Ondertussen was ik langzaam maar zeker gestart met lobbyen bij mijn man (ook vriendjes met Erick op Facebook). Wat een cuty pies die kittens wel niet waren en dat als ik Carlos (mijn hond, een King Charles) niet had, ik er zeker en vast eentje zou adopteren. Mijn echtgenoot (grote mond, maar klein hartje): “Gjin strontkatte, wèn al nen strontond”. Vertaling: “Geen poes, we hebben al een hond.” Dat kat-en-muis spelletje tussen ons twee bleef zo een paar weken duren. Tot Erick me opbelde om me te laten weten dat als ik er eentje wilde het wel nù moest gebeuren, want hij zou ze in een Facebook groep met British shorthairs zetten en hij vermoedde dat ze binnen de kortste keren verkocht zouden zijn.
Ik smeekte Erick om nog even geduld te oefenen en beloofde hem om al mijn charmes in de weegschaal te gooien. Nu ja, da’s ocharme 52 kg… ? en dus niet genoeg om mijn man overstag te doen gaan. Dacht ik. Hij liet me nog 3 dagen in het ongewisse en deed overal lachend het verhaal van de kittens en vertelde er in een adem bij wat voor een zaag ik wel was. Tot hij me tijdens een Valentijnsbrunch plots zei: “Check eens je mails”. Toen wist ik eigenlijk al genoeg. En jawel, ik had een mailtje in mijn mailbox met de bevestiging dat Pixel voor mij was. Wie Pixel wil zien, kan me volgen op Instagram. Daar staan ondertussen al een pak foto’s en video’s in mijn hightlights ‘Pets‘ (vroeger was dat Dog, maar die naam heb ik dus moeten aanpassen). Ik krijg trouwens meer hartjes van mijn volgers op foto’s van Pixel dan op foto’s van mijn recepten… Misschien moet ik een katten- en hondenblog beginnen. ?
Tot zover mijn uitwijding. Back to waar het vandaag om draait: deze vanille bundtcakejes met cashew- en pistachenoten. Wel, daar kan ik eigenlijk vrij kort over zijn. Die waren super lekker. Nu ja, ik had eigenlijk niks anders verwacht, toen ik de foto van Karin van de blog Lisbeths (de naam van haar oma) ontdekte. Ik moest wel mijn beste Duits bovenhalen om het recept te ontcijferen, maar kijk, het is gelukt.
Ik bakte de bundtcakejes in mijn Nordic Ware vormen die ik kocht bij International Home of Cooking in Brussel: er zijn 3 verschillende motieven in 1 bundtvorm. Het fijnste motief was zo mooi dat ik er geen topping wilde opsmeren. Ik werkte die enkel af met poedersuiker. Ik bakte het deeg in 2 keer, aangezien ik maar 1 vorm heb voor 6 bundtcakejes.
Recept voor vanille bundtcakejes met cashew- en pistachenoten
(Voor)bereiding: 15 min
Bakken: 25 min
Afkoelen: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Voor 12 kleine bundt cakejes of 1 grote:
150 g boter, gesmolten en afgekoeld
4 eieren
180 g fijne suiker
2 tl vanille-extract
200 g bloem
150 g gemalen cashewnoten
1 zakje bakpoeder
250 ml Griekse yoghurt
Voor de topping:
1 koud eiwit
250 g gezeefde bloemsuiker
Ca. 2 el vers citroensap
1 scheutje oranjebloesemaroma
60 g gehakte pistachenoten
Eetbare bloemen (optioneel)
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 180° C boven- en onderwarmte. Een heteluchtoven zet je op 160° C.
Beboter en bebloem de vormen voor de bundtcakejes. Met bakspray lukt het ook.
Klop de suiker met de eieren en het vanille-extract gedurende enkele minuten schuimig. Het moet een zeer fluffy crème zijn.
Voeg de vloeibare boter in een dun straaltje toe en blijf roeren.
Meng de bloem, het bakpoeder en de gemalen cashewnoten met de yoghurt en meng onder de crème.
Verdeel nu het deeg over de vormpjes. Vul de vormpjes niet volledig maar blijf een stukje onder de rand. De bundtcakejes gaan immers nog rijzen.
Bak de bundtcakejes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 min.
Laat de cakejes afkoelen in de vorm en stort ze daarna op een rooster.
De bundtcakejes rollen daarna zo uit de vorm.
Ofwel bestrooi je de bundtcakejes gewoon met bloemsuiker, ofwel smeer je er topping over uit.
Voor de topping:
Klop het koude eiwit schuimig.
Klop er de bloemsuiker beetje bij beetje bij tot je een romige consistentie bekomt.
Voeg het citroensap in kleine scheutjes toe.
De topping moet romig en dik vloeibaar zijn.
Roer er het oranjebloesemaroma onder.
Strijk de afgekoele bundtcakejes in met de topping en werk af met grofgehakte pistaches (en eetbare bloemen als je die hebt).
Bron: recept vertaald van de Duitse blog Lisbeths.
Thanks a lot for trying my recipe. your variation looks great.
greetings from germany,
karin