Hap en Tap logo zonder streep

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

12 jun 2019 | Hapjes

Ik geloof niet in toeval. Een 2-tal weken geleden zat ik zonder inspiratie en dweilde mijn inspiratiebronnen (Instagram, Pinterest en Pocket) af op zoek naar receptideetjes en botste daarbij op deze tapiocacracker met grijze garnalen en kerstomaatjes. Ik had geen tapioca en ook geen inktvisinkt en dus verdween het idee tijdelijk terug naar mijn achterste hersencel. Maar toen kwam ik onverwacht in het ISPC en ging die ene hersencel aan het draaien. En dus kocht ik tapiocaparels en inktvisinkt, die ik netjes stockeerde tot het gepaste moment.

En dat zou er sneller komen dan verwacht! Want Mireille van Mediatexture mailde me met de vraag of ze mocht langskomen met kerstomaatjes van Stoffels. De Toma’Box tomatendispenser – die bovendien volledig recycleerbaar is! – is immers van 5 juni t/m 18 juni te koop bij Colruyt en van 19 juni t/m 2 juli bij Okay en dat feit wilde ze graag in the picture zetten. Mireille was mijn kantoor nog niet uit of mijn ene hersencel had me al ingefluisterd: “Pst, Myriam, die kerstomaatjes zijn ideaal om die tapiocacracker met grijze garnalen en kerstomaatjes” te maken.

Fluitje van een cent, dacht ik. Ik had al tapioca en inktvisinkt. Alleen nog Thaise basilicum en grijze garnalen kopen. Maar dat was verkeerd gedacht. Die grijze garnalen waren geen probleem: ik bestelde ongepelde bij mijn visboer. Maar die Thaise basilicum, daarvoor ben ik dus West- en Oost-Vlaanderen rondgereden. Ik bestelde er in eerste instantie bij mijn go-to groenteboer in St. Denijs Westrem. Die kon er niet aankomen tegen de vrijdag, maar tegen de zaterdag zou wel lukken. Geen probleem, ik zou op zaterdag binnenwippen voor ik naar mijn kookles bij Peggy reed. Maar… hoewel mijn Thaise basilicum wel degelijk op het bestellijstje stond, was die er niet bij. Geen probleem, ik zou na mijn les wel binnenwippen bij Raan Asia. Een Aziatische winkel zou wel Thaise basilicum hebben, toch? Niet dus! Ik begon stilletjes aan te wanhopen. Een snel belletje naar Fruit 4 You in St. Amandsberg maakte me terug vrolijk. Ze gingen een potteke voor me opzij houden. Sorry milieu! Vergeef deze Piet Precies want ze weet niet wat ze doet… ?

Om nog even terug te komen op dit hapje. Dat is echt de MAX. Ik had nog nooit met tapioca en/of inktvisinkt gewerkt en had er een beetje schrik van. Nergens voor nodig! Neem dat maar van mij aan. Ik heb alles netjes uitgeschreven zodat het ook bij jullie niet kan fout gaan. Het is niet alleen superlekker en verfijnd, het ziet er ook feestelijk uit, mijn gedacht. Het is te vroeg om dit tot mijn eerste kersthapje uit te roepen zeker? ? Kijk, ik zal het noteren zodat ik het niet vergeet. Is dat goed?

Geen tijd/zin om de tapiocacracker zelf te maken? Je zou die ook kunnen vervangen door kant-en-klare kroepoek.

 

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

 

Recept voor tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

(Voor)bereiding: 2u30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de cracker:
500 g tapioca
6 g inktvisinkt

12 kerstomaatjes, rood en geel
100 grijze garnalen
Thaise basilicum
Gemalen kardemom
Dilletakjes voor de afwerking

Voor de mayonaise:
6 cl vers sap van groene chilipepers (groot)
7,5 cl kippenbouillon
1 ei, 35 cl druivenpitolie
2 cl rijstwijnazijn
2 cl limoensap
Zeste van limoen
Zout
Enkele korianderblaadjes

Voor de vinaigrette:
1 sjalot
Olijfolie
Rode wijnazijn
1 snufje gemalen kardemom

 

Bereidingswijze

Breng 1,5 liter gezouten water aan de kook en doe dan de tapiocaparels in het kokend water. Gaar ze. Dit duurt ca. 20 min als het kleine parels zijn. Ze moeten transparant worden. Laat rusten en meng er voorzichtig de sepia onder. Strijk de tapioca uit op boterpapier of bakmatje en laat in de oven 2 uur drogen op 90° C, met de deur open. (Bij mij lukte het niet om de deur open te laten en dus opende ik de ovendeur meermaals tijdens het droogproces). Breek in stukken en frituur enkele seconden op 200° C. Breng op smaak met wat zout. Deze crackers kunnen bvb. in een metalen doos worden bewaard.

