Hap en Tap logo zonder streep

BBQ met ballen deze zomer bij Delhaize, figuurlijk, maar ook letterlijk!

11 mei 2015 | Reviews, Varia

Vorige week was ik uitgenodigd op de voorstelling van het zomerassortiment van Delhaize en proefde en noteerde er de belangrijkste nieuwkomers en trends. Wel, als het van Delhaize afhangt, kan het niet snel genoeg (hoog)zomer worden. Een zomer waarin we als het even kan vaak, heel vaak, gaan barbecuen.

Dit zijn alvast 7 trends die je in the summer of 2015 zeker moet uitproberen:

1. Aperitief: cocktails doen het nog steeds uitstekend en sangria viert een comeback. Qua wijnen is rosé uiteraard de ster van de zomer!

2. Verse kaas hoort bij het aperitief. Als hapje of op een toast smaakt kaas fris en delicaat. Een smeltend stukje kaas is een streling voor de smaakpapillen.

3. Vis op de BBQ is aan een opmars bezig: op de grill, in papillot of à la plancha. Vis is niet langer voorbehouden voor de echte durvers.

4. Ook groenten kunnen gegrild worden. Aubergines, courgettes en maïskolven uiteraard. Maar ook asperges, paprika’s en artisjokken doen het uitstekend op de barbecue. Groenten bieden talloze mogelijkheden en mooie groentespiesjes zijn een plezier voor klein en groot.

5. Grote stukken zijn de sterren van de grill. Côte à l’os, kip Churrasco, dorade,… kies gerust voor een groot formaat!

6. Verras je gasten met zelfgemaakte sauzen op basis van yoghurt, tomaten,… Eenvoudig, gezond en evenwichtig!

7. De plancha is de stadsgrill bij uitstek. Het systeem is gezond en praktisch en geschikt voor vis en grote en kleine stukken. De gebruiksvriendelijke plancha heeft verschillende troeven. Een waardige opvolger voor de barbecue?

Maar voor we aan barbecuen toekwamen, proefden we eerst uitgebreid de aperitieven én hapjes. Want geef toe, wat is er leuker dan uitgebreid van bubbels en/of cocktails en heerlijke hongerstillertjes te genieten, terwijl het vlees (of de vis) zacht ligt te sizzelen boven de houtskool? Gezellig bijpraten met een glaasje prosecco (Anna Perenna Superiore bv.), cava (Hola! Mama Pink bv.) of XO’Licious Sparkling (nieuwkomer & exclusiviteit in 4 originele smaken: rosé pompelmoes, wit passievrucht, rosé passievrucht en rood kriek) in de hand en ondertussen een olijfje of kerstomaatje prikkend.

Wat ook enorm ‘in trek’ (heb je ‘m? ;-)) is deze zomer, zijn de verschillende dips. Nieuwkomers zijn: bruschetta tomaat, guacamole met mango en koriander, siciliaanse dip en mijn absolute favoriet: hummustapenade paprika en cashewnoten.

Maar wat ik persoonlijk nog lekkerder vond en écht top, dat waren de nieuwe Noorse knekkebrødjes van Sigdal. Ze zijn er in 3 unieke smaken, haver – spelt en pompoenpitten – rozemarijn en zeezout, bestaan bijna volledig uit granen, zaden, vlokken en zemelen en zijn dus nog gezond op de koop toe! Mijn persoonlijke voorkeur? Die met rozemarijn en zeezout, plakje Gravad Lax gemarineerde zalm erop en afgewerkt met een drupje Zweedse mosterdsaus van Deldiche. Om duimen en vingers bij af te likken. Eén minpuntje: ik blijf hiervan eten en ben al voldaan nog voor de eigenlijke bbq moet beginnen. Ach wat?

Naast de (nieuwe) stukken vlees en vis die Delhaize in het assortiment opnam, wil de warenhuisketen eigenlijk graag dat we voortaan ook de ballen van Wim Ballieu op de barbecue gooien. ’t is eens iets anders! Om te demonstreren hoe dat moet, was Wim zelf ter plaatse aanwezig. Uiteraard kan je de ballen niet zomaar rechtstreeks op het grillrooster leggen. Dat zou niet goed komen, vrees ik. Hoe doe je het dan wel? De trage manier: je kneedt een deegje van 1/2 bloem en 1/2 zout en een scheutje water, rolt dat uit tot een 1 cm dikke lap en wikkelt daar de bal in. De snelle manier: je koopt kant-en-klaar pizzadeeg en verpakt de bal daarin. Je legt de ballen in deegjasje, eventueel met een takje rozemarijn erin geprikt, gedurende 30 minuten op de barbecue. Schrik niet: het deeg blakert helemaal zwart, maar da’s niet erg, want je gooit het uiteindelijk toch weg. Wat overblijft, is een lekkere, warme ‘gerookte’ bal.

Wim is een spraakwaterval en ik noteerde nog volgende leuke tip: Stel, je plant een barbecue, maar het regent pijpenstelen. Je moet noodgedwongen uitwijken naar je keuken en je oven. Weet je hoe je toch een subtiele rooksmaak aan je vlees en groenten kunt geven? Heel eenvoudig. Je warmt een lepel op met een bunsenbrander tot hij roodgloeiend is. Daarna leg je wat rookmot (bv. die van Point-Virgule) op de hete lepel die je bij je vlees of groenten in de ovenschaal legt. Je dekt de ovenschaal af met aluminiumfolie. Je vlees of groenten zullen een heerlijke rookgeur verspreiden, alsof ze van de barbecue kwamen.

De barbecue sluit je af met een bolletje ijs van de serie Ben & Jerry’s Cookie Core: fantastisch ijs met stukjes koekjes en een heerlijke saus in het midden: Speculoos Specu-Love, What-a-lotta Chocolate en Utter Peanut Butter Clutter. Een bolletje van elks voor mij! 🙂

De weergoden zijn precies dezelfde mening toegedaan als Delhaize. Vandaag 26°. Morgen ook. Laat die bubbels én ballen maar aanrukken!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.530 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

BBQ met ballen deze zomer bij Delhaize, figuurlijk, maar ook letterlijk!

by Myriam time to read: 3 min
0