Een paar weken geleden was ik met mijn foodie friends in Maastricht en uiteraard mocht een bezoekje aan Het Kookhuis aan de Maes niet ontbreken. Ik was er 3 jaar geleden al en spendeerde toen ΓΉren in de winkel (tot ergernis van mijn man). Dan is een bezoekje met even grote foodies als ik wel een pak makkelijker. Wist ik mij destijds te bedwingen, dan liet ik mij nu gaan en deed mezelf een poffertjespan cadeau voor kerst. Het was tenslotte maar 20 EUR voor een gietijzeren exemplaar. Daarvoor kon ik niet sukkelen toch?Β Ik vond een paar weken later dat ik meer dan 20 EUR waard was en kocht mezelf ook nog 2 (dikke) bakboeken Γ©n 2 bundtcakevormen…Β ?
Recept voor anijspoffertjes met karamelsaus
(Voor)bereiden:Β Β± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
IngrediΓ«nten voor 4 personen:
100 g suiker
300 ml sinaasappelsap
Vanillemerg van 1/2 stokje
1 el maΓ―zena
2 eetsinaasappels
Voor de poffertjes:
2 el suiker
2 stuks steranijs of 1 tl anijszaadjes
250 g bloem
1,5 tl bakpoeder
Zout
2 eieren
300 ml melk
2 el boter
Aluminiumfolie
Bereiding
Karamelliseer de suiker met 1 el water in een ruime pan. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig om de suiker goed te verdelen. Neem de pan van het vuur als de karamel mooi diepbruin is. Blus af met het sinaasappelsap (voorzichtig!). Voeg het vanillemerg toe. Kook de saus rustig tot alle suiker is opgelost.
Meng de maΓ―zena met 1 el koud water en roer glad. Giet de maΓ―zena al roerend bij de kokende karamel en kook hem goed door. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Snijd de schil van de sinaasappels en verwijder zoveel mogelijk van het witte vlies. Snijd met een dun mes de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Meng de sinaasappelpartjes met de afgekoelde karamelsaus.
Maal voor de poffertjes de suiker met de steranijs of anijszaadjes in een koffiemolen of vijzel fijn. Meng in een kom de bloem met het suikermengsel, het bakpoeder en een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Voeg nu al roerend met een garde de melk toe en roer het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in een spuitfles en laat ca. 30 min rusten.
Verhit een poffertjespan op het vuur en smelt wat boter in ieder kuiltje. Spuit wat beslag in ieder kuiltje. Draai de poffertjes met een vorkje om als het beslag aan de bovenkant nog net vochtig is. Bak nog 1 min verder. Houd de poffertjes warm onder aluminiumfolie bij het bakken van de rest van de poffertjes.
Verdeel de anijspoffertjes over borden en giet er royaal de karamelsaus met sinaasappel overheen. Serveer met een glas Grand Marnier.
Bron:Β recept uit het Foodies magazine december 2018.
Af en toe moeten we onszelf eens verwennen hoor. Ik heb het ook gedaan. Ik kocht mij de kitchen aid limited edition. Enkele kookboeken en ook twee bundt vormen. Vond dat ik dit verdiend had na maanden buiten strijd te zijn. De uitleg is alles hΓ©. Beste wensen voor 2019!
Och, Jacqueline! De Kitchen Aid Ltd Edition is zo mooi!!! Je hebt groot gelijk. Als een echte advocaat heeft een vrouw altijd een uitleg klaar Γ©n heeft een vrouw altijd gelijk. π PS Ik vind dat je dat verdiend hebt. Zeg maar dat ik het gezegd heb. π