Hap en Tap logo zonder streep
Wijtingtartaar met butternut

Wijtingtartaar met butternut

24 feb 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept voor wijtingtartaar met butternut is vrij simpel, snel klaar én lekkerrrrrr! Ik moet alleen een paar tips erover kwijt.

De bloem van wijtingtartaar wordt afgewerkt met geroosterde pompoenpitten. Maak die niet zelf, zoals wij deden. Ten eerste zijn ze niet krokant en ten tweede kleuren ze niet mooi. Koop dus gewoon pompoenpitten aan.

Volgens het recept zou het lukken om het kaaskrokantje in 1 min te maken in de microgolfoven. Dit lukte niet bij mij: ik heb een microgolf met draaiend plateau en mijn mal (de Corona) was te groot om rond te draaien. Kelly, mijn kookvriendin, haalde het wieltje van onder het draaiplateau waardoor dat stopte met draaien, maar garen/bakken lukte niet meer. Ook het spongecakeje dat ik daarna nog maakte, lukte niet wanneer het plateau niet draait. Waarschijnlijk een veiligheid of zo. Ik bakte mijn kaaskrokantje dus op de klassieke manier in de oven.

Normaal werd dit recept gemaakt met steenbolk, een minder bekende Noordzeevis. Het is eigenlijk bijvangst, wat betekent dat er niet actief op gevist wordt. Er was dan ook geen steenbolk beschikbaar in de visafdeling van Rob. Er werd me wijting aangeraden in de plaats, een uitstekend alternatief!

Om de vinaigrette te maken, had ik melkwei nodig. Die vond ik bij De Zuivelarij in Berlare. Of ik voor 20 g melkwei speciaal naar Berlare reed? Ja, dus. Dedication en mijn blauw kantje. (Ik volgde deze week de Insights opleiding en ontdekte dus dat ik geel ben met veel groen en een dikke streep blauw). Zo, nu weten jullie alles van me. 😅

Wijtingtartaar met butternut

Wijtingtartaar met butternut

Wijtingtartaar met butternut

Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de wijtingtartaar:

  • 2 wijtingfilets
  • Witte peper, naar smaak
  • Maldon zout, naar smaak
  • Limoenzeste, naar smaak
  • Citroenolie, naar smaak

Voor de butternut:

  • 1 butternut
  • 1 klontje boter
  • Peper en zout, naar smaak

Voor het kaaskrokantje:

  • 25 g parmezaanpoeder
  • 12 g boter
  • 2 g eiwitpoeder
  • 30 g water
  • 2 g zout
  • 16 g bloem

Voor de olie van bosui:

  • 200 g druivenpitolie
  • 50 g groen van bosui

Voor de vinaigrette:

  • 20 g zure room
  • 20 g kaaswei

Voor de afwerking:

  • Geroosterde pompoenpitten

Instructies
 

Voor de wijtingtartaar:

  • Snijd tartaar van de wijting en kruid af met citroenolie, witte peper van de molen, maldon zout en een beetje limoenzeste. Plaats deze in een ring en duw goed aan.

Voor de butternut:

  • Snijd de rauwe butternut in plakjes en steek uit in rondjes.
  • Gaar de rondjes gedurende 1 min in kokend water en laat afkoelen.
  • Met het overige van de pompoen maak je crème.
  • Deze pof je gedurende 1 uur in de oven onder aluminium folie.
  • Haal alle pitten en schil uit de pompoen en draai glad in een blender met peper en zout en eventueel een klein klontje boter.
  • Rooster de pompoen pitten in weinig olijfolie en kruid metpeper en zout.

Voor het kaaskrokantje:

  • Meng alle ingrediënten in een keukenrobot tot een mooie massa.
  • Smeer het uit in een mal naar keuze en bak af in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende een 8-tal min.

Voor de olie van bosui:

  • Laat de druivenpitolie samen met het groen van de bosui enkele min draaien in de blender en zeef door een neteldoek voor het serveren.

Voor de vinaigrette:

  • Meng de kaaswei en zure room tot een homogene massa. Kruid  af met peper en zout en voeg 1 el van de bosui olie toe.

Afwerking:

  • Maak een mooi rondje met de schijfjes butternut en plaats de ring met wijtingtartaar daarbovenop.
  • Verwijder de metalen ring en leg de kaaskrokant bovenop de wijtingtartaar.
  • Spuit in het midden van de kaaskrokant een mooi toefje pompoencrème en steek daar de geroosterde pompoenpitten in.
  • Werk af aan tafel met de vinaigrette van zure room en bosui.
Trefwoord bosui, butternut, kaaskrokantje, melkwei, pompoenpitten, tartaar, wijting, wijtingtartaar

Bron: recept van chef Lode De Roover voor North Sea Chefs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Ingrid

    Vraagjes ivm butternut.

    Om te poffen in de oven, heb dit nog nooit gedaan
    1) butternut geheel laten? ( minus de plakjes waaruit de rondjes gesneden zijn) of de butternut halveren
    2) hoe warm wordt de oven gezet?
    3) de butternut wordt niet gekruid alvorens te poffen

    Antwoord
  2. Anja Van impe

    Eet je de wijtingfilets rauw?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Wijtingtartaar met butternut

by Myriam Minne time to read: 2 min
4