- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

Ik geloof niet in toeval. Een 2-tal weken geleden zat ik zonder inspiratie en dweilde mijn inspiratiebronnen (Instagram, Pinterest en Pocket) af op zoek naar receptideetjes en botste daarbij op deze tapiocacracker met grijze garnalen en kerstomaatjes. Ik had geen tapioca en ook geen inktvisinkt en dus verdween het idee tijdelijk terug naar mijn achterste hersencel. Maar toen kwam ik onverwacht in het ISPC en ging die ene hersencel aan het draaien. En dus kocht ik tapiocaparels en inktvisinkt, die ik netjes stockeerde tot het gepaste moment.

En dat zou er sneller komen dan verwacht! Want Mireille van Mediatexture mailde me met de vraag of ze mocht langskomen met kerstomaatjes van Stoffels. De Toma’Box tomatendispenser – die bovendien volledig recycleerbaar is! – is immers van 5 juni t/m 18 juni te koop bij Colruyt en van 19 juni t/m 2 juli bij Okay en dat feit wilde ze graag in the picture zetten. Mireille was mijn kantoor nog niet uit of mijn ene hersencel had me al ingefluisterd: “Pst, Myriam, die kerstomaatjes zijn ideaal om die tapiocacracker met grijze garnalen en kerstomaatjes” te maken.

Fluitje van een cent, dacht ik. Ik had al tapioca en inktvisinkt. Alleen nog Thaise basilicum en grijze garnalen kopen. Maar dat was verkeerd gedacht. Die grijze garnalen waren geen probleem: ik bestelde ongepelde bij mijn visboer. Maar die Thaise basilicum, daarvoor ben ik dus West- en Oost-Vlaanderen rondgereden. Ik bestelde er in eerste instantie bij mijn go-to groenteboer in St. Denijs Westrem. Die kon er niet aankomen tegen de vrijdag, maar tegen de zaterdag zou wel lukken. Geen probleem, ik zou op zaterdag binnenwippen voor ik naar mijn kookles bij Peggy reed. Maar… hoewel mijn Thaise basilicum wel degelijk op het bestellijstje stond, was die er niet bij. Geen probleem, ik zou na mijn les wel binnenwippen bij Raan Asia. Een Aziatische winkel zou wel Thaise basilicum hebben, toch? Niet dus! Ik begon stilletjes aan te wanhopen. Een snel belletje naar Fruit 4 You in St. Amandsberg maakte me terug vrolijk. Ze gingen een potteke voor me opzij houden. Sorry milieu! Vergeef deze Piet Precies want ze weet niet wat ze doet… ?

Om nog even terug te komen op dit hapje. Dat is echt de MAX. Ik had nog nooit met tapioca en/of inktvisinkt gewerkt en had er een beetje schrik van. Nergens voor nodig! Neem dat maar van mij aan. Ik heb alles netjes uitgeschreven zodat het ook bij jullie niet kan fout gaan. Het is niet alleen superlekker en verfijnd, het ziet er ook feestelijk uit, mijn gedacht. Het is te vroeg om dit tot mijn eerste kersthapje uit te roepen zeker? ? Kijk, ik zal het noteren zodat ik het niet vergeet. Is dat goed?

Geen tijd/zin om de tapiocacracker zelf te maken? Je zou die ook kunnen vervangen door kant-en-klare kroepoek.

 

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

 

Recept voor tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

(Voor)bereiding: 2u30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de cracker:
500 g tapioca
6 g inktvisinkt

12 kerstomaatjes, rood en geel
100 grijze garnalen
Thaise basilicum
Gemalen kardemom
Dilletakjes voor de afwerking

Voor de mayonaise:
6 cl vers sap van groene chilipepers (groot)
7,5 cl kippenbouillon
1 ei, 35 cl druivenpitolie
2 cl rijstwijnazijn
2 cl limoensap
Zeste van limoen
Zout
Enkele korianderblaadjes

Voor de vinaigrette:
1 sjalot
Olijfolie
Rode wijnazijn
1 snufje gemalen kardemom

 

Bereidingswijze

Breng 1,5 liter gezouten water aan de kook en doe dan de tapiocaparels in het kokend water. Gaar ze. Dit duurt ca. 20 min als het kleine parels zijn. Ze moeten transparant worden. Laat rusten en meng er voorzichtig de sepia onder. Strijk de tapioca uit op boterpapier of bakmatje en laat in de oven 2 uur drogen op 90° C, met de deur open. (Bij mij lukte het niet om de deur open te laten en dus opende ik de ovendeur meermaals tijdens het droogproces). Breek in stukken en frituur enkele seconden op 200° C. Breng op smaak met wat zout. Deze crackers kunnen bvb. in een metalen doos worden bewaard.

Mix de pepers fijn en filter om het sap te verkrijgen. (Of gebruik een sapcentrifuge). Mix alle ingrediënten voor de mayonaise, behalve de olie, in de kom van een mixer en monteer met de olie.

Maak een vinaigrette met sjalot, olijfolie en rode wijnazijn en voeg een snufje gemalen kardemom toe. Schil de kerstomaatjes, snijd ze in 4, strooi er wat zeezout op en laat ze 30 min trekken in de vinaigrette.

Dresseer zoals op de foto. Begin met de tapiocacracker, leg daarop wat Thaise basilicum en daarop de tomaatjes en de garnalen. Werk af met enkele puntjes mayonaise, gemalen kardemom en dilletakjes.

 

Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes

 

Bron: recept van chef Stijn Audenaert voor Knack Weekend.

Related Post