Hap en Tap logo zonder streep
Flan met passievrucht en framboos

Flan met passievrucht en framboos

22 mei 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Zoals jullie weten, was ik in maart in de Bourgogne voor de 1/2 marathon van Nuits St. George. Uiteraard koppelden we het nuttige aan het aangename: lekkere restaurantjes, hippe wijnbars, gezellige markten,… (De hele trip is nog te bekijken in mijn highlights). En uiteraard stapte ik daar ook een boekhandel binnen. Bien évidemment ! Ik had net de week ervoor het boek Mes flans pâtissiers van Ju Chamalo gespot, een boek met 50 (!) klassieke en creatieve flans en dat voor nog geen 20 EUR. Het feit dat ik vandaag deze flan met passievrucht en framboos met jullie deel, betekent dat ik het boek ook gevonden heb.

Waarom er meer dan 2 maand overgegaan is tussen de aankoop en de publicatie van dit recept? Ten eerste heb ik de auteur gevraagd of ik een van zijn 50 recepten mocht delen. De vriendelijke man stond me dat meteen toe. Toen kwam het lastige deel: kiezen welke flan ik zou maken, want, écht waar, ze zien er allemaal om ter lekkerst uit. Tot slot wilde ik ook per se van die “bubbeltjes” op de rand van mijn flan en dus moest ik op zoek naar een manier om die te bekomen. In dat geval richt ik mij tot Kries van A La Tarte die me helpt zoeken. En met succes! Ze vond enerzijds een airmat voor me, een bakmatje met gaatjes, én airstrips. Ik kocht beide. 😁

De flan wordt gebakken in een bakring van 14 cm diameter op 6 cm hoog en dus moest mijn gaatjesrand 6 cm hoog zijn. Het probleem met de strips is dat die 4 cm hoog zijn en dus vond ik er niets beter op dan een reep van 6 cm van mijn bakmatje te knippen. Nu ja, het resultaat mag gezien worden. En de smaak was er ook boenk op. Die Ju is een topper! Je kan er trouwens ook gewoon voor kiezen om de flan zonder deeg te maken. Of met een ander deeg. De keuze is reuze!

Flan met passievrucht en framboos

Flan met passievrucht en framboos

Flan met passievrucht en framboos

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 35 min
Rusttijd 15 uur
Totale tijd 16 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 115 g bloem T55
  • 15 g amandelpoeder
  • 30 g bruine suiker
  • 15 g poedersuiker
  • 45 g zachte boter
  • 1 snufje fleur de sel
  • 25 g ei (d.i. de helft van een M ei)

Voor de flan:

  • 5 passievruchten
  • 40 g eidooiers
  • 50 g volledig ei
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 45 g maizena
  • 430 g volle melk
  • 150 g room (minimum 30% vet)
  • 1 vanillestok (facultatief, maar ik deed die er wel in)
  • 100 g frambozen

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng de dag voordien alle ingrediënten behalve het ei tot een zanderig deeg.
  • Voeg het ei toe en meng.
  • Vorm een deegbal, verpak die in plasticfolie en laat gedurende 1 nacht rusten in de koelkast.
  • Rol de dag zelf het deeg 3 à 4 mm dik uit op het moment dat je je bakvorm wil bekleden.
  • Snijd een deegband met de hoogte van je bakring (in dit geval 6 cm) en leg die in de diepvries terwijl je verder werkt.
  • Snijd nu ook een deegcirkel uit je uitgerold deeg waarvan de diameter lichtjes kleiner is dan die van je bakring.
  • Plaats nu je deegband in je bakring en vervolgens je deegcirkel. "Las" ze zachtjes samen.
  • Zet je bakring met het deeg in de diepvries terwijl je je flancrème maakt.

Voor de flan:

  • Haal de pulp uit de passievruchten en bewaar.
  • Klop de eieren met de suiker tot een witte massa. Voeg de maizena toe en klop verder.
  • Warm de melk met de room (en eventueel het merg van de vanillestok) in een kookpot op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt. Giet het melkroommengsel bij de eieren en meng goed.
  • Giet alles terug in de kookpot en laat op middelhoog vuur indikken, terwijl je constant stevig roert met een klopper. Voeg van het vuur de passievruchtenpulp toe en meng goed (zie de tips onderaan).
  • Klop de flancrème los en schenk een eerste laag op je deeg. Plaats er de frambozen in hun geheel op, dek af met flancrème en strijk de bovenkant glad met een spatel of met de achterkant van een eetlepel die je onder de warmwaterkraan gehouden hebt.
  • Bak de flan in de voorverwarmde oven gedurende 35 min op 180° C.
  • Laat de flan minstens 2 tot 3 uur (!) afkoelen voor je hem ontvormt. Je kan hem ook in de koelkast zetten!

Afwerking

  • Schik nog wat extra frambozen en een passievrucht op de flan na het bakken.

Notities

Tips:
  • Je kan ervoor kiezen om de pitjes uit de passievruchtenpulp te zeven voor je die onder het flanbeslag mengt. (Ikzelf voegde slechts een paar pitjes toe).
  • Gebruik de ingrediënten voor je deeg op kamertemperatuur.
  • Overklop het deeg niet, het mag niet elastisch worden.
  • Bewaar je deeg 1 nacht in de koelkast voor gebruik.
  • Met de opgegeven hoeveelheden zal je nog een beetje deeg overhouden. Ideaal om er zandkoekjes van te bakken!
Trefwoord flan, frambozen, passievruchten, vanille, vanillestok

Bron: recept vertaald uit het boek Mes flans pâtissiers van Ju Chamalo.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.907 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Lieve

    Dag Myriam
    Kan je ook diepvries puree van passievrucht(boiron) gebruiken en hoeveel?
    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Lieve

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan zeker, Lieve. Ik zou 2 volle eetlepels puree gebruiken.

      Antwoord
  2. Marc

    Beste Myriam,
    Bij toeval heb ik jou site enige maanden geleden ontdekt , en dit omdat ik het koken heb overgenomen van mijn vrouw wegens gezondheidsredenen .
    Echt niet normaal wat ik op korte tijd heb geleerd en hoe ik samen met mijn vrouw weer geniet van al het lekkers.
    Dus hoog tijd om jou daar voor te bedanken . Het is zo fijn beschreven met geweldige foto’s en allerlei nuttige tips echt top!!
    Hier gaan wij nog veel van genieten .
    Vriendelijk bedankt Myrian

    Grts Marc & Wilhelmina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      WAT EEN FIJNE REACTIE IS DIT, MARC!
      Zo leuk dat je de tijd neemt en de moeite doet om mij dit te laten weten. Superbedankt daarvoor!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Flan met passievrucht en framboos

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: