- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Vissoepje met gerookte paling, venkel en dilleroom

Nu het ’s avonds terug frisser wordt, koos ik voor een soepje. Heerlijk om je hieraan op te warmen op je terras, met een fleece dekentje op schoot en onder de warme stralen van een terrasverwarmer.

Voor wie niet houdt van de traditionele vissoepen (bouillabaisse, bisque,…), no worries: deze smaakt helemaal anders en is bovendien vééél sneller klaar, toch zeker als je bouillonblokjes gebruikt (zoals ik deed, want de loopkilometers beginnen vooral in het weekend terug aardig aan te dikken met de marathon van Reims al over 6 weken!)…

Benodigdheden voor 8 personen

3 uien
2 preiwitten
1 venkel
1 kleine aardappel
1/2 l gevogeltefond
1/2 l visfumet
150 g gerookte palingfilets
4 sneetjes brood
50 g boter
Dille
Cayennepeper
2 dl room

Bereidingswijze

Snijd de uien, het wit van prei, de aardappel en venkel grof.
Sueer de groenten in boter en voeg 100 g gerookte paling toe.
Bevochtig met gevogeltefond en visfumet.
Laat de soep zacht koken (frémir) en mix ze glad.
Kruid met cayennepeper (en eventueel een beetje zout: let wel: de paling is al zout!).
Zeef indien nodig de soep door.

Snijd de resterende gerookte paling in reepjes.

Klop de room half op met gehakte dille.

Snijd het brood in blokjes en bak ze in geklaarde boter of olijfolie (croutons).

Afwerking

Schep in een voorverwarmd diep bord wat brunoise van gerookte paling.
Schep de soep hierover.
Werk af met broodkorstjes en een lepeltje halfopgeklopte room.
Versier met fijngesneden venkelgroen.

Bron: recept van Dhr. René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie, teruggevonden op de website van Hof Ter Poorte.

Related Post