Kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad

Vrijdagmiddag. Tijd om mijn boodschappenlijstje te maken. Doelloos kijk ik wat rond. Op Pinterest. Op Instagram. Tot mijn oog valt op een oud Delicious nummer (september 2016!) – dat om God weet wat voor reden – in het postbakje op mijn bureau is blijven zitten. Thema van het magazine was: Azië. Nu ben ik wel fan van dat type keuken en dus begin ik te bladeren tot ik op deze kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad bots.

Die zag er zo waanzinnig lekker uit. En bovendien klaar in no time. Alleen… zwarte mosterdzaadjes, tamarindepasta en curryblaadjes zijn geen ingrediënten die standaard in mijn voorraadkast aanwezig zijn. Maar het kwam goed uit: ik moest op zaterdag in Brugge zijn en kon dan eens binnenwippen bij Raan Asia, een Aziatische supermarkt waarover ik al vaak had horen spreken. In 5 minuten stond ik terug op straat, zo blij als een ei met mijn zwarte mosterdzaadjes, tamarindepasta en curryblaadjes. Ik kom hier zeker nog terug met een zee van tijd zodat ik alles op het gemak eens kan bekijken en bestuderen!

Wel, ik heb me deze kokoscurry niet beklaagd. En mijn man, dochter en schoondochter in spe ook niet. De pan was uitgelikt! Ik heb nog de helft van mijn potje tamarindepasta over en ga binnenkort eens een variant van deze kokoscurry proberen met kip. Kan ook niet slecht zijn.

 

Kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad

 

Recept voor kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad

(Voor)bereiding: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
2 el geraspte kokos
1 1/2 el plantaardige olie
1 grote ui, gehalveerd en in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 kleine groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden (of meer naar smaak)
3 cm gember, geschild en fijngesneden
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen korianderpoeder
1 tl gemalen kurkuma
2 tl zwart mosterdzaad*
100 g tamarindepuree* (potje)
1 el tomatenpuree
400 ml kokosmelk uit blik
500 g zalmfilet, in stukken van 6 cm
Ca. 10 curryblaadjes* (naar smaak)
Gestoomde basmatirijst en koriander, voor erbij

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160° C. Strooi de geraspte kokos over een bakplaat en rooster ca. 5 min of tot de kokos goudbruin kleurt. Haal uit de oven en schep in een kom.

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui, knoflook, chilipeper en gember in de pan. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bak 10 min of tot alles goudbruin en zacht is. Voeg de specerijen en het mosterdzaad toe en bak nog 1 tot 2 min, of de mosterdzaadjes knappen. Voeg de tamarindepuree, tomatenpuree, kokosmelk, geroosterde kokos en 60 ml water toe en laat 5 min indikken.

Voeg vlak voor het serveren de zalm en curryblaadjes toe. Laat nog 3 tot 4 min sudderen tot de vis gaar is.

Serveer de kokoscurry met basmatirijst en koriander.

*Zwart mosterdzaad is pittiger van smaak dan geel mosterdzaad. Gebruik eventueel geel mosterdzaad.

*Tamarindepuree is van het vruchtvlees van de tamarindepeul. Het is kant-en-klaar te koop.

*Curryblaadjes zijn groene blaadjes van de currystruik, verse of diepgevroren blaadjes hebben de meeste smaak. Alles te koop bij Aziatische supermarkten.

Tip: de currybasis kun je een dag van tevoren maken en afgedekt gekoeld bewaren. Warm voor het serveren even door en voeg op het laatste de vis toe.

 

Bron: recept uit het magazine Delicious september 2016.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: