Sinds ik ambassadrice geworden ben voor Campina houd ik constant mijn ogen open voor geschikte recepten. Toen ik deze sorbet van karnemelk, vanille & karamel au beurre salé tegenkwam in het laatste Delicious nummer dacht ik direct: bingo! In dit recept worden maar liefst 3 zuivelproducten gebruikt: room, boter en karnemelk. 3 vliegen in 1 klap! Maar… ik kon alleen de volle room in mijn vaste supermarkt vinden. En toch wist ik vaag dat ik al ergens grasboter van Campina was tegengekomen. In dat geval, 1 regel: Google is your friend. En inderdaad, binnen de seconde vond ik niet alleen grasboter, maar ook karnemelk in de webshop van Albert Heijn. Lang leve de Appie! (En natuur yoghurt, en kwark, enz).
Enkele klikken later was alles besteld en werd ’s anderendaags op het gekozen uur gratis in het Pick Up Point van de AH in Gent geleverd. Ik hoefde zelfs de winkel niet binnen te gaan. Een vriendelijke dame reed mijn bestelling, netjes verdeeld over 2 bakken (1 voor de gekoelde waren en 1 voor de niet-gekoelde), tot aan mijn auto. Hoe handig is dat!
En zo kon ik toch aan de slag en deze sorbet van karnemelk maken. En wat een succes werd dat! De sorbet van karnemelk smaakt friszuur, maar dan toch net zoet genoeg dankzij die swirl van karamel au beurre salé. Karamel au beurre salé wat een heerlijke uitvinding is dat. Geef de man of vrouw die dat uitgevonden heeft stante pede een standbeeld!
Recept voor sorbet van karnemelk, vanille & karamel au beurre salé
(Voor)bereiding: 40 min
Bevriezen: ca. 4 u
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Nodig voor 4 à 8 personen:
375 ml volle room (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
200 g suiker + 50 g extra
50 g gezouten boter, in blokjes (ik bestelde de gezouten grasboter van Campina bij AH)
2 eiwitten
1,5 l karnemelk (ik bestelde de Langlekker karnemelk van Campina bij AH)
1 vanillestokje
Verse blaadjes verveine of munt
Ook nodig: ijsmachine of mixer
Werkwijze
Verwarm voor de karamel au beurre salé 150 ml room op laag vuur. Smelt ondertussen in een koekenpan 100 g suiker tot goudbruine karamel. Voeg de warme room toe aan de karamel en roer goed (pas op: het kan spatten!). Haal van het vuur en voeg blokje voor blokje de gezouten boter toe aan de karamel.
Klop in een schone, vetvrije kom de eiwitten schuimig en voeg al kloppend beetje bij beetje 100 g suiker toe tot er glanzende pieken ontstaan die nét niet helemaal stijf zijn. Schep het eiwit voorzichtig door 1 liter karnemelk. Draai er ijs van volgens de aanwijzingen van de ijsmachine. Of schep in een diepvriesbak, vries 3-4 uur in en klop het mengsel elk uur met de mixer door.
Neem het ijs uit de ijsmachine en roer er de karamel in een swirl door en laat nog 1-2 uur bevriezen.
Roer voor het ijs zonder ijsmachine de karamel door het ijs als dat stevig, maar nog niet hard geworden is. Haal het ijs 30 min voor serveren uit de vriezer.
Doe voor de karnemelksaus de laatste 50 g suiker in een steelpan met 100 ml water, snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de zaadjes eruit, voeg toe aan de pan en laat op laag vuur 15 min trekken. Mix de rest van de karnemelk met de rest van de room schuimig met de vanillesiroop.
Serveer de karnemelksaus met een bol karnemelk-karamelijs en bestrooi met verveine of munt.
Bron: recept uit Delicious mei 2019.
0 reacties