- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Crème van passievruchten en kokos

Crème van passievruchten en kokos

De meeste mensen lezen een spannend boek in een ruk uit, benieuwd naar de plot. Wel ik doe dat met kookboeken. Zoals een gewone mens zich de hoofdpersonages van het boek voor de geest haalt, zo fantaseer ik hoe iets moet smaken. En het is die fantasie die mij uiteindelijk doet beslissen of ik al dan niet iets wil/zal klaarmaken. Toen ik deze crème van passievruchten en kokos zag in de nieuwste editie van Knack Weekend 100 toprecepten uit de Aziatische keuken (pas sinds vorige week uit en sinds vorige week ook al op mijn nachtkastje, ik heb het opgegeven om te proberen weerstaan, ik ga uiteindelijk toch altijd voor de bijl), wist ik dat dit een toppertje moest zijn. Passievrucht en kokos, die 2 smaken passen bij elkaar zoals Gaston bij Leo, Nicole bij Hugo en Timmy Simons bij Club Brugge. ?

Nu laat mijn getraind brein mij zelden in de steek en dat was ook vandaag niet anders: deze crème van passievruchten en kokos is inderdaad een bijzonder geslaagd dessertglaasje. Ik zou zelfs meer durven zeggen: dit is eentje dat je perfect met Kerst zou kunnen serveren, al dan niet in een doorzichtige kerstbal.

Nog enkele bemerkingen:

 

Crème van passievruchten en kokos

Nodig voor 4 grote of 8 kleine porties crème van passievruchten en kokos

2 gelatineblaadjes
6 passievruchten
2 cl witte rum
100 g suiker
10 cl slagroom
1 eiwit

Voor de kokoscrème:
2 gelatineblaadjes
15 cl kokosmelk
50 g suiker
2 eierdooiers
Het sap van 1/2 limoen
10 cl slagroom
3 el kokosschilfers

Voor de afwerking:
Plakjes limoen
Stukjes mango
Vruchtvlees van pitaja

 

Crème van passievruchten en kokos

 

Werkwijze

Laat de gelatine weken in een kom koud water. Snijd de passievruchten in tweeën, schep er met een lepel het vruchtvlees uit en duw dit door een zeef (hou 2 eetlepels sap opzij voor de afwerking). Hou de passievruchtenpitjes opzij.

Warm de witte rum op en los er de gelatine in op. Roer het passievruchtensap, de suiker en de rum door elkaar.

Klop de slagroom op en klop het eiwit stijf. Spatel eerst voorzichtig de slagroom en dan het eiwit door het passievruchtenmengsel. Verdeel de passievruchtencrème over 4 (of 8) glazen en zet in de diepvriezer.

Maak de kokoscrème. Laat de gelatine weken in een kom koud water. Breng de kokosmelk aan de kook met de suiker en haal de pan van het vuur. Klop de eierdooiers op en giet er beetje bij beetje de warme kokosmelk bij. Zet in een bain-marie en roer tot de kokoscrème indikt.

Voeg de gelatine toe en laat oplossen, breng op smaak met het limoensap en laat de kokoscrème afkoelen. Klop de slagroom op en spatel samen met de kokosschilfers door de kokoscrème. Schep voorzichtig op de passievruchtencrème. Werk af met de passievruchtenpitjes en zet minstens 3 uur koel weg.

Werk de crème van passievruchten en kokos vlak voor het serveren af met het opzijgehouden passievruchtensap, plakjes limoen, stukjes mango en vruchtvlees van pitaya.

 

Crème van passievruchten en kokos

 

Bron: recept uit de Knack Weekend editie 100 toprecepten uit de Aziatische keuken.

Related Post