Hap en Tap logo zonder streep

Chocolade cannoli

6 okt 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

Vorige week zaterdag was het weer zover: baknamiddag met mijn ex-collega’s, een fijne traditie die we nu toch al een paar jaar in stand houden. De laatste keer, in februari, bakten we bij mij thuis koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème en vanille bundtcakejes met cashew- en pistachenoten, de keer ervoor toverden we  een donkere chocolade pindakaas taart uit Veerles oven. Deze keer zouden we voor de allereerste keer bij Peter die in Frankrijk woont bakken en we kozen na lang wikken en wegen voor deze chocolade cannoli.

Of ze lekker zijn, kan ik jullie niet vertellen. Ik had immers na het bakken en fotograferen geen tijd meer om te proeven, want ik moest snel naar de Ostend Night Run. Maar als ik Peter, Veerle en last but not least Yasmine van de bakblog Tartes Yaya mag geloven, waren ze heerlijk! Er zal niets anders opzitten dan dat ik ze zelf nog eens maak… Of dat jullie ze maken en mij uitnodigen. ?

Tips:
In het oorspronkelijke recept werden de cannoli gefrituurd, maar wij gaven er de voorkeur aan om ze gewoon te bakken in de oven. Lukte perfect!

In dit recept wordt shortening gebruikt, zoals wel vaker voorkomt in Amerikaanse recepten. Shortening is een plantaardig vet dat vaak bij het bakken van muffins en cakes gebruikt wordt. Het verschil met boter en margarine is dat het geen vocht bevat en een hoger smeltpunt heeft. Dit maakt het bijzonder geschikt voor beslag dat moet rijzen. Bij ons vind je shortening van het merk Crisco bij Aveve.

We vervingen de suiker in dit recept door Zùsto en zelfs de chocolade die we gebruikten was met Zùsto gemaakt, verkrijgbaar bij Patisserie Zuut in Leuven. Zo kon ook het zoontje van Yasmine zonder problemen van deze cannoli genieten.

Hak de chocolade voor de vulling in heel kleine stukjes, want anders geraakt die niet door de spuitmond. Been there, done that. ?

 

Chocolade cannoli

 

Recept voor chocolade cannoli

Bereiden: ± 40 min
Oven: ± 10 à 12 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 12 cannoli:

Voor de cannoli:
260 g bloem
100 g Zùsto (of witte suiker)
50 g cacaopoeder (ongezoet)
Snufje zout
60 g Crisco shortening (of boter)
2 eieren (lichtjes losgeklopt)
60 ml melk
2 el honing

Voor de vulling:
325 g ricotta
55 g Zùsto (of witte suiker)
4 tl cacaopoeder (ongezoet)
1 tl vanille-extract
½ tl fijn geraspte sinaasappelschil
45 g pure chocolade, in heel kleine stukjes gehakt

Voor de afwerking:
200 g pure chocolade
Een handje ongezouten pistachenoten

 

Werkwijze

Voor de cannoli:
Verwarm de oven voor bij 180° C.

Doe de bloem samen met de Zùsto, het cacaopoeder en het zout in een mengkom (of de mengkom van een keukenrobot).

Voeg er de shortening (of boter) aan toe en laat kneden tot een korrelig deeg.

In een andere mengkom, klop je de eieren los en voeg er de melk en honing aan toe.

Voeg het eiermengsel bij het bloemmengsel en laat kneden tot je een stevige bal hebt.

Is het deeg nog te kleverig? Voeg er dan een eetlepel bloem aan toe (werk steeds met kleine beetjes, anders kan het deeg ineens weer te droog/korrelig worden).

Rol het deeg uit op het aanrecht. Om te voorkomen dat het blijft kleven kan je het aanrecht een beetje bestuiven met cacao. Snij er vierkanten van 10x10cm uit en rol ze diagonaal rond een ingevette cannoli vorm.

Bak in de oven gedurende 10 à 12 min.

Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

 

Voor de vulling:
Doe de ricotta samen met de Zùsto, het cacaopoeder, vanille extract en de sinaasappelschil in een mengkom. Mix tot een glad beslag.

Roer er de chocolade stukjes onder.

Doe de vulling in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Leg in de koelkast terwijl je de cannoli maakt.

 

Voor de afwerking:
Hak de noten in fijne stukjes en zet apart.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel er de randen van de afgekoelde cannoli in.

Strooi er stukjes pistachenoot over.

Laat de chocolade op de cannoli opstijven (je kan bakpapier gebruiken om ze even op te laten rusten).

Haal de spuitzak uit de koelkast en spuit de cannoli rijkelijk vol met de ricottavulling.

Smakelijk!

 

Bron: recept vertaald van de website Better Homes & Gardens.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.435 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Ward

    Ziet er heerlijk uit.
    Is er een reden waarom je het deeg diagonaal rond de cannoli vorm rolt? Ik zou dat spontaan niet doen (zodat het nog meer op cannoli lijkt) maar waarschijnlijk is er een goede reden voor. ?
    Dit wordt ongeveer het 100ste receptje van jouw website dat ik ga proberen. Bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Gewoon omdat je dan zo’n mooie punt krijgt en anders de laag deeg misschien iets te dik wordt. Maar doe gerust wat je zelf verkiest, Ward. Smakelijk!

      Antwoord
  2. jos

    soeplepel bloem??? Volgens Van Dale is dat de grote lepel waarmee de soep wordt opgeschept.
    groeten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Chocolade cannoli

by Myriam Minne time to read: 3 min
4