- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Caprese 3.0

Caprese 3.0

I’m back, babies! Al 1 maand geleden dat mijn laatste recept hier verscheen, een lekker en mooi frambozentaartje. Time flies when you are having fun. En of ik fun had! Ik nam – op verzoek van mijn werkgever – 3 weken onbetaald verlof en dat was zoooo tof dat ik er op eigen initiatief nog 2 bijnam. Ik maakte – de weinige dagen dat het mooi weer was – zalige fietstochtjes naar Oostende, Yerseke en Waarschoot en voor de rest heb ik vééééél opgeruimd en een beetje gekookt en gebakken. Zo staan er maar liefst 12 recepten voor jullie klaar. A rato van 3 recepten per week is dat 1 maand content die ik gemaakt heb. Een van de eerste recepten was deze caprese 3.0.

Het ziet eruit als een “gewoon kerstomaatje”, maar vergis je niet. Dit hapje heeft alle ingrediënten van een caprese salade: tomaat, burrata en basilicum. Ik maakte het op speciaal verzoek van Christophe van Elvea. Hoewel Elvea geen klant meer is van de agency waar ik werk, blijft de verstandhouding met Christophe opperbest en wanneer hij een specialleke nodig heeft, dan weet hij me nog steeds te vinden. Elvea is sponsor van ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen‘ dat dit najaar op Play4 te zien zal zijn en voor een advertentie zocht hij een recept waarin zijn tomaatjes gecombineerd worden met blauwe kaas. Omdat in MasterChef op hoog niveau gekookt wordt, mocht mijn recept dat ook zijn.

Gronda to the rescue! Ik vond er all snel het fake caprese 3.0 tomaatje. Het idee om dat te combineren met een kaaskoekje van blauwe kaas kwam van mezelf. Topidee, al zeg ik het zelf. De zoute smaak van de kaas (ik gebruikte Bleu d’Auvergne) matcht perfect bij het frisse tomaatje. En bovendien lukt het zo makkelijker om het in 1 hap in je mond te stoppen. Nog een topidee? Ik maakte een Reel van dit recept. Mijn 2de Reel ever! Je weet hem te vinden. En elke reactie is welgekomen, al was het maar om me te laten zien dat jullie me gemist hebben. 😃

Voor het tomaatje gebruikte ik de Truffles 40 mal. Voor het jasje van tomaat gebruikte ik Kappa, maar volgens mij moet dat ook perfect lukken met Vegetal, dat ik onlangs nog gebruikte voor mijn caesarsalade amuse.

Caprese 3.0

Caprese 3.0

Caprese 3.0

4 van 3 stemmen
Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 6 stuks

Ingrediënten
  

Voor het "tomaatje":

  • 1 burrata
  • 10 g basilicumolie
  • 500 ml water
  • 100 g Pomo & Legumi van Elvea* (met tomatenpuree lukt het ook)
  • 10 g Kappa (of Vegetal)

Voor het blauwe kaaskrokantje:

  • 100 g 00 bloem
  • 70 g harde blauwe kaas, geraspt
  • 85 g boter
  • 25 g ei

Instructies
 

Voor het "tomaatje":

  • Mix de burrata met zout en basilicumolie.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en vul er kleine bolvormige mallen mee.
  • Laat invriezen.
  • Doe ondertussen in een steelpan het water, de Pomo & Legumi en de kappa.
  • Breng aan de kook en laat iets afkoelen.
  • Haal de diepgevroren burrataballetjes uit de mal en dip ze met een tandenstoker in het tomatenglazuur.
  • Laat ontdooien in de koelkast. 

Voor het blauwe kaaskrokantje:

  • Mix in een staande mixer met de vlinder de boter, bloem en blauwe kaas tot een zandachtig mengsel. Voeg dan het ei toe en meng tot een glad mengsel.
  • Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 4 mm en snijd er rondjes van 3 cm uit. Bak ze op 180° C in een oven op boven- en onderwarmte tot ze goudbruin zijn.

Afwerking:

  • Werk de ontdooide tomatenballetjes af met een tomatensteeltje en serveer ze op een kaaskrokantje.

Notities

*Pomo & Legumi is tomatenconcentraat verrijkt met groenten in een kuipje. Je kan het ook vervangen door het traditionele tomatenconcentraat.
Trefwoord aperitiefhapje, basilicum, blauwe kaas, burrata, Elvea, hapje, kaaskoekje, kerstomaatjes, tomaat

Bron: recept van chef Salvo Sanfilippo voor Gronda.

Related Post