- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Eerlijk? Ik dacht niet dat dit zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling zou lukken. Ik probeerde ooit een pizza soufflée en dat liep faliekant af. Bovendien hadden Annie en ik geen inktvisinkt en moesten we noodgedwongen overschakelen op actieve koolstof om die mooie gitzwarte kleur te bekomen. Na de gerookte kalfsfilet was dit het tweede recept dat ik maakte met mijn vriendin Annie die testcooking kwam doen voor haar restaurant De Coupé in Olen.

Het recept had ze gevonden op de Gronda account (een betalende app die elke cent waard is!) van Jules Cooking. Hoewel ik weet dat de recepten van Jules altijd top zijn en heel goed uitgelegd, had ik dus toch zware twijfels of er een zwart krokant kussentje uit mijn fornuis zou komen. Vol spanning trok ik mijn ovendeur open (ik heb nl. geen venstertjes aan mijn Falcon en kon dus op voorhand niet al even piepen) en groot was mijn verrassing en blijdschap toen ik de mooiste kussentjes zag liggen. Echt een vreugdeschreeuw én -dansje in mijn keuken. Hoe zalig zien die eruit zeg? Geproefd en 100% goedgekeurd voor De Coupé! En vegetarisch, dus ideaal voor Annie.

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 10 uur
Totale tijd 10 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Vegetarisch

Equipment

  • 1 Bunzenbrander
  • 1 Pastamachine (facultatief)

Ingrediënten
  

Ingrediënten voor het zwart krokant kussentje:

  • 470 g bloem
  • 215 g lauw water
  • 14 g droge gist
  • 55 g gesmolten boter
  • 4 g zout
  • 4 g suiker
  • 8 g inktvisinkt
  • Fleur de sel

Voor de vulling:

  • 2 rode paprika's
  • 1 ui
  • Gerookt paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Mayonaise

Instructies
 

Ingrediënten voor het zwart krokant kussentje:

  • Los je gist en suiker op in het water en laat dit 5 min staan. Meng alle overige ingrediënten in een kom. Voeg nu het gistmengsel toe en kneed dit in ca. 5 min tot een mooie bal. Dek die vervolgens af met plasticfolie en laat gedurende 10 uur rusten.
  • Rol het deeg daarna uit in lange dunne vellen van ca. 1 mm dik. Dat kan met een pastamachine maar met een deegroller lukt ook. Snijd het uitgerolde deeg vervolgens in de gewenste vorm (in dit geval vierkantjes van ca. 4 cm zijde) en leg op een siliconenvel. Bestrijk dit nu licht met water en bestrooi met fleur de sel.
  • Bak de vierkantjes daarna in een voorverwarmde oven op 230° C gedurende 5 à 6 min tot ze luchtig en krokant zijn.

Voor de vulling:

  • Blaker de rode paprika's zwart met een bunzenbrander en laat ze daarna in een plastic zak zitten tot ze volledig zijn afgekoeld. Verwijder nu de schil en de zaadlijsten.
  • Snijd de paprika's in een kleine brunoise, maar houd wat reepjes bij voor de afwerking.
  • Maak vervolgens de ui schoon en hak deze zo fijn mogelijk.
  • Sueer de uisnippers in een beetje olie tot ze zacht zijn. Voeg dan de rode paprikablokjes toe en laat nog 4 min garen. Breng op smaak met de overige ingrediënten en laat afkoelen.
  • Schep de paprikacrème in een spuitzak met klein spuitmondje.

Afwerking

  • Maak aan de onderkant in de kussentjes een gaatje en vul ze met de paprikacrème.
  • Spuit bovenop nog een extra dotje paprikacrème en leg er een reepje paprika op.
  • Werk af met gerookt paprikapoeder.

Notities

Annie en ik hadden geen intkvisinkt en gebruikten plantaardige houtskool in de plaats en daarmee lukte het ook!
Trefwoord aperitiefhapje, inktvisinkt, kussentje, paprikacrème, rode paprika, vegetarisch, zwart

Bron: recept van Jules Cooking (bekijk ook eens deze video op YouTube).

Related Post