Hap en Tap logo zonder streep

Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

8 dec 2019 | Dessert, Zoet

Als je mijn lange intro niet wil lezen, jump dan tot net boven het recept van deze chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue, want er valt iets te winnen! December is niet voor niets cadeautjesmaand! Benieuwd wat het is? Ik deel alvast een foto.

 

Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

 

I love it when a plan comes together! Deze chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue stond al héééééél lang op mijn verlanglijstje. Maar er zat een addertje onder het gras dat me belette om het dessert te maken. Eerder een serieuze slang eigenlijk. Er zijn nl. nergens Graham Crackers te vinden. Zijn de tarwekoekjes in de States schering en inslag en worden ze in megaveel recepten gebruikt, dan zijn ze in België onvindbaar. Nu kon ik die natuurlijk vervangen door eender welk ander droog koekje, maar daarmee kon de Piet Precies in mij niet gelukkig zijn. En dus bleef ik zoeken… tot ik ineens het lumineuze idee had om contact op te nemen met een oude kennis van me, Heidi. Heidi reist om de andere week naar Boston en dus kon zij voor me wel zo’n koekjes meebrengen!

Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen moest ik nog eens in Ingelmunster geraken op een moment dat Heidi thuis was. Geen evidentie. Maar dan kwam alles in een stroomversnelling. Ik kreeg immers van een PR-bureau de nieuwe melkchocolade met karamel en zeezout van Côte d’Or toegestuurd en die wilde ik per se gebruiken om eindelijk dé fameuze chocolademousse te maken. Ik forceerde een gaatje in mijn agenda en zo kwam het dat ik alles had om het te maken.

Werd de chocolademousse in het oorspronkelijke recept gemaakt met pure chocolade, dan koos ik ervoor om de nieuwe melkchocolade te mengen met de Noir de Noir en dat bleek een uitstekende keuze. Speekmedaille voor mezelf. Dit was een heerlijke chocolademousse, eentje die niet zou misstaan op jullie feesttafel.

En dan nu over naar de give-away van de dag: ik kreeg niet een maar twee dozen met chocolade toegestuurd zodat ik er eentje kan weggeven. Wat moet je doen om te winnen? Dat ontdek je op mijn Instagram account. Actie geldig t/m 11 december.

 

Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

 

Recept voor chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

Voorbereiding: ± 45 min
Rusten: ± 1 uur (mag langer, kan ook 1 nacht)
Oven: ± 12 min
Moeilijkheid: Gemiddeld

Ingrediënten voor een 6-tal glaasjes:

Voor de chocolademousse:
120 g eieren
50 g suiker
75 g melkchocolade met karamel en zeezout van Côte d’Or
85 g Classic Noir de Noir chocolade van Côte d’Or
263 g slagroom (ik gebruik altijd die van Campina)

Voor de Graham Cracker crumble:
20 Graham Crackers (eventueel te vervangen door Petit Beurre koekjes of door Lu Mini-Crackers naturel)
15 g patisseriebloem
15 g bruine suiker
42 g gesmolten boter

Voor de Zwitserse meringue:
100 g eiwit
150 g suiker
1/2 vanillestok

 

Werkwijze

Kies de glaasjes die je wil gebruiken en plaats ze in de koelkast. Klop de slagroom op tot er zich middelgrote pieken vormen en zet apart in de koelkast.

Doe de eieren en de suiker in de kom van een staande mixer en plaats de kom boven een pot met warm water terwijl je constant klopt tot de massa een temperatuur van 60° C heeft.

Haal de mengeling weg van de warmtebron en zet de kom in de staande mixer. Klop op hoge snelheid tot de massa afkoelt tot ca. 35° C. Dit duurt ca. 10 min.

Smelt ondertussen de chocolade boven een pot met warm water en laat afkoelen tot 35° C.

Eens zowel de eiermengeling als de chocolade de correcte temperatuur hebben, klop je de eieren onder de chocolade tot je een egale mengeling krijgt. Spatel dan de helft van de opgeklopte slagroom onder de chocolademengeling en spatel er tot slot de resterende helft onder.

Doe de mousse in een spuitzak en spuit hem in je glaasjes die je in de koelkast zet gedurende 1 uur. Je kan de chocolademousse 1 dag vooraf maken als je dat wil.

Verwarm voor de graham cracker crumble de oven voor bij 180° C. Crush de graham crackers in kleine stukjes (maar geen poeder). Voeg de bloem en bruine suiker toe en meng alles. Roer er tot slot de gesmolten boter onder.

Verdeel de crumble in een egale laag over een bakplaat en bak gedurende 10 tot 12 min, waarbij je om de paar minuten even in de crumble roert zodat die zeker gelijkmatig kleurt. Haal de bakplaat uit de oven en laat volledig afkoelen. Je kan de crumble in een luchtdichte doos tot 3 dagen bewaren.

Maak de meringue wanneer je klaar bent om de chocolademousse te serveren. Doe het eiwit met de suiker in de kom van een staande mixer en plaats die boven een pot met warm water waarbij je constant klopt tot de mengeling niet langer korrelig aanvoelt en de suiker volledig is opgelost.

Zet de kom nu in de staande mixer en klop op middelhoge snelheid tot de meringue stevige, glanzende pieken vorm en is afgekoeld tot kamertemperatuur gedurende ca. 7 tot 10 min. Schraap het merg uit de vanillestok en voeg dat toe aan de meringue, waarbij je gedurende 30 sec klopt tot het merg gelijkmatig is verdeeld. Schep de meringue in een spuitzak.

 

Afwerking

Bestrooi de chocolademousse rijkelijk met de graham cracker crumble en spuit hierop je meringue in het glas, waarbij je aan de buitenrand begint en naar binnen toewerkt. Gebruik een bunzenbrander om de meringue goudbruin af te branden en serveer meteen.

 

Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

 

Bron: recept vertaald van de blog Hint of Vanilla.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.389 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue

by Myriam Minne time to read: 4 min
0