Hap en Tap logo zonder streep
Veloute

Velouté van zoete maïs met flan van witte ui (in de Moulinex Cuisine Companion)

10 mei 2015 | Aperitief, Electro, Events, Hapjes, Reviews, Soep

Een tijdje terug vielen er een paar geheimzinnige berichtjes in mijn mailbox: “Ik was met het kruim van de foodbloggers uitgenodigd in de prestigieuze keukens van de Brasserie van de Bozar, één van de vestigingen van de sterrenchef David Martin om er in intieme kring kennis te maken met een verrassend product uit het Moulinex-gamma.”

Nou, ik ben nogal van de (kei)nieuwsgierige soort – typisch vrouwelijk, zeker – en dus ging ik op de uitnodiging in. De avond zelf werd alles duidelijk: het betrof de Moulinex Cuisine Companion, de kookrobot die snijdt, bereidt en bakt. De grote concurrent dus van een ander toestel waarmee ik héél vertrouwd ben. Alhoewel ik vermoed dat een vergelijkende test wel is toegestaan maar ik toch geen risico’s wil nemen, zal ik ‘het ander toestel’ dan ook maar gewoon T. van Toestel dopen.

 

Ik heb al jaren een T. Ik gaf zelfs ooit, heel lang geleden (in 2008), mijn job van marketing manager bij Passage Fitness op om bij T. aan de slag te gaan als branch manager. Ik gaf demo’s met T. op beurzen, ontwikkelde recepten en leidde workshops. Met andere woorden, ik ken het toestel vanbinnen en vanbuiten en ben dan ook bijzonder goed geplaatst om de 2 apparaten te vergelijken.

Laat ik eerst een ding duidelijk stellen. Ik blijf volledig neutraal en pen de dingen neer zoals ze zijn. Het is niet zo dat ik een Moulinex Cuisine Companion kreeg in ruil voor een positieve review. Ik kreeg de Moulinex enkel in bruikleen en moest hem na 2 weken al teruggeven.

Nog voor ik de Moulinex uitgepakt had, bedacht ik al meteen 2 niet te verwaarlozen voordelen t.o.v. T. Ten eerste is er de prijs. Aan T. hangt een prijskaartje vast van 1100 EUR. De Moulinex Cuisine Companion kost 699 EUR. Tweede voordeel waarvan ik me best wel kan voorstellen dat het bij een pak mensen gewaardeerd wordt: de Moulinex is vrij in de handel verkrijgbaar. T. daarentegen kan je niet vinden in een groothandel of electro-huishoudzaak. De distributie gebeurt enkel via een direct-sales systeem: via een kookdemonstratie in een demokeuken of bij je thuis kan je het toestel ontdekken. Toch wel een serieuze drempel, me dunkt.

Hier gaan we dan met de test. Aangezien ik tijdens de demoavond al met mijn eigen ogen kon zien hoe de Cuisine Companion binnen de kortste keren een perfecte risotto en sabayon tevoorschijn toverde, koos ik ervoor om de kracht van de Companion te testen door er een velouté en een compote in te bereiden.

Doorstond de Moulinex deze vergelijkingstest? Jazeker. In de hoogste stand haalt het toestel 15.000 (!!!) toeren per minuut en heeft dus geen enkele moeite met de uien en/of maïs. T haalt 10.000 toeren, als we dan toch aan het vergelijken zijn…

Bijkomend voordeel dat aan het licht kwam bij het gebruik: de kom heeft een inhoud van 2,5 L t.o.v. 2 L bij T en de temperatuur gaat per 5 graden omhoog, terwijl dat bij T met 10 graden is. Dat biedt dus extra mogelijkheden.

Minpuntje: de Moulinex heeft in tegenstelling tot T. geen ingebouwde weegschaal. Maar voor de 400 EUR aan prijsverschil kan je je er een kopen. In goud. Bezet met diamantjes. Matter of speaking. 😉 Bovendien is die weegschaal van T. helemaal niet zo precies en begint ze pas te wegen vanaf 5 gram. Nog een minpunt: de Moulinex Cuisine Companion heeft geen stoomschaal die bovenop het toestel geplaatst kan worden, maar dat is een functionaliteit die uiteindelijk maar zelden (of nooit) gebruikt wordt.

