Let’s go nuts vandaag! Na mijn gefrituurde mosselbeignets en mijn everzwijnballetjes met zoete aardappelpuree moest ik nog 1 recept maken met Brugse Zot. Nu ben ik nogal een vrouw die snel haar beloftes nakomt en dus maakte ik ook dat derde recept al meteen. Maar ik ben – helaas voor mezelf – ook een enorme perfectionist (wat is dat vermoeiend, zeg!) en dus vond ik de foto die ik maakte van de nutty wafel niet OK. Wie me volgt op Instagram, zag die ‘lelijke’ foto passeren. Maar dus moest ik de wafel én de toppings opnieuw maken. Nu, niet dat ik dat erg vond: deze wafel is écht heel lekker. Krokant en licht door de gist van de Brugse Zot Dubbel en heerlijk met die 3 nutty toppings. (Zelfs voor wie geen fan is van pindakaas, try it! Mijn man is zo iemand, maar hij at alles toch met veel smaak en tot de laatste kruimel op).
Nutty wafel
Equipment
- Wafelijzer
- Handmixer met kloppers
- Staafmixer
- Siliconen bolvormige mal
Ingrediënten
Voor de wafels:
- 500 g bloem
- 1 zakje droge gist
- 100 g suiker
- 3 eieren
- 250 ml bruin bier (ik gebruikte dus de Brugse Zot Dubbel)
- 250 ml melk
- 200 ml water
- 120 g boter
Voor de crème van pindakaas:
- 80 g poedersuiker
- 140 g pindakaas
- 40 g ongezouten roomboter, zacht
- 40 g room
- Zout naar smaak
Voor de crème van espresso:
- 150 g melkchocolade
- 50 g espresso
Voor de crème van hazelnoot:
- 100 g witte chocolade
- 25 g hazelnootpasta (type Nutella, maar ik gebruik altijd die van Galler)
- 3 g kardemom
Voor de afwerking:
- Poedersuiker
- Brownie Bites en Speculaas Bolletjes (bij Albert Heijn)
Instructies
Voor de wafels:
- Smelt de boter in de microgolfoven.
- Doe de bloem, gist en suiker in een grote mengkom.
- Voeg de eieren en het bier beetje bij beetje toe terwijl je klopt met een elektrische handmixer met de kloppers.
- Meng de melk met het water en voeg in 3 keer toe, terwijl je met de klopper mengt om klonters te vermijden.
- Voeg tot slot de gesmolten boter toe en klop nogmaals alles goed door.
- Laat het deeg 1 uur rusten (langer is zelfs nog beter, heb ik gemerkt).
- Warm je wafelijzer voor. Wanneer het goed warm is, olie je de platen lichtjes in. Dan kan je nu je wafels bakken!
- Plaats de wafels op een rooster in afwachting dat je ze wil opeten. Hoe sneller je ze opeet, hoe krokanter ze zullen zijn.
Voor de crème van pindakaas:
- Meng alle ingrediënten met een garde tot crème.
Voor de crème van espresso:
- Smelt de chocolade en meng de espresso erdoorheen met behulp van een staafmixer.
- Bewaar in de diepvries tot gebruik.
Voor de crème van hazelnoot:
- Smelt de chocolade en meng de Nutella en de kardemom erdoorheen met behulp van een staafmixer.
- Spuit de crème in een siliconen mal.
- Vries in en ontpop voor gebruik.
Afwerking
- Schik de toppings naar eigen smaak en fantasie op de wafels.
- Werk af met poedersuiker.
Bron: recept voor de wafels vertaald van de blog Mélina & Chocolat, recept voor de toppings van de website Foodxperience. Recept gerealiseerd in samenwerking met Brugse Zot. Lees mijn disclaimer hier.
Dag Myriam, mag ik zo vrij zijn om te vragen welk wafelijzer jij gebruikt? Ik heb namelijk een wafelijzer dat zich perfect leent om wafels te bakken met een ‘vast’ beslag (bv. suikerwafels), maar voor een vloeibaar beslag is het niet bruikbaar. Ik heb al uitgekeken naar een ander, maar de keuze is zo groot dat ik het gewoon iedere keer opgeef…
Dag Iris,
Deze wafels zijn gebakken met een KitchenAid wafelijzer, maar dat toestel maken ze helaas niet meer. Zonde is dat!
Verder heb ik ook nog een wafelijzer van FriFri met wisselbare platen (waar ik zelfs nieuwjaarswafeltjes mee kan bakken) en ben daar ook heel tevreden van.
Succes met het maken van de juiste keuze!
Myriam
Dag Myriam
Ondertussen heb ik een wafelijzer van FriFri aangekocht. Uitgetest vorig weekend en goed bevonden! Bedankt voor je hulp.
Dag Myriam, die wafel ziet er onweerstaanbaar lekker uit!! Mmmm!!
Ik ben al zo zot van wafels. ‘k Ga je verklappen hoe dat komt.
Weetje, ben afkomstig van Hoeilaart en daar zijn de mensen dol op wafels.
Gaat er al een lichtje branden? Ja? Nee?
Wel, Marc Sleen (Neels) woonde in Hoeilaart hé en elk verhaal van Nero eindigde steevast met een heuse wafelenbak.
Nu Marc er niet meer is blijven ze daar met alle plezier die traditie voortzetten.
Eén dag in het jaar, normaal op een zondag in november, is er zelfs de Nero-wafelenbak als eerbetoon aan Marc.
Fijn hé.
’n Goede zondag verder, groetjes,
Stefan
Ewel, Stefan, neen, dat wist ik niet. Wat fijn dat je me dat laat weten.
Ik had een heel goede zondag met 4 recepten. 😉
Groetjes,
Myriam
Oh ja, na elk verhaal van Nero kwam de wafelenbak! maar bij mij was dit gewoonlijk virtueel ( pensionaat, daarna op kot en dus geen wafelijzer, nadien toch nu en dan wafels bakken voor de kroost totdat ik mijn jongste jammergenoeg moest afgeven, en er van wafelenbak niets meer in huis kwam), maar het water komt mij nog steeds in de mond bij Nero!
en nu maar wachten op kleinkinderen , die er nog niet zijn, ze zullen er vast en zeker wel komen na corona!
geduld is een mooie deugd, en daarna gaan we dubbel genieten van onze kleinkinderen, van ons pensioentje en van de stapels wafels zoals in de strips van Nero!!!
Hoe leuk is dit, zeg? Mijn ‘fans’ die gewoon met elkaar beginnen te babbelen en herinneringen uitwisselen. Zalig! Dit is voor mij het mooiste aspect aan bloggen.
Stay safe allemaal!
Liefs,
Myriam
Dag Myriam!
Wat een fijne en lekkere gerechten weet jij telkens uit je koksmuts te toveren! Ik ben in elk geval mega fan!
Nu heb ik wel een (misschien domme) vraag : in je receptje van de wafels vermeld je50 g espresso. Bedoel je espressopoeder of werkelijk espresso koffie.
Ik bedoel echte koffie, Anne.
Succes en smakelijk.
En dankjewel voor het compliment!