Krabsalade, kokkels, posteleinmayonaise & rode biet krokant

Ik werd serieus uit mijn comfortzone gehaald dit weekend. Normaal vertrek ik van een bestaand recept (waarvan ik onderaan altijd de bron vermeld), maar dat kon nu niet. Ik kreeg spontaan een zot pakket toegestuurd door Van Laethem en moest (allez: wilde) aan de slag gaan met de inhoud van de box: eetbare bloemen, mini venkel, mini rode biet, bronze venkel en pepermunt, micro mix (scheuten), postelein, red chard, mix rawitt pepertjes en citroengras. Die eetbare bloemen wist ik wel weg mee: die zou ik gebruiken voor mijn verjaardagstaart (op 1 mei wordt Hap & Tap 9 jaar en dat moet gevierd worden met een mooie taart). Maar ik wilde de rest van de box zoveel mogelijk combineren in 1 recept.

Toen bleek dat Stijns Kitchen net dezelfde box had gekregen, rees het idee om alletwee hetzelfde gerecht te maken. Elk in ons kot, uiteraard. We wisselden wat ideetjes uit en kwamen uit op een krabsalade met daarbij dus zoveel mogelijk kruiden en groenten. Yes, ik zag het zitten. Van de rode biet zou ik een rode biet krokant maken, mooi van kleur en ideaal voor de crunch in het voor de rest ‘zachte’ recept. De mini venkel zou ik rauw verwerken in de krabsalade voor de bite en van de postelein zou ik een posteleinmayonaise maken. En ik zou die red chard en een paar kleine posteleinblaadjes ook nog drogen zoals ik onlangs gedaan had met Thaise basilicum. Dan nog wat scheuten op het bord en klaar was Kees. Wat vinden jullie? Vaker doen? Of toch maar liever bestaande recepten volgen?

 

Krabsalade, kokkels, posteleinmayonaise & rode biet krokant

Krabsalade, kokkels, posteleinmayonaise & rode biet krokant

Krabsalade, kokkels, posteleinmayonaise & rode biet krokant

Heel eenvoudig recept. Ziet er fancy uit, maar valt reuzegoed mee. Haalbaar voor iedereen!
5 van 2 stemmen
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de krabsalade:

  • 400 g king krab vlees
  • 1 appel (bv. Jonagold)
  • 1 mini venkel
  • Limoenzeste
  • 2 el mayonaise
  • 1 groen rawit pepertje (kan je weglaten als je niet van pittig houdt)
  • 1 snufje zout

Voor de gedroogde postelein en red chard:

  • Enkele kleine blaadjes postelein
  • Enkele kleine blaadjes red chard
  • Olijfolie

Voor de rode biet krokant:

  • 10 g bloem
  • 25 g olie
  • 45 g water
  • Peper en zout
  • 45 g rode bietensap

Voor de posteleinmayonaise:

  • 1 bussel postelein
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 1 ei
  • Mosterd
  • Azijn
  • Witte peper en zout

Voor de kokkels:

  • 1 zakje kokkels
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • Olijfolie

Voor de afwerking:

  • Micro mix (scheuten)

Instructies
 

Voor de krabsalade:

  • Hak het king krab vlees in kleine stukken.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine brunoise.
  • Was het pepertje, verwijder de zaadjes en snijd fijn.
  • Meng de appel- en rawitblokjes met het krabvlees en voeg de limoenzeste en mayonaise toe.
  • Breng op smaak met zout.

Voor de gedroogde postelein en red chard:

  • Pluk de kleinste blaadjes van de bussel postelein en red chard.
  • Trek een vel plasticfolie over een slakom zodat je een strak gespannen oppervlak bekomt waarop je de blaadjes postelein en red chard legt. Strijk die in met olijfolie met behulp van een borsteltje en dek af met nog een vel plasticfolie. Zet gedurende 2 min in de microgolf. Haal de blaadjes er voorzichtig af en laat drogen aan de lucht.

Voor de rode biet krokant:

  • Meng alle ingrediënten, bak op een zacht vuur dunne flensjes van het deeg in een Tefalpan en laat de krokantjes uitlekken op keukenpapier.
  • Breek de krokant in stukken.
  • Tip: bak de krokant niet te lang om de rode kleur te behouden.

Voor de posteleinmayonaise:

  • Zet 3 dl zonnebloemolie enkele uren in de koelkast.
  • Pluk de blaadjes van 1 bundel postelein en dompel deze max. 10 sec onder in kokend water, koel direct af in ijswater.
  • Mix de geblancheerde postelein nadien fijn in de blender samen met de 3 dl koude zonnebloemolie.
  • Doe 1 ei, 1 tl mosterd en telkens een scheutje azijn in een mixbeker, kruid met witte peper en zout.
  • Voeg al mixend beetje bij beetje van de groene posteleinolie bij tot er een gebonden massa ontstaan is. Ze mag zeker niet meer lopend zijn (voeg anders nog wat extra olie bij om deze te dikken).
  • Bewaar de posteleinmayonaise in een spuitzak of spuitflesje in de koelkast.

Voor de kokkels:

  • Doe de kokkels in een kookpot met wat olijfolie met een bolletje look en wat tijm. Zet ze onder deksel en laat 5 min garen.

Afwerking

  • Spuit een paar cirkels posteleinmayonaise op het bord.
  • Schik op de cirkels de krabsalade. Gebruik hiervoor een uitsteekring. Duw de krabsalade goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Plaats enkele stukken rauwe mini vinkel en enkele kokkels op de krabsalade.
  • Schik er ook wat stukken rode biet krokant op.
  • Leg er de gedroogde blaadjes postelein en red chard op.
  • Schik nu nog enkele Micro mix scheuten op de cirkels posteleinmayonaise en dien op.

Notities

Wanneer je niet van pikant houdt, kan je het rawit pepertje weglaten.
Het king krabvlees kocht ik zo bij mijn visboer. Ik hoefde dus niet eerst king krabpoten te koken en het vlees eruit te pietsen. Handig!
Trefwoord king krab, kokkels, krabsalade, mini venkel, postelein, posteleinmayonaise, rode biet, rode biet krokant, scheuten

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Krabsalade, kokkels, posteleinmayonaise & rode biet krokant

by Myriam Minne time to read: 3 min
7
%d bloggers liken dit: