Citroentaart, meringue, pistache

Ik heb blijkbaar al eens citroentaart met meringue geblogd, zie ik net. Maar ach, wat heb ik nog niet geblogd? En dit recept is toch net weer even anders. En het wordt afgewerkt met grof gehakte pistaches, wat de vorige keer niet het geval was. Maar vooral deze foto’s zijn 10 keer beter dan mijn vorige. Dat op zich is al een reden om het opnieuw te bloggen, niet?

En dan wil ik nu graag even een woordje van dank richten aan de dame die mij het bordje en bestek en de kommetjes leende die op deze foto staan. Jacqueline, zo heet de vrouw, is al een hele tijd een trouwe volger van mijn blog en liet me via een vriendelijk mailtje weten dat ze me gerust wat gerief wilde lenen, want dat ze in een vorige leven een decoratiewinkel uitbaatte en dat ik maar eens bij haar langs moest komen. Dat moest ze me geen 2 keer voorstellen…

En zo gebeurde het dat ik vorige week naar Oostakker reed, naar het huis van een ‘fan’. Wat werd dat een leuke avond, zeg! Ik dacht dat ik veel kookboeken en veel prulletjes had, maar ik kom nog niet tot aan de enkels van de dame. Ik keek mijn ogen uit en reed 2 1/2 uur later (!) met van alles en nog wat in mijn auto terug naar huis (o.a. ook nog een pracht van een oude jutezak waarnaar ik al keilang op zoek was en waarop ik ondertussen al andere gebakjes gefotografeerd heb, die volgen later). Wat een fijn gesprek met een gelijkgestemde ziel… die onlangs zelf trouwens ook met een blog gestart is: De Tafelfee. Neem zeker eens een kijkje. Bedankt, Jacqueline, ik kom binnenkort zeker nog eens terug: dan tetteren we verder! 🙂

Nodig voor 4 ringen van 14 cm diameter

Voor het zanddeeg:
250 g bloem
1 ei
15 g room
75 g bloemsuiker
125 g boter
4 g zout
Zeste van 1/2 citroen
4 g bakpoeder

Voor de citroenvulling:
8 eieren
500 g suiker
20 g maizena
350 g boter
2,8 dl citroensap
Zeste van 2 citroenen

Voor de meringue:
125 g water
350 g suiker
30 g glucose
150 g eiwit
25 g suiker
1 kl eiwitpoeder (Albumina of Ovoneve, dit is een stabilisator en is facultatief)

Extra:
Grofgehakte pistachenootjes

Bereiding

Voor het zanddeeg:
Klop de zachte boter met de bloemsuiker in een staande mixer met de vlinder. Voeg ei, room, zout, zeste, bakpoeder en gezeefde bloem toe en kneed tot een bol.
Verdeel het deeg in kleine porties en bewaar het onder plasticfolie gedurende 15 minuten in de diepvries. Dit deeg bewaart trouwens perfect in de diepvries!
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak en plaats het in een bakring. Prik er veel gaatjes in, zo moet je het deeg niet blind bakken en wordt het toch krokant en gelijkmatig bruin.
Bak het in een voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 15 à 18 minuten.

Voor de citroenvulling:
Klop de eieren los met de suiker en maizena (alsof het een ruban zou zijn).
Breng de boter, het citroensap en de -rasp aan de kook. Let op voor aanbranden!
Giet de botermengeling op de eieren en breng al roerend aan de kook tot de maizenasmaak verdwijnt. Doe dit bij voorkeur in een sauteuse met afgeronde vorm. Wanneer het mengsel een paar keer ‘blub, blub zegt’, is het klaar.
Giet de warme citroenvulling in de taartbodems en laat afkoelen.

Voor de meringue:
Kook het water samen met de glucose en 350 g suiker tot 121° C.
Klop de eiwitten op tot schuim en voeg de 25 g suiker toe.
Giet de warme suikersiroop voorzichtig op het eiwit en klop op lage stand verder tot die afgekoeld is.
Schep de meringue in een spuitzak.

Afwerking

Spuit toefjes meringue op de taart en kleur deze met de brander.
Bestrooi met wat gehakte pistaches.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

 

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Citroentaart, meringue, pistache

by Myriam time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: