Anijspoffertjes met karamelsaus

Ik hoor jullie denken: ‘ik heb geen poffertjespan en dus is dit recept van anijspoffertjes met karamelsaus niets voor mij’. Toch wel, hoor. Je bakt gewoon kleine pannenkoekjes met het deeg. OK, ze zullen niet allemaal gelijk zijn en misschien wat minder schattig, maar smaken zullen ze toch. En dat is wat telt, niet? Want laat 1 ding duidelijk zijn: deze anijspoffertjes zijn door de toevoeging van de anijs echt heerlijk. De combinatie met de sinaasappels en de sinaaskaramelsaus is een absolute voltreffer.

 

Anijspoffertjes met karamelsaus

 

Een paar weken geleden was ik met mijn foodie friends in Maastricht en uiteraard mocht een bezoekje aan Het Kookhuis aan de Maes niet ontbreken. Ik was er 3 jaar geleden al en spendeerde toen ùren in de winkel (tot ergernis van mijn man). Dan is een bezoekje met even grote foodies als ik wel een pak makkelijker. Wist ik mij destijds te bedwingen, dan liet ik mij nu gaan en deed mezelf een poffertjespan cadeau voor kerst. Het was tenslotte maar 20 EUR voor een gietijzeren exemplaar. Daarvoor kon ik niet sukkelen toch? Ik vond een paar weken later dat ik meer dan 20 EUR waard was en kocht mezelf ook nog 2 (dikke) bakboeken én 2 bundtcakevormen… 😂

 

Anijspoffertjes met karamelsaus

 

Recept voor anijspoffertjes met karamelsaus

(Voor)bereiden: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:
100 g suiker
300 ml sinaasappelsap
Vanillemerg van 1/2 stokje
1 el maïzena
2 eetsinaasappels

Voor de poffertjes:
2 el suiker
2 stuks steranijs of 1 tl anijszaadjes
250 g bloem
1,5 tl bakpoeder
Zout
2 eieren
300 ml melk
2 el boter
Aluminiumfolie

 

Anijspoffertjes met karamelsaus

 

Bereiding

Karamelliseer de suiker met 1 el water in een ruime pan. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig om de suiker goed te verdelen. Neem de pan van het vuur als de karamel mooi diepbruin is. Blus af met het sinaasappelsap (voorzichtig!). Voeg het vanillemerg toe. Kook de saus rustig tot alle suiker is opgelost.

Meng de maïzena met 1 el koud water en roer glad. Giet de maïzena al roerend bij de kokende karamel en kook hem goed door. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Snijd de schil van de sinaasappels en verwijder zoveel mogelijk van het witte vlies. Snijd met een dun mes de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Meng de sinaasappelpartjes met de afgekoelde karamelsaus.

Maal voor de poffertjes de suiker met de steranijs of anijszaadjes in een koffiemolen of vijzel fijn. Meng in een kom de bloem met het suikermengsel, het bakpoeder en een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Voeg nu al roerend met een garde de melk toe en roer het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in een spuitfles en laat ca. 30 min rusten.

Verhit een poffertjespan op het vuur en smelt wat boter in ieder kuiltje. Spuit wat beslag in ieder kuiltje. Draai de poffertjes met een vorkje om als het beslag aan de bovenkant nog net vochtig is. Bak nog 1 min verder. Houd de poffertjes warm onder aluminiumfolie bij het bakken van de rest van de poffertjes.

Verdeel de anijspoffertjes over borden en giet er royaal de karamelsaus met sinaasappel overheen. Serveer met een glas Grand Marnier.

 

Anijspoffertjes met karamelsaus

 

Bron: recept uit het Foodies magazine december 2018.

Related Post

Tags: , , , , ,

Anijspoffertjes met karamelsaus

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: