Neen, geen Italiaanse koffiebereiding, maar een Aziatisch soepje. Alleen het melkschuim is een constante in de twee. Oh en ook het feit dat je het er warm van krijgt. Van dit soepje zelfs heel warm, want het is hot! Echt hot! Wuifgebaar-voor-de-mond hot!
Het zal dan ook niet unaniem bij iedereen in de smaak vallen, maar hou je wel van een beetje pit, dan MOET je deze soep op je to do-lijst zetten.
Als je ’t mij vraagt, kan je de kikkerbillen weglaten. Ze geven geen meerwaarde. De gamba daarentegen is een absolute must!
Nodig voor 8 personen
1 dl Noilly Prat (droge vermouth)
1/4 l room
2 sjalotjes
3 stengels citroengras
1 citroen
2 el gele currypasta
3 dl kokosmelk
5 dl gevogeltefond
2 teentjes look
Boter
Een handje koriander
1 Granny Smith appel
8 kikkerbillen
8 gamba’s
Suikerwater: 100 g suiker opgelost in 1 dl water
Bereiding
Snijd met de mandoline of snijmachine flinterdunne schijfjes appel, pocheer ze 2 minuten in suikerwater en droog ze in de oven of warmkast op 90° C. Dit duurt ongeveer 25 minuutjes.
Doordat je de schijfjes eerst pocheert, krullen ze niet op in de oven.
Leg de appelschijfjes te drogen op een bakmatje in de oven en niet op bakpapier. De kans zit erin dat je de plakjes niet meer loskrijgt van het papier.
Snijd het citroengras fijn en rasp de zeste van de citroen.
Stoof de afsnijdsels van de appel met de sjalotjes, look, citroengras, zeste en currypasta en laat kleuren.
Voeg nu de gevogeltefond, room, Noilly Prat en kokosmelk toe.
Laat zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout.
Mix de soep gedurende een 5-tal minuten en zeef ze door een fijne puntzeef (chinois).
Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal.
Kruid de kikkerbilletjes en bak ze in hazelnootkleurige boter (beurre noisette) in een antikleefpan. Je mag ze desgewenst eerst even door de bloem halen.
Bak de gamba’s en steek ze op een prikker.
Doe de soep in een glas en leg in elk glas een kikkerbilletje.
Voeg wat extra melk toe aan de rest van de soep en schuim op met een staafmixer.
Lepel het bekomen schuim op de soep en hang het prikkertje met de gamba over het glas.
Werk af met een schijfje appel en wat fijngesneden koriander.
Tip: proef de soep voor je ze in de glazen schenkt. Is ze te scherp, voeg dan nog wat extra room toe.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
0 reacties