Wanneer ik zelf even geen inspiratie meer heb, dan zijn er mijn Hollandse fans, Hennie en Tom, die me steevast linkjes bezorgen (of erger nog: titels van interessante kookboeken waar ik dan natuurlijk niet kan aan weerstaan. Later meer hierover). Dit recept voor buikspek en coquilles met een Hollandaise van Sambai en beurre noisette kreeg ik van Hennie die het zelf getest had en waarover ze lyrisch was. Wat kunnen onze Nederlandse vriend(inn)en zich toch altijd vlot uitdrukken. Long story short, na Hennies pleidooi voor dit recept, zette ik het helemaal bovenaan mijn TO DO-lijst. Die lijst is het eerste waar ik naar grijp, wanneer ik 1 keer in de maand mijn vast tripje maak naar hét foodwalhalla Rob (waarvan ik ambassadrice ben) en mijn vriendin Ann komt koken.
Wel, ik ken Hennie (nog) niet, maar die vrouw heeft smaak. Dit is een topreceptje en niet eens heel moeilijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld omdat het garen van het buikspek nogal wat tijd vraagt. Maar dan heb je ook het meest malse stukje vlees ever!
Ik serveerde het gerecht op een handgemaakt bord van Aster Caemaert.
Buikspek en coquilles met een Hollandaise van Sambai en beurre noisette
Equipment
- Vacumeertoestel
- Sous-vide toestel (ik heb zelf een Anova)
Ingrediënten
Voor het buikspek:
- Ca. 700 g buikspek
- Sambai
Voor de Hollandaise van sambai en beurre noisette:
- 400 g roomboter
- 50 ml sambai
- 70 g eidooier
- Peper en zout
Voor de montage:
- 3 coquilles per persoon
- Beukenzwammen
- Bloedsinaasappel
- Zeekraal
- Limoen
Instructies
Voor het buikspek:
- Gaar het buikspek met een scheut sambai gedurende 17 uur op 67° C.
- Koel het buikspek terug en snijd op gewenste grootte. Bewaar de afsnijdsels.
- Rooster het buikspek en de afsnijdsels op een barbecue of in een grillpan.
Voor de Hollandaise van sambai en beurre noisette:
- Maak van de roomboter een beurre noisette door de roomboter te smelten en onder voortdurend roeren te verhitten. Ga hiermee door tot er bruine spikkels ontstaan.
- Haal van de hittebron en laat een deze een half uurtje staan.
- Doe de sambai met de eidooier in een bekken en klop met een garde tot een gebonden luchtige massa.
- Voeg nu langzaam de beurre noisette toe onder voortdurend roeren.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Serveer meteen of giet in een siphon en houd warm in een warmwaterbad van ongeveer 50° C.
Voor de montage:
- Spuit de hollandaise van sambai op het bord (of serveer die er apart bij in een sauskannetje).
- Leg het buikspek op het bord.
- Bak de coquilles en de beukenzwammen en verdeel de coquilles in stukjes.
- Leg samen met de buikspekafsnijdsels op het stuk buikspek.
- Snijd partjes van de bloedsinaasappel en rooster met een gasbrander.
- Leg de partjes bloedsinaasappel naast de coquilles samen met de zeekraal.
- Rasp als laatste wat limoenschil over het gerecht.
Notities
Bron: recept van de website Food Xperience (mét video).
Blij dat je het lekker vond. Heerlijk toch als je elkaar kan inspireren tot het koken van lekkere dingen!! Nu geef jij natuurlijk 99% van die inspiratie aan mij maar ben blij als ik mijn 1%-tje kan bijdragen.
Dat 1%-tje wordt in dank afgenomen! x
Nog even een vraag voor ik erin vlieg: dat langzaam garen doe je gewoon in een oven met onder- bovenverwarming? Of va je voor sous-vide?
Ziet er overigens waaauw uit!
Tine
Dat doe ik sous-vide, hoor. Vlees vacuüm trekken met beetje sambai azijn en dan voor 17 uur in een warmwaterbad met mijn Anova (ik dacht dat ik dat vermeld had bij gereedschap).
Succes!
Lijkt me een heerlijk gerecht, kan alleen nergens Sambai vinden in Nederland. Kan iemand me een handje helpen
Toch wel hoor, want ik bestelde die van mij in een Nederlandse webshop. De azijn is oa hier te vinden:
https://www.vanillaventure.nl/nl/p/azijn/293665/artnr-770335/sambai-azijn/
Hi! Ik kan sambai zo niet vinden, is er een alternatief ingrediënt wat ik zou kunnen gebruiken, zoals rijstazijn?
Dag Jannie,
Ik kocht mijn flesje sambal online. Even Googelen en je vindt onmiddellijk 10 webshops die de azijn aanbieden.
Succes!
Myriam
Hallo Miriam
Ik wil dit gerecht maken, het buikspek met sambai, maarheb geen sous-vide apparaat. Kan je het ook op een andere manier klaarmaken?
Alvast bedankt
Dag Rosa,
Je kan het ook garen op lage temperatuur in de oven. Ik kon dit recept voor je vinden:
https://www.culinea.nl/recepten/buikspek-langzaam-gegaard-in-de-oven/
Al kan ik je wel ten stelligste de aankoop van een sous-vide apparaat aanbevelen. Een Anova kost ca. 120 EUR (wacht wel op een aanbieding, die zijn er regelmatig: moederdag, black Friday, Kerst,…).
Je hebt ook nog wel een vacumeertoestel nodig, maar dat is zooooo handig! Gedaan met pottekes in de diepvries die veel ruimte innemen, gevacumeerde restjes nemen veel minder plaats in.
Succes!
Beste Myriam,
Weer een topgerechtje om uit te proberen ! Mag ik je vragen of je het zwoerd eraf snijdt bij het opdienen of niet? Je ziet het ook niet op het filmpje…
Btw, heb zonet een Anova besteld, mooie black Friday korting op de site van Anova zélf en wordt aanstaande maandag al geleverd. Kan niet beter 😉
Groetjes,
Karin
Dag Karin,
Jazeker, het zwoerd gaat eraf voor het opdienen.
Je gaat zoooooo tevreden zijn met je Anova. Ik kocht hem zelf ook – lang geleden – met een Black Friday koring en heb het me nog geen moment beklaagd.
Succes en smakelijk!
Dikke dankjewel Myriam voor je snel antwoord (as usuall ;)).
Zondag D-Day, uitproberen voor de feestdagen.
Alvast dikke merci !!
Succes en smakelijk!
Klink zeer goed, ik ga het gerecht volgende week het maken tijdens culinaire avond met vrienden. Ga een toevoeging doen met gepofte black guinoa.
Welke wijntje zal ik hierbij serveren?
Dag Mitchel,
Klinkt leuk en lekker, jouw avond!
Met wijnadvies kan ik je helaas niet helpen. Ik heb totaal geen kennis van wijn, ik drink het alleen maar graag.
Mijn favoriete wijnregio is de Bourgogne.
Best advies vragen aan de verantwoordelijke van de wijnafdeling van je supermarkt, zou ik zeggen.
Smakelijk!