Hap en Tap logo zonder streep

Perengratin

11 okt 2019 | Dessert, Zoet

“Desserke poepsimpel en 5′ werk, ideaal voor een blogster die in tijdnood zit, ?? beetje crème brulee achtig met zachte peer, gewoontjes maar wel ??”. Aan het woord is Geert, mijn blogfan, op de Facebook chat. Geert volgt de cursus Feestelijke menu’s aan het CVO Miras in Kortrijk en stuurt me wekelijks een kort verslagje van zijn kookavond. Nu was zijn beschrijving van de perengratin zo lyrisch dat ik overstag ging, want hij had gelijk: ik had geen tijd (story of my life!) en bovendien moest ik – na de perfecte mousse van Pierre Marcolini – nog een gerecht maken met Campina. De perengratin van Geert kwam dus eigenlijk als geroepen.

En weet je wat? De lieve man heeft geen woord gelogen: dit is echt keisimpel en superlekker. Vraag het maar aan mijn collega’s Mieke en Sara die zelfs 2 keer hebben opgeschept. “Euh? Waarom neem jij dessert mee naar het werk als ’t zo lekker is?” Ik hoor het jullie denken. Omdat mijnen Eddy weer maar eens beslist heeft om op dieet te gaan. ? Yep, hij weet zijn momenten te kiezen. Net nu mijn nieuwe keuken bijna af is en ik er eens goed kan invliegen, beslist mijnheer om de broeksriem aan te halen. Uit ervaring weet ik ondertussen al dat dat maar een tijdje duurt. ?

 

Perengratin

 

Recept voor perengratin

(Voor)bereiding: 15 min
Bakken: 25 min
Afkoelen: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen:
4 eierdooiers
60 g suiker
500 ml room (de volle van Campina)
1 vanillestok
4 Doyenné peren (ik gebruikt 3/4 van een peer per persoon en had dus aan 3 peren genoeg)
8 eetlepels bruine suiker
Citroenmelisse of munt

 

Werkwijze

Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.

Roer de room en het merg van de vanillestok door de bereiding. Roeren niet kloppen!

Schil de peren en snijd ze in waaiervorm. Schik de peren in vuurvaste schaaltjes.

Overgiet de peren met een laagje van de bereiding.

Bak de perengratin gedurende 25 min in een voorverwarmde oven bij 140° C.

Laat de perengratin minstens 1 uur afkoelen.

Bestrooi met bruine suiker en gratineer. Ik deed dit met mijn bunzenbrander.

Werk het geheel af met citroenmelisse of munt.

 

Perengratin

 

Bron: recept van Mevr. Heidi Bettens voor de cursus Feestelijke Menu’s 2 aan het CVO Miras.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.435 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

15 Reacties

  1. Jetty Derock

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik zou het graag maken op kerstavond maar even een vraagje. Ik zou het op voorhand willen maken, kan dat? Of is het de bedoeling dat de peer nog een beetje lauw is? Alvast bedankt!
    Mvg, Jetty

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jetty
      Ik heb dit ook de dag voordien gemaakt en een nacht in de koelkast gelaten om het de dag erna af te branden en het was perfect.
      Het afbranden moet je echter wel op het laatste moment doen. Dat kan je niet vooraf, want wanneer je de afgebrande gratin in de koelkast zet, dan gaat er vocht opkomen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Ronald

    Vanavond de gratin gemaakt maar de gratin bleef bij mij erg vloeibaar. Is dit de bedoeling?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Neen Ronald, die moet de stevigheid hebben van een crème brûlée, al zal die door de sappige peren misschien wel vloeibaarder zijn. Dus wat langer laten zitten.
      Was hij wel lekker?

      Antwoord
      • Ronald

        Hij was zeker lekker, maar het was bij mij meer een perensoepje dan een crème brûlée 😉
        Had ik hem langer in de oven moeten laten zitten?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Elke oven is anders inderdaad. Als de gratin te vloeibaar blijft, is het aangewezen om die langer te laten zitten. Drijf de tijd telkens op met 5 minuten tot de gratin de juiste consistentie heeft.
          Succes!
          Myriam

          Antwoord
  3. Hallaert Lena

    Myriam moet de room worden opgeklopt alvorens hij onder de ruban wordt geroerd?

    Is het 140° in warmeluchtoven?
    Alvast bedankt! Lena

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee hoor Lena die hoeft niet te worden opgeklopt.
      En die 140 graden was bij mij in de oven met boven en onderwarmte. In de heteluchtoven zou ik de temperatuur lager zetten.
      Succes!

      Antwoord
  4. Hallaert Lena

    myriam moet de room worden opgeklopt alvorens hij onder de ruban wordt geklopt?

    Is het 140° in warmeluchtoven?

    Alvast bedankt!

    Lena

    Antwoord
  5. Andrea

    Hallo dag Myriam, ik volg ook kookles aan het cvo miras te Kortrijk en volg de opleiding verfijnde gerechten .Dit dessertje van Heidi Bettens is superlekker en staat op het menu voor Kerstmis !! Bedankt voor al die lekkere recepten die ook jij met ons wil delen , ik kijk wel 10 keer per dag denk ik , kan het niet laten , al dat lekkers ,super !!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha, Andrea, ik heb duidelijk een enthousiaste en trouwe fan aan jou.
      Bedankt!

      Antwoord
  6. Christophe

    Hey Myriam, ik heb er nog gr speculoos crumble in de ruban mee opgeklopt en zeer tevreden over het resultaat groetjes en doe zo voort, Christophe

    Antwoord
    • christophe

      sorry 25 gr crumble

      Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel voor de tip, Christophe!
      Altijd leuk wanneer mijn volgers een twist geven aan mijn recepten!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Perengratin

by Myriam Minne time to read: 1 min
15