Tot zover de volledig objectieve feiten. Tot slot nog 2 puur persoonlijke vaststellingen: het design van de Moulinex Cuisine Companion vind ik mooier dan dat van T. En hij maakt ook minder lawaai. Ik kan dat niet staven met feiten in de vorm van decibels, maar het lijkt wel zo.

Kan ik de Cuisine Companion aanbevelen? Daar kan ik heel kort op reageren: JA!

 

Nodig voor 4 personen

Voor de flan van witte ui:
2 witte uien
1 teentje look
2 el olijfolie
2 el water
2 dooiers
1 takje tijm
Peper, zout en muskaatnoot

Voor de velouté van zoete maïs:
1/2 l room
1/2 l kippenbouillon
250 g zoete maïs in blik
Peper, zout en muskaatnoot
Maïzena

Voor de afwerking:
1 el maïs voor popcorn
4 kervelpluksels

Bereiding in de Moulinex Cuisine Companion

Voor de flan:
Schil de ui en de knoflook en snijd in grote stukken. Plaats het ultrablade hakmes, doe de stukken in de robot en mix 10 sec op snelheid 12.
Voeg de olijfolie, het water en het takje tijm toe en start het stoofprogramma P2 op 100° C gedurende 20 minuten.
Verwijder de tijm, kruid met peper, zout en muskaatnoot en mix tot compote 1 min op snelheid 12.

Voor de velouté van maïs:
Reserveer wat maïs als garnituur. Plaats het ultrablade hakmes, doe de rest van de maïs in de robot en mix tot een gladde puree gedurende 1 min op snelheid 12. Houd apart.
Doe de room en de kippenbouillon in de robot en start het stoofprogramma P2 op 100° C gedurende 10 minuten. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Giet 2 dl af, houd apart en laat afkoelen. Voeg de puree van maïs bij de resterende soep en mix tot een gladde velouté gedurende 1 min op snelheid 12. Passeer de soep (indien nodig) door een fijne puntzeef en bind (indien nodig) nog wat bij met maïzena.

Weeg 100 g compote van ui af en voeg bij de 2 dl gereserveerde koude soep. Klop de 2 dooiers los en meng ze door de uimengeling. Passeer alles door een puntzeef en controleer de kruiding.

Vul de bodem van 4 hittebestendige glazen met het flanmengsel. Bedek alle glazen met plasticfolie en plaats ze samen in de steamer op 95° C gedurende 8 tot 10 minuten.

Doe wat olie in een kookpot en laat de maïskorrels poffen. Giet ze uit op een papiertje om het overtollige vet te verwijderen en kruid met zout.

 

Klassieke bereiding

Eminceer de ui en zet hem aan in een scheutje olijfolie. Voeg er het teentje gekuiste look en wat tijm aan toe. Laat zachtjes stoven zonder te kleuren. Kruid met peper en zout en muskaatnoot. Voeg eventueel een klein beetje water toe en laat garen onder deksel.

Reserveer wat maïs als garnituur. Mix de rest tot een gladde puree.

Laat room en kippenbouillon opkoken. Kruid met peper en zout en muskaatnoot. Houd 2 dl van het mengsel apart en laat afkoelen. Voeg bij de rest van de soep de puree van maïs toe. Passeer door een fijne puntzeef en bind indien nodig wat bij met maïzena.

Verwijder de tijmtakjes en blender de ui tot een compote. Laat afkoelen. Voeg 100 g compote toe aan de 2 dl gereserveerde soep.

Meng er de 2 losgeklopte dooiers onder en passeer door een puntzeef. Verifieer de kruiding.

Vul de bodem van 4 hittebestendige glazen met het flanmengsel. Bedek alle glazen met plasticfolie en plaats ze samen in de steamer op 95° C gedurende 8 tot 10 minuten.

Doe wat olie in een kookpot en laat de maïskorrels poffen. Giet ze uit op een papiertje om het overtollige vet te verwijderen en kruid met zout.

Afwerking

Strooi wat van de apart gehouden maïs op de flan. Warm ze indien nodig nog eens kort op in de steamer. Werk nadien de tasjes af met wat popcorn en een plukje kervel.

Warm de soep en giet die in een kannetje. Serveer de glazen en schenk de soep in voor je gasten.

Bron: een oud recept van Dhr. Keirsebilck, leraar aan hotelschool Spermalie en door mezelf aangepast aan de Moulinex Cuisine Companion.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.385 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Velouté van zoete maïs met flan van witte ui (in de Moulinex Cuisine Companion)

by Myriam time to read: 5 min
0