Mix de pepers fijn en filter om het sap te verkrijgen. (Of gebruik een sapcentrifuge). Mix alle ingrediënten voor de mayonaise, behalve de olie, in de kom van een mixer en monteer met de olie.

Maak een vinaigrette met sjalot, olijfolie en rode wijnazijn en voeg een snufje gemalen kardemom toe. Schil de kerstomaatjes, snijd ze in 4, strooi er wat zeezout op en laat ze 30 min trekken in de vinaigrette.

Dresseer zoals op de foto. Begin met de tapiocacracker, leg daarop wat Thaise basilicum en daarop de tomaatjes en de garnalen. Werk af met enkele puntjes mayonaise, gemalen kardemom en dilletakjes.

 

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

 

Bron: recept van chef Stijn Audenaert voor Knack Weekend.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

10 Reacties

  1. Sofie

    Haha , ik dacht ook meteen, waw wat een mooi hapje voor oudjaar!Dus ja , zeker in je kerstmenu steken! Je kunt nooit te vroeg beginnen om die samen te stellen ??

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Tussen ons gezegd en gezwegen, ik denk héél het jaar door aan mijn kerstmenu. Stttt, niet verder vertellen. 😉

      Antwoord
  2. Goedele Dierick

    Hallo Myriam,
    Ik zou dit hapje willen maken in december want dit ziet er zo heerlijk uit.
    Ongekookte tapioca 500 gram lijkt mij toch veel voor 12 personen of heb ik dit verkeerd voor ? Hoeveel tapioca zou u mij aanraden voor deze hoeveelheid personen ?
    Moet het vocht van de tapioca eerst afgegoten worden en daarna de inktvisinkt eraan toevoegd worden wanneer de tapioca koud is want ik heb nog niet met deze producten gewerkt ?
    Enig idee hoeveel groene pepers ik zou moeten aankopen om 6 cl vocht over te houden als men geen sapcentrifuge heeft ?
    Alvast bedankt om mijn vragen te beantwoorden en ik wens u veel succes in uw nieuwe keuken en veel inspiratie voor nieuwe gerechten.
    Groetjes Goedele Dierick

    Antwoord
    • Angela Dubois

      Ik heb ze heel zacht laten koken, dus dat heb ik goed gedaan. Maar ik las hierboven uit een reactie dat nadat het de eerste keer ook mislukt was het advies om ze na het koken te spoelen met koud water zodat het grootste zetmeel eraf gaat.

      Antwoord
  3. martine

    Dag Mirjam, Ik ben echt verslaafd aan je recepten. Ik lees ze van begin tot einde. Vind je verhalen zo mooi. Hier lees ik dat je op zoek was naar Thaise Basilicum. Weet wel niet waar je van bent, maar ik kan je ook de zaak Isabelle Callens – groot en kleinhandel aanraden. De zaakvoerder zelf is ook kok van opleiding en leverd in praktisch al de restaurants van Kortrijk en omstreken. Heb daar 16 jaar gewerkt en Francis (de zaakvoerder) doet echt moeite om alle specialekes te hebben alles van coper cress,…

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Martine,
      Ik woon in Lochristi, maar ben geboren en getogen in Tielt in West-Vlaanderen.
      Bedankt voor de tip. Ondertussen geraak ik gelukkig binnen bij het Ispc in Gent, want mijn favorieten groentenwinkel heeft vorige week definitief de deuren gesloten.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  4. Aline

    Dag Myriam,
    Heerlijk gerecht en ziet er fantastisch uit! Ik heb alleen voor de crackers de helft van de tapioca korrels gebruikt. En héél belangrijk: na het koken goed afspoelen onder koud water zodat het grootste gedeelte zetmeel eraf gaat. Dit had ik eerder niet gedaan en toen was het mislukt.. Ook heb ik de droogtijd verlengd.
    Ga vooral door met je mooie creaties!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je hebt gelijk, Aline. Met deze hoeveelheid kan je heel de straat eten geven en dat is nu niet verantwoord. Ik heb ze onlangs opnieuw gemaakt om ze te vullen met cottage cheese, bietenpoeder en kaviaar. Ook een voltreffer!

      Antwoord
    • Angela Dubois

      Goedemiddag Myriam.

      Heb weer een prachtig gerecht van je proberen te maken.
      Bedoel je met garen dat het gas uit moet of heel laag moet staan.
      En zoals ik hierboven las moet het na het garen met koud water afgespeeld worden?
      Ik vond het erg plakkerig en slecht uit te smeren op de bakplaat.
      Wat doen ik fout?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Angela,
        Nee hoor, je moet de parels echt laten koken in het kokend water tot ze gaar zijn.
        Als je dat niet gedaan hebt, dan vrees ik dat daar de fout zit…

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

by Myriam Minne time to read: 3 min
10