- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Baby ananas, gegrilde gamba’s en gepofte paella rijst

Met de regelmaat van de klok contacteren merken mij met de vraag of ik aan de slag wil gaan met hun producten en een recept creëren. Onlangs was dat het geval met Bosto. Ik moest iets doen met hun paella rijst of Paella Arroz.  “Deze paella rijst is een authentieke rijst die op een natuurlijke en traditionele manier verwerkt wordt in het Albufera natuurreservaat, gelegen in Valencia. Deze Spaanse rijst heeft een korte, dikke korrel en kleeft goed. Ideaal voor een heerlijke paella vol smaak, aangezien deze rijst veel bouillon opneemt!” Nu kon ik natuurlijk kiezen voor een rijkgevulde paella met alles erop en eraan, maar dat kon ik niet maken. Er stond immers al een paellarecept op de blog. Ik wilde iets anders en ging op zoek.

Na wat omzwervingen links en rechts kwam ik uit bij deze baby ananas met gegrilde gamba’s en gepofte paella rijst, een zomers voorgerechtje. Voor als het mooi weer wordt. Ooit. ? Ik schotelde mijn echtgenoot dit voor op vaderdag en hij kon zich geen beter cadeau voorstellen. Negen gegrilde gamba’s stak hij achter de kiezen. Negen, mannekes, jullie lezen het goed! Da’s voor om en bij de 30 EUR aan gamba’s… Is hij met zijn gat in de boter gevallen of is hij met zijn gat in de boter gevallen? ? PS Voor een meer voordelige versie zou je kunnen opteren voor roze garnalen i.p.v. gamba’s.

 

Baby ananas, gegrilde gamba's en gepofte paella rijst

 

Recept voor baby ananas, gegrilde gamba’s en gepofte paella rijst

(Voor)bereiding: 7 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gepofte paella rijst:
125 g Paella Arroz
250 ml visbouillon
1 teentje knoflook
½ tl gerookt paprika poeder
8 draadjes saffraan
Peper en zout
Rijst- of arachideolie

Voor de peterselieolie:
1/2 bosje krulpeterselie
1 teentje look
Olijfