Carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum

door | mrt 17, 2021 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum

Is deze carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum geen streling voor het oog? En, trust me, het is ook een streling voor de smaakpapillen! Het is het eerste recept van een lange reeks in het kader van mijn (hernieuwd) partnership met Rob.

Vorige week werd mijn contract met Campina al verlengd én ging ik ook in zee met Boursin, maar wat me nog het gelukkigst van allemaal stemt, is de verlenging van mijn ambassadeurschap bij Rob. Ik ben zoooooo fan van deze winkel. Deze winkel past zoooooo goed bij mij: exclusieve en unieke producten waarmee ik mijn creativiteit volop kan botvieren. Het is écht niet omdat ik ambassadrice ben van Rob, maar Rob is volgens mij uniek in België. Je vindt er dingen die je nergens anders vindt (neen, zelfs niet in het Ispc, toch een horecaspeciaalzaak). Green meat radijs? Rob heeft het! Kersen in putteke winter? Rob heeft het! Hoppescheuten, morilles,… You name it, Rob heeft het! Rob is het walhalla voor foodies met een groenten-, kaas-, vlees-, vis- en bakkerijafdeling om U tegen te zeggen. En dan zwijg ik nog over de wijnkelder. En over de rayons die uitpuilen van de speciallekes met de mooiste verpakkingen. Soit, ik ben OPRECHT (!) fan. En ik neem elke maand met plezier een dagje verlof om er mijn karretje te gaan vullen. Me-time! 

Nu, die Green meat radijs hoefde ik al niet meer in mijn karretje te leggen. Die had ik al. Gekregen van Van Laethem. Die stuurden me spontaan een heel pakket op met heel wat leuks en lekkers: (paarse) baby broccoli, bosaardbeitjes, eetbare bloemetjes,… Die ingrediënten ontdekken jullie in mijn volgende recepten. En dat zijn pareltjes. Al zeg ik het zelf. Een sneak preview? Bekijk eens de nieuwe coverfoto van mijn Facebook pagina.

Deze carpaccio van tonijn is na de gegrilde sint-jakobsmosselen met lardo di colonnata, gerookte champignons & parmezaan al het tweede recept uit mijn Thuries magazine. Wat een bron van inspiratie! En ondertussen heb ik van een fan al zijn oude Thuries magazines gekregen én zijn oude Yam magazines én zijn oude Culinaire Saisonniers. Kan ik dan nu met pensioen? ? Dikke merci, Eric!

 

Carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum

Carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum

Heel eenvoudig recept. Alleen een beetje prutswerk.
Voorbereidingstijd 40 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Sapcentrifuge
  • Mandoline
  • Blender
  • Microgolf

Ingrediënten
  

Voor de tonijn:

  • 500 g rode tonijn
  • 4 cl olijfolie
  • Peper & zout

Voor de maispuree:

  • 300 g gekookte mais
  • 1 l room
  • Peper & zout

Voor de gembergel:

  • 300 g gembersap
  • 30 cl water
  • 9 g agar-agar

Voor de radijzen:

  • 1 Green meat radijs
  • 1 Red meat radijs
  • Enkele gekleurde radijzen
  • 4 cl olijfolie
  • Enkele druppels sherryazijn
  • Peper & zout

Voor de Thaise basilicum:

  • 1 bussel Thaise basilicum
  • 2 cl olijfolie
  • Zout

Instructies
 

Voor de tonijn:

  • Snijd de tonijn in plakjes van 5 mm dik. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en zet koud weg tot gebruik.

Voor de maispuree:

  • Breng in een kookpot de room met de mais tot tegen het kookpunt en laat de room volledig uitkoken. Mix en check de kruiding.

Voor de gembergel:

  • Breng in een kookpot het gembersap, het water en de agar-agar aan de kook en laat 1 min doorkoken. Stort uit op een plaat bekleed met een silicone matje en zet minstens 30 min in de koelkast.

Voor de radijzen:

  • Snijd de radijzen in heel dunne plakjes met behulp van een mandoline. Besprenkel ze met olijfolie en enkele druppels sherryazijn en laat enkele minuten marineren.

Voor de Thaise basilicum:

  • Pluk de kleinste blaadjes van de bussel basilicum.
  • Trek een vel plasticfolie over een slakom zodat je een strak gespannen oppervlak bekomt waarop je de blaadjes basilicum legt. Strijk die in met olijfolie met behulp van een borsteltje en dek af met nog een vel plasticfolie. Zet gedurende 2 min in de microgolf. Haal de blaadjes er voorzichtig af en laat drogen aan de lucht.

Afwerking

  • Steek met een uitsteekring van 10 cm diameter een cirkel gembergel uit en snij die in de helft middendoor zodat je een halve maan bekomt.
  • Gebruik dezelfde uitsteekring om een laagje maispuree van 1 mm dik op een plat bord uit te smeren. Strijk goed glad.
  • Rol de plakjes radijs tot rolletjes en steek ze rechtop in de maispuree. Schik ook de plakjes tonijn in de cirkel.
  • Dek de helft van de cirkel af met de gembergel. Werk af met de gedroogde basilicumblaadjes en een scheutje olijfolie.

Notities

Tips:
  • Ik stak met een parisiennelepel ook nog bolletjes radijs uit.
  • Voor de afwerking stak ik er ook nog plukjes micro greens en eetbare bloemetjes tussen.
  • Om de tonijn makkelijker in dunne plakjes te kunnen snijden, is het aangewezen om de tonijn eerst even in de diepvries te leggen.
Trefwoord carpaccio, gember, gembergel, green meat radijs, mais, maispuree, micro greens, radijs, radijzen, red meat radijs, Thaise basilicum, tonijn

Bron: recept vertaald uit het maartnummer van Thuries.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.981 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

1 Reactie

  1. Veronique Forier

    als ik nog geen fan van Rob was, zou ik het nu wel worden 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




8  +  2  =  

Carpaccio van tonijn, maispuree, gembergelei, radijs en Thaise basilicum

by Myriam Minne time to read: 3 min
1
%d bloggers liken dit: