It’s that time of the year again: Culinaria. Hét culinaire feestje in Tour & Taxis in Brussel waar elke zichzelf respecterende foodie moet geweest zijn. Dit jaar is het evenement al aan zijn 7de editie toe, maar er zit absoluut nog geen sleet op het concept. Integendeel, elk jaar vindt het eetfestijn zichzelf opnieuw uit met een nieuw thema. Na ‘een origineel eetfestijn’ vorig jaar (mijn verslag hier), is dit jaar The Belgium Effect de rode draad. Niet minder dan 40 gelauwerde topchefs (een absoluut record!) tekenen present om aan de slag te gaan met alle goede dingen die de Belgische terroir te bieden heeft. Denk maar aan Mechelse asperges, West-Vlaams rood, noordzeegarnalen,…
Ik had het geluk om de openingsavond als genodigde vanop de allereerste rij te mogen meemaken. Meer nog, ik mocht zelfs de Facebook pagina van het evenement animeren. Als community manager een kolfje naar mijn hand natuurlijk. Ik leefde mij volledig in in mijn rol, woonde de persvoorstelling bij, schoot kiekjes als een echte journalist (zij het dan wel met een camera met een véééééél minder grote lens dan de echte journalisten), interviewde mijn favoriete chef van de avond, Benoit Dewitte en Instagramde, Tweette en Facebookte dat het een lieve lust was.
De chefs op de openingsavond. |
Enige moeilijke opdracht die avond: kiezen tussen de twee menu’s die voorgesteld werden… Dat betekende in mijn geval kiezen tussen de gekonfijte puntpaprika met verse geitenkaas en gemarineerde ansjovis, vinaigrette van tomaat en citrusafrikaan van Gert de Mangeleer van Hertog Jan*** en wentelteefjes en schorseneren met Valrhona chocolade van Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps**. Superbenieuwd naar de schorseneren in het dessert koos ik voor het het 2de menu. Anderzijds betekende dat wel dat ik o.a. het spek van “Ardense Weidevarkens”, gebakken ganzenlever, risotto van spelt en selder met everzwijnham, emulsie van aardappel met balsamico en soja van Mario Elias van Le Cor de Chasse* moest missen en ook de melkrijst en rabarber, citroenroom, meringue met safraan en waterkers van Julien Burlat van Dôme*… Gelukkig was het Amberkleurig Kreupelhout van Pierre Marcolini in beide menu’s inbegrepen… 😉
Maar nog voor we aan ons menu begonnen, passeerden we eerst de Leffe stand waar we een biertje met bijhorend hapje mochten kiezen en liepen we langs de San Pellegrino stand in het midden waar 4 jonge chefs zich van hun beste kant lieten zien. Bijzonder onder de indruk was ik van het konijn van Alex Joseph van Rouge Tomate. Achteraf kwam ik te weten dat dit het recept was waarmee hij de eerste prijs van België wegkaapte voor de wedstrijd San Pellegrino Young Chef. Heel binnenkort gaat deze jonge kok de Belgische kleuren trouwens verdedigen op de wereldverkiezing van San Pellegrino Young Chef in Milaan. Die gaat hoge ogen gooien, als je ’t mij vraagt!
Tussen het genieten van de verschillende oogstrelende bordjes door, kweet ik mij van mijn opdracht en onderwierp Benoit Dewitte aan een kort interview. Ik wou hem een lastige vraag stellen: “Waarom hij als Oost-Vlaming koos voor een West-Vlaams streekproduct…” Maar de sympathieke chef bleef maar lachen tot achter zijn oren. Eenvoudig antwoord: hij is gewoon dol op het vettige rundvlees van Dierendonck dat zo perfect matcht met de zilte smaak van oester. Tjah, wat kon ik daar tegenin brengen? Verder leerde ik dat tijm en rozemarijn 2 onmisbare dingen zijn in zijn keuken en dat hij niet van ingewanden houdt. Hij niet alleen. 😉
Voor de rest kan ik eigenlijk heel kort zijn: Culinaria blijft een topevenement, ideaal om voor een schappelijke prijs kennis te maken met topchefs die je nog niet kent en/of oude bekenden te herontdekken. De borden zijn stuk voor stuk pareltjes van topniveau, telkens begeleid met aangepaste wijnen! Om af te sluiten, is er nog een uitgebreide stand met Zwitserse kazen, een koffie en een Licor 43. En dan vergeet ik nog de sorbet met gin tonic.
Wie daarna te moe (of te zat) is om nog naar huis te rijden, kan voortaan meteen ook een arrangement boeken met hotelkamer in een van de mooiste hotels van Brussel, The Hotel. Zorg dan wel dat je het juiste adres intikt in je gps en maak niet de fout die ik maakte: het is Boulevard de Waterloo en niet Chaussée de Waterloo. En neen, ik was niet te zat. 😉
Als je snel bent, kan je deze editie nog meemaken. Culinaria 2015 loopt nog vandaag en morgen. Voor info en reservaties: www.culinariasquare.be
0 reacties