Hap en Tap logo zonder streep
Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

20 jan 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Deze langoest aten wij met oudejaarsavond en kunnen jullie perfect op het menu zetten met Valentijn. Wie wil er kreeft als je langoest kan krijgen?! Langoest is zoveel makkelijker klaar te maken, er is veel meer “eten” aan en minder gepruts én de smaak is top! Een delicatesse! Genoeg lof gezongen, tijd om wat meer in te gaan op het recept.

Ik koos voor exotische smaakmakers met soja, gember, mango,… Kwestie van voor een beetje zon te zorgen. En voor de crunch koos ik voor een kreeftencracker die ik maakte van tapiocaparels. Vind je dat teveel gedoe? Koop dan gewoon kant-en-klare kroepoek. Het effect en de smaak zijn (bijna) hetzelfde.

Dit gerecht kwam tot stand dankzij mijn ambassadeurschap van Rob. Een keer per maand rijd ik gezwind na het werk naar de delicatessenzaak in Brussel. Pure me-time! Vandaag ga ik dat opnieuw doen, want jawel, ik heb weer grote kookplannen voor het weekend. Wil je het allemaal volgen? Volg me dan op Instagram. En terwijl je daar dan toch bent, like dan even mijn 7 laatste posts (en die van vandaag of course). Sinds nieuwjaar is ’t bereik weer om te huilen met de pet op! Een like is een kleine moeite voor jullie en voor mij een grote duw in de rug in mijn “strijd” met het Instagram algoritme. Vroeger haalden mijn posts vlotjes een bereik van 50.000 of meer, nu nog amper 5.000. Maar ik weiger om centen te betalen. Momenteel is ’t Markske Zuckerberg vs Myriammeke 1000-0. 😢

Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de langoest:

  • 2 grote langoestenstaarten, diepgevroren
  • 5 el sojasaus
  • 5 el suiker
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 5 tl gember, fijngeraspt
  • 2 snufjes piment d'Espelette
  • 1 little gem
  • 2 el limoensap

Voor de mangosalsa:

  • 1 rijpe mango
  • 1 tl mangopuree
  • 6 blaadjes basilicum, fijngesnipperd
  • 1 limoen, het sap

Voor de mango- en limoengel:

  • 250 g mangopuree
  • 2,5 g agar agar
  • 1 limoen, het sap

Voor de kreeftencracker:

  • 50 g tapiocaparels
  • 200 ml kreeftenbouillon

Voor de afwerking:

  • Limoenrasp

Instructies
 

Voor de langoest:

  • Als de langoestenstaarten bevroren zijn, leg ze dan de dag ervoor in de koelkast om te ontdooien.
  • Knip het pantser van de langoesten langs de zachte binnenkant open en verwijder het. Snijd het vruchtvlees met een mes in stukken van 2-3 cm dik.
  • Giet de sojasaus in een kleine steelpan en voeg de suiker toe. Laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
  • Verhit in een koekenpan 1 flinke scheut olijfolie op hoog vuur. Leg de stukken langoest erin en bak ze in ca. 3-4 min bruin. Voeg de gember toe, bestrooi met Espelette-peper en meng gedurende 30 sec.
  • Haal de langoest van het vuur en snijd de plakken in de lengte doormidden. Het vlees moet nog maar net gaar zijn. Let wel: alles hangt natuurlijk af van de dikte van je langoesten. Heb je – zoals ik – dikke langoesten, dan hebben die (veel) langer nodig!
  • Kruid de sla met 1 el limoensap en wat olijfolie en doe de blaadjes in een schaal.
  • Schenk de gesuikerde sojasaus in de pan, laat even karamelliseren en giet dan over de langoestreepjes. Besprenkel tot slot met het resterende limoensap en serveer warm.

Voor de mangosalsa:

  • Schil en snijd voor de salsa de mango in blokjes van 1 cm. Meng met de mangopuree, de basilicum en een scheutje limoensap.

Voor de mango- en limoengel:

  • Breng voor de mango-en limoengel de mangopuree aan de kook, klop de agar erdoor en haal van het vuur. Voeg het limoensap toe, verdeel het mengsel over een platte schaal en laat afkoelen.
  • Als de massa is uitgehard, doe je die in een blender en pureer je die tot een gladde massa. Passeer door een fijne zeef en zet opzij

Voor de kreeftencracker:

  • Kook de tapioca in de kreeftenbouillon in ca. 20 minuten glazig. Giet de tapioca af en bewaar het kookvocht. (Ik heb tijdens het koken extra water moeten toevoegen, want er was totaal geen vocht meer in mijn kookpot).
  • Meng genoeg vloeistof terug onder de tapioca om die net te binden en strijk de tapioca uit op boterpapier of een bakmatje en laat in de oven 2 uur drogen op 90° C, met de deur open. (Bij mij lukte het niet om de deur open te laten en dus opende ik de ovendeur meermaals tijdens het droogproces).
  • Breek in stukken en frituur enkele seconden op 180° C. Breng op smaak met wat zout. Deze crackers kunnen bvb. in een metalen doos worden bewaard.

Afwerking

  • Trek met een borsteltje een streep sojasaus op het bord.
  • Schik er de gebakken stukken langoest op. Tussen elk stuk plaats je een stukje cracker en een blaadje little gem.
  • Lepel de mangosalsa naast de langoest.
  • Spuit naast de salsa dotjes mango- en limoengel.
  • Rasp tot slot wat limoenrasp over het gerecht en serveer meteen.
Trefwoord cracker, gember, kreeftencracker, langoest, little gem, mango, mangosalsa, soja, sojasaus

Bron: het recept voor de langoest is afkomstig van Académie du Goût en het recept voor de mangosalsa, mango- en limoengel en kreeftencracker komt van Great British Chefs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Rita Dubois

    is idd vele malen lekkerder dan kreeft

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wel duur, maar af en toe jezelf verwennen mag. Correctie: moet! 😉

      Antwoord
  2. mieke donckels

    super lekker Myriam, en gelukkig een Rob in de buurt… is er veel verschil in de kwaliteit van diepvrieslangoest? Ik vermoed van wel, maar waarop letten aub?
    Hartelijk bedankt

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik vertrouw bij de aankoop van vis, zeevruchten of schaaldieren altijd op de expertise van mijn visboer. Zoals ik bij de aankoop van vlees ook doe bij mijn slager.
      Ik kan je dan ook niet echt tips geven, behalve: koop je langoest bij iemand die je vertrouwt (en niet in de supermarkt).
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Langoest met soja en gember, mangosalsa, kreeftencracker

by Myriam Minne time to read: 3 min
4