Koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème

Afgelopen weekend was ’t weer zover: toen kwamen mijn ex-collega’s bakken. Om onze keuze te kunnen maken, creëerden we een Pinterest board “Kleine taartjes”. Het is immers de bedoeling dat na het bakfestijn de vruchten van ons werk kunnen verdeeld worden en met kleine gebakjes lukt dat nu eenmaal makkelijker dan met grote taarten. (En niet alleen het bakken verloopt vlotter, het afkoelen/opstijven doet dat ook. Yasmine van Tartes Yaya houdt nog nachtmerries over aan haar terugrit van Lochristi naar Perk met een 3-lagige onopgesteven chocoladetaart. En de sporen hiervan zijn maanden na datum nog steeds zichtbaar tussen de spleten van haar auto…). Uiteindelijk viel onze keuze op kleine bundtcakejes (recept volgt zondag) en deze koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème.

Een prima keuze zo bleek: deze koffie-chocolade cupcakes zonder eieren zijn héérlijk!

 

Koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème

 

Recept voor koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème

(Voor)bereiding: 15 min
Bakken: 20 à 25 min
Afkoelen: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 12 koffie-chocolade cupcakes:
256 g bloem
225 g suiker
3 el cacaopoeder
2 tl espressopoeder
1 tl baking soda
6 el olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
1 el azijn
1 el vanille-extract
1⁄2 tl zout
2 el koffie
250 ml warm water

Voor de frosting:
115 g mascarpone
35 g bloemsuiker
240 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1⁄2 tl vanille-extract
2 el karamel saus, kant-en-klaar gekocht of homemade
2 tl espressopoeder

Voor de afwerking:
Koffiebonen in chocolade
Een snufje espressopoeder
Chocoladetabletjes (wij maakten die zelf in vormpjes van Silikomart)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180/160° C gedurende 10 min. Zet papieren cupcakevormpjes in een muffinvorm en zet apart.

Doe de bloem, suiker, cacao- en espressopoeder, baking soda en zout in een kom en meng goed.

Doe de olie, het vanille-extract, warm water en azijn in een andere mengkom.

Doe de vochtige ingrediënten bij de droge en klop met een klopper tot alles goed gemengd is. Overklop het mengsel niet. Het mengsel zal nog vrij vloeibaar zijn.

Schep een pollepel beslag in elk cupcakevormpje en schuif de muffinvorm in de voorverwarmde oven gedurende 20 à 25 min. Controleer met een houten spies of prikker of de koffie-chocolade cupcakes gaar zijn. De prikker moet er schoon uitkomen.

Neem de vorm uit de oven en laat de cupcakes op een rooster gedurende 30 min afkoelen voor je de frosting aanbrengt.

 

Voor de frosting:
Doe de mascarpone en suiker in een staande mixer. Met een handmixer lukt het ook. Klop op lage snelheid tot de mengeling goed gemixt is en zacht. Voeg de slagroom toe en blijf kloppen tot je halfharde pieken bekomt. Voeg nu het vanille-extract, de karamel en het espressopoeder toe en klop nog 10 sec tot alles goed gemengd is.

Schep de frosting in een spuitzak en spuit een grote toef frosting op de afgekoelde koffie-chocolade cupcakes.

Werk af met wat chocolade koffiebonen en espressopoeder en serveer.

 

Tips:
Je kan deze koffie-chocolade cupcakes in de koelkast bewaren. Ze zijn heel smeuïg doordat er olie inzit. Je kan de frosting 1 dag vooraf maken en die erop spuiten wanneer je de cupcakes wil serveren.

 

Bron: recept vertaald van de blog Food Fashion Party.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Koffie-chocolade cupcakes met karamel mascarpone crème

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: