- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Perengratin

“Desserke poepsimpel en 5′ werk, ideaal voor een blogster die in tijdnood zit, ?? beetje crème brulee achtig met zachte peer, gewoontjes maar wel ??”. Aan het woord is Geert, mijn blogfan, op de Facebook chat. Geert volgt de cursus Feestelijke menu’s aan het CVO Miras in Kortrijk en stuurt me wekelijks een kort verslagje van zijn kookavond. Nu was zijn beschrijving van de perengratin zo lyrisch dat ik overstag ging, want hij had gelijk: ik had geen tijd (story of my life!) en bovendien moest ik – na de perfecte mousse van Pierre Marcolini – nog een gerecht maken met Campina. De perengratin van Geert kwam dus eigenlijk als geroepen.

En weet je wat? De lieve man heeft geen woord gelogen: dit is echt keisimpel en superlekker. Vraag het maar aan mijn collega’s Mieke en Sara die zelfs 2 keer hebben opgeschept. “Euh? Waarom neem jij dessert mee naar het werk als ’t zo lekker is?” Ik hoor het jullie denken. Omdat mijnen Eddy weer maar eens beslist heeft om op dieet te gaan. ? Yep, hij weet zijn momenten te kiezen. Net nu mijn nieuwe keuken bijna af is en ik er eens goed kan invliegen, beslist mijnheer om de broeksriem aan te halen. Uit ervaring weet ik ondertussen al dat dat maar een tijdje duurt. ?

 

Perengratin

 

Recept voor perengratin

(Voor)bereiding: 15 min
Bakken: 25 min
Afkoelen: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen:
4 eierdooiers
60 g suiker
500 ml room (de volle van Campina)
1 vanillestok
4 Doyenné peren (ik gebruikt 3/4 van een peer per persoon en had dus aan 3 peren genoeg)
8 eetlepels bruine suiker
Citroenmelisse of munt

 

Werkwijze

Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.

Roer de room en het merg van de vanillestok door de bereiding. Roeren niet kloppen!

Schil de peren en snijd ze in waaiervorm. Schik de peren in vuurvaste schaaltjes.

Overgiet de peren met een laagje van de bereiding.

Bak de perengratin gedurende 25 min in een voorverwarmde oven bij 140° C.

Laat de perengratin minstens 1 uur afkoelen.

Bestrooi met bruine suiker en gratineer. Ik deed dit met mijn bunzenbrander.

Werk het geheel af met citroenmelisse of munt.

 

Perengratin

 

Bron: recept van Mevr. Heidi Bettens voor de cursus Feestelijke Menu’s 2 aan het CVO Miras.

Related Post