Met de regelmaat van de klok contacteren merken mij met de vraag of ik aan de slag wil gaan met hun producten en een recept creëren. Onlangs was dat het geval met Bosto. Ik moest iets doen met hun paella rijst of Paella Arroz. “Deze paella rijst is een authentieke rijst die op een natuurlijke en traditionele manier verwerkt wordt in het Albufera natuurreservaat, gelegen in Valencia. Deze Spaanse rijst heeft een korte, dikke korrel en kleeft goed. Ideaal voor een heerlijke paella vol smaak, aangezien deze rijst veel bouillon opneemt!” Nu kon ik natuurlijk kiezen voor een rijkgevulde paella met alles erop en eraan, maar dat kon ik niet maken. Er stond immers al een paellarecept op de blog. Ik wilde iets anders en ging op zoek.
Na wat omzwervingen links en rechts kwam ik uit bij deze baby ananas met gegrilde gamba’s en gepofte paella rijst, een zomers voorgerechtje. Voor als het mooi weer wordt. Ooit. ? Ik schotelde mijn echtgenoot dit voor op vaderdag en hij kon zich geen beter cadeau voorstellen. Negen gegrilde gamba’s stak hij achter de kiezen. Negen, mannekes, jullie lezen het goed! Da’s voor om en bij de 30 EUR aan gamba’s… Is hij met zijn gat in de boter gevallen of is hij met zijn gat in de boter gevallen? ? PS Voor een meer voordelige versie zou je kunnen opteren voor roze garnalen i.p.v. gamba’s.
Recept voor baby ananas, gegrilde gamba’s en gepofte paella rijst
(Voor)bereiding: 7 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gepofte paella rijst:
125 g Paella Arroz
250 ml visbouillon
1 teentje knoflook
½ tl gerookt paprika poeder
8 draadjes saffraan
Peper en zout
Rijst- of arachideolie
Voor de peterselieolie:
1/2 bosje krulpeterselie
1 teentje look
Olijfolie
Peper en zout
12 gamba’s
1 klontje geklaarde boter
Peper en zout
2 baby ananassen
Enkele takjes koriander
Werkwijze
Voor de gepofte paella rijst:
Breng de visbouillon met de knoflook, het gerookt paprikapoeder en de saffraan aan de kook. Haal van het vuur, dek af met plasticfolie en laat een half uur infuseren.
Zeef de visbouillon.
Verhit een beetje olie in een wok.
Voeg 60 g paella rijst toe en laat al roerend bakken totdat de korrels glazig worden.
Overgiet met de gezeefde bouillon en laat op een zacht vuurtje koken gedurende 15 min tot alle vloeistof opgeslorpt is.
Verspreid de rijst over een siliconen matje en droog gedurende 6 u in een voedseldroger of oven bij 60° C.
Verwarm de rijst- of arachideolie tot 200°C.
Laat ongeveer een eetlepel rijst per keer in de olie glijden.
De rijst zal direct poffen. Schep de gepofte rijst direct uit de olie en laat goed uitlekken op keukenpapier.
Voor de peterselieolie:
Maak een peterselie door alle ingrediënten samen te cutteren in een blender.
Pel de gamba’s, maar laat de kop eraan. Verwijder het darmkanaal en kruid met peper en zout.
Gril de gamba’s in een gloeiend hete grillpan met een klontje geklaarde boter gedurende een paar minuten aan beide zijden. Besprenkel ze met de peterselieolie.
Snijd de baby ananassen middendoor en haal er de harde kern uit.
Maak insnijdingen in het vruchtvlees zodat dat makkelijk loskomt.
Strooi er een flinke portie gepofte paella rijst over en schik 3 gamba’s op elke baby ananas.
Werk af met takjes koriander.
Dit recept heb ik gecreëerd in samenwerking met Bosto, lees mijn disclaimer.
Beste Myriam,
Enige tijd geleden (op 19 mei) heb ik Eur. 18,56 gestort om uw ‘dessertboek’ te bestellen. Tot op heden heb ik niks ontvangen en ook géén reactie mogen ontvangen op mijn mail. Kunt U me aub laten weten wanneer ik het boek mag ontvangen ?
mvg, Mia Ackaert
Dag Mia
Bedankt voor je aankoop! Ik heb het eergisteren doorgegeven aan de drukker en dus zou je het boek vandaag moeten in de bus krijgen.
Ik check mijn rekeningstand maar heel zelden en dit was me dus ontgaan. Een mailtje heb ik niet gekregen?
Heel veel plezier ermee!
Groetjes
Myriam
Dag Myriam,
Ik ontving vandaag het boek – dank alvast !
Ziet er mooi uit !
groetjes,
Mia
mooi recept, ook hier vaak gegrilde gamba’s op het menu, daarover een vraag : vaak lees ik om de kop er aan te laten … dat doe ik nooit want er zit zoveel ‘viezigheid’ achter de kop en ik kan mij niet voorstellen dat dit de smaak bevordert.
Toch wel, Nicole. De meeste smaak zit daar! Dus als je de kop verwijdert gaat heel veel smaak verloren. 😉