Can you feel it? Can you feel it? Christmas is coming! Ik zag zelfs dat bij een aantal mensen de kerstboom al staat. Ik snap het he-le-maal: we hebben meer dan ooit nood aan gezelligheid in deze donkere (letterlijk!) dagen. Als jullie de kerstboom mogen zetten, dan mag ik een echt kerstdessert bloggen, niet? Er zijn hier al een aantal dessertjes verschenen voor je kerstmenu, maar die waren allemaal vrij ‘culinair’ en niet echt Christmas all the way. En dat zijn deze kerstboompjes wel. Al zijn deze dan weer wel minder culinair. Haha. Kiezen is verliezen. Maar hey, je kan deze gewoon als decoratie op je tafel zetten en op het einde van het diner zeggen tegen je gasten: je mag de kerstdecoratie opeten. Zalig toch?
No bake kerstboompjes met chocolade
Ingrediënten
- 10 ijshoorntjes
- 120 g pure chocolade met 70% cacao
- 200 g roomkaas op kamertemperatuur (bvb Philadelphia)
- 50 g suiker
- 140 g pure chocolade met 65% cacao
- 10 cl volle room
- 160 g melkchocolade
- Zilverkleurige parels (facultatief)
- Poedersuiker (facultatief)
Instructies
- Smelt de 120 g pure chocolade van 70% au bain-marie.
- Snijd de ijshoorntjes bij zodat ze ondersteboven rechtop staan. Het makkelijkst gaat dit door de ijshoorntjes kort (een minuutje of zo) in een bodempje melk te dompelen enkel met het uitstekende gedeelte, waardoor de ijshoorntjes scheef staan. Dit lukt goed met een schaar.
- Giet 2 tl gesmolten chocolade in elk ijshoorntje. Draai ze om de chocolade over het hele oppervlak te verdelen. Laat de overtollige chocolade eruit druppelen.
- Plaats de ijshoorntjes in glazen, met de punt naar beneden. Bewaar 15 min in de koelkast.
- Bewaar de resterende gesmolten chocolade.
- Smelt 140 g pure chocolade 65% au bain-marie.
- Meng de roomkaas en de suiker. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed.
- Klop de room tot niet al te stijve slagroom en spatel die voorzichtig onder de bereiding. Schep in een spuitzak.
- Vul elk ijshoorntje met het chocolademengsel tot ca. 2 mm van de rand. Bedek met de resterende gesmolten chocolade. Indien nodig, kan je die lichtjes terug opwarmen. Maak het oppervlak waterpas.
- Zet de ijshoorntjes rechtop in glazen, met de punt naar beneden, en bewaar ze 30 min in de koelkast.
- Smelt 100 g melkchocolade au bain-marie.
- Rasp 60 g melkchocolade.
- Controleer of de kerstboompjes rechtop staan. Gebruik indien nodig een rasp om de onderkant een beetje bij te vijlen.
- Neem een ijshoorntje, houd het tussen duim en wijsvinger vast en bestrijk het met melkchocolade met een borstel. Bestrooi het onmiddellijk met de geraspte chocolade en houd het boven een bord. Zet het op een vel bakpapier. Doe hetzelfde met de andere ijshoorntjes. Schep regelmatig de geraspte chocolade die op het bord is gevallen op een hoopje.
- Lijm voorzichtig, met een beetje gesmolten chocolade, de suikerdecoraties erop.
- Bewaar minimaal 3 uur in de koelkast.
- Zeef er, net voor het serveren, wat poedersuiker over zodat het lijkt of het gesneeuwd heeft op de kerstboompjes.
Bron: recept vertaald van de website Alter Gusto.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks