Hap en Tap logo zonder streep

Velouté van pastinaak met ijs van Roquefort

14 sep 2014 | Soep

Zoals ik op het einde van de winter reikhalzend kan uitkijken naar de eerste asperges en aardbeien, zo begin ik op het einde van de zomer te verlangen naar de typische herfstsmaken: noten, pompoenen, champignons, wild,… Dat is dit jaar niet anders.

Dit recept staat al een hele tijd op mijn TO DO lijst. Van in de maand mei om precies te zijn. Toen trok ik met een vriendin naar de Vogezen om er te gaan trainen voor de beklimming van de Mont Ventoux een maand later. Op de terugweg moesten we tanken en terwijl zij op zoek ging naar een koffie en een snoepje, werd ik naar de rayon van de kookboeken gezogen. Tjah, ieder zijn prioriteit, niet?

Daar zag ik het boek “Recettes d’amour et de chocolat” staan. In reclame. Voor maar 6 EURO! Begrijpelijk, Valentijn was al een tijdje voorbij. Bij het doorbladeren viel dit recept mij meteen op. Da’s nu eens origineel, zie: een bol ‘ijscreem’ van blauwe kaas die wegsmelt in warme soep. Dat moest ik proberen. Boek mee. Ikke tevreden.

Maar het heeft dus tot op vandaag geduurd voor ik het gemaakt heb. Niet dat ik niet eerder al pastinaken had zien liggen, hoor, maar ik vond toch dat dit eerder een herfstrecept is (of eigenlijk zelfs een feestrecept voor het eindejaar). Vroeg begonnen is half gewonnen!

Voor 2 personen

Voor het ijs:
70 g roquefort
1 kl cacaopoeder
200 ml halfvolle melk
1 el room

Voor de velouté:
100 g pastinaak
40 g look
2 kl mosterd op oude wijze
1 kl anijszaadjes (of steranijs, zie onderaan recept)
1 kl bonenkruid
1 el olijfolie

Werkwijze

Voor het ijs:
Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur.
Voeg de roquefort, cacao en room toe.
Meng met een klopper gedurende 30 seconden om de massa te laten dikken.
Laat afkoelen en giet in een sorbetière. Draai af tot ijs.

Voor de velouté:
Schil de pastinaak en snijd in stukken.
Pel de teentjes look en verwijder de kiemen.
Laat in een kookpot de olijfolie warm worden. Voeg de anijszaadjes en het bonenkruid toe.
Roer constant terwijl je de kruiden even aanstooft.
Voeg vervolgens de look en pastinaak toe. Laat zweten terwijl je blijft roeren om te vermijden dat de ingrediënten kleuren.
Zet onder met water en laat gedurende 30 minuten koken.
Mix alles tot een gladde velouté. Voeg de mosterd toe en nog wat water, mocht de soep te dik zijn. Voeg zout toe naar smaak.

Serveer de velouté van pastinaak in een kom.
Schep in het midden een bolletje roquefortijs en proef van het resultaat dat langzaam samensmelt.

PS Aangezien ik nergens anijszaadjes kon vinden, heb een steranijs laten meekoken. Uiteraard heb ik die voor het mixen terug verwijderd.

Bron: recept uit “Recettes d’amour et de chocolat“.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Velouté van pastinaak met ijs van Roquefort

by Myriam time to read: 2 min
0