Deze winterpizza is de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Wat je zelf doet, doe je beter, zeggen ze. Wel, ik kan dat eigenlijk alleen maar bevestigen. Tegen dit exemplaar, daar kan geen Dr. Oetker of Wagner tegenop. Ik maakte hem in het kader van mijn samenwerking met de Panasonic Croustina broodbakmachine. Ik wil immers alle mogelijkheden van het toestel aan een test onderwerpen. Krokant brood? ✅ Confituur? ✅ Zelf brood vorm geven nadat het in de Croustina gekneed werd? ✅ Alleen een pizza ontbrak nog. En een cake, want dat kan het veelzijdige toestel ook. Die heb ik ondertussen ook al gemaakt. Dat recept volgt later nog.
Om nog even terug te komen op deze winterpizza. Zijn troeven zijn: de kaas in de korst, de bospaddenstoelen én last but not least de plakjes entrecote. Mijn truc: ik maak een papje van een rundvlees bouillonblokje met olijfolie door die samen te prakken in de vijzel, dan borstel ik het vlees in met die marinade en laat alles een half uurtje trekken voor ik het vlees daarna kort, maar krachtig bak. Héérlijk!
Recept voor winterpizza met bospaddenstoelen en entrecote
(Voor)bereiden voor het pizzadeeg: ± 45 min
(Voor)bereiden: ± 20 min
Bakken: ± 15 à 18 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 4 pizza’s:
500 g stevige bloem voor wit brood
4 el olijfolie
1 zakje gedroogde gist (7 g)
6 bollen mozzarella (à 125 g), in stukjes
6 rijpe trostomaten
2 entrecotes à 150 g
200 g gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen, shii-take), in stukjes
1 teentje knoflook, fijngesneden
Een handvol basilicumblaadjes
Een stuk Parmezaanse kaas
Extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
Werkwijze
Doe de bloem, de gist, 1 el olijfolie en 300 ml handwarm water in de broodbakmachine.
Kies het programma voor pizza (menu 17) en stel in. Dit programma duurt 45 min.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Haal het deeg uit de bakvorm, druk het plat en verdeel het in 4 stukken. Vorm van elk stuk een bal en rol op een royaal met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde deeglap van 28 cm Ø. Leg de bodems op 2 bakplaten bekleed met bakpapier.
Verdeel de helft van de mozzarella langs de rand van de pizzabodems. Rol de rand een flinke slag op zodat de mozzarella in het deeg zit en er een gevulde rand ontstaat. Beleg de bodems met tomaat en de rest van de mozzarella. Bestrooi naar smaak met peper. Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven in 15-18 min.
Verhit intussen in een koekenpan de laatste 3 el olijfolie. Bestrooi de entrecotes met zout en peper en bak ze in 2 min. per kant bruin en vanbinnen rosé en sappig. (Indien je de entrecotes marineert zoals beschreven in de intro, hoef je ze niet meer te kruiden met peper en zout. Olijfolie in de pan is dan ook overbodig).
Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. rusten in aluminiumfolie. Bak in het bakvet de paddenstoelen met de knoflook 4 min. Schep de basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Neem de pizza’s uit de oven. Snijd het vlees in reepjes. Beleg de pizza’s met het vlees en de paddenstoelen. Rasp royaal parmezaan boven de pizza’s en bedruppel met wat olie.
Bron: recept geïnspireerd op een recept van de Delicious website.
hey Myriam,
als pizzaliefhebber kan ik je de volgende tip geven. Leg eens een staalplaat in de oven en bak je pizza op die staalplaat. Je krijgt hetzelfde effect als een pizzaoven. Ik haalde dit uit modernist Cuisine en sindsdien maak ik mijn pizza’s niet meer anders.
Dag Leander
Bedankt voor je reactie. Ik bak mijn pizza’s op een pizzasteen. En zoals je misschien kon lezen in mijn jaaroverzicht, ben ik van plan om dit jaar een nieuwe keuken te installeren. Ik droom van een goeie oven. 😉
Groetjes
Myriam