!
    Het is me niet helemaal duidelijk of het gerecht koud, lauw of warm wordt opgediend.
    Wordt het spek niet heel vlug koud met de sorbet erbij of is dit niet erg?

    Groetjes,
    Kathy

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Kathy
      Het gerecht wordt wel degelijk warm geserveerd: de peterseliewortelzalf warm, het spek net uit de oven, de paprikarondjes net uit de pan,… Het enige dat koud is, is de sorbet.
      Het snel koud worden valt wel mee hoor. Dit is zo lekker dat je ’t heel snel opeet voor het koud wordt. 😉
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Frederique

    Hi Myriam, is er een alternatief voor Breydelspek? In Nederland verkopen ze het helaas niet.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Frederique
      Kan je gezouten buikspek vinden in Nederland?
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
      • Frederique

        Dank je! Ik ga het proberen met katenspek

        Antwoord
  3. berlinda de bleeckere

    hey Myriam

    weet dat je nu in ’t zonneke aan ’t genieten bent met je familie en kleinkinderen.
    ik heb een vraagje, hoe maak ik paprikasorbet zonder ijsmachine (mss in de Thermomix)

    heb het receptje maar nodig in oktober 🙂

    alvast dikke merci
    Bie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad in de Thermomix of andere krachtige blender. Je maakt de mengeling voor de sorbet en vriest die in in diepvriesblokjes.
      Die mix je net voor het serveren fijn in je Thermomix beker die je daarvoor best een paar uur in je diepvries plaatste. Serveer meteen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gelakt spek, paprikasorbet, peterseliewortelzalf

by Myriam Minne time to read: 3 min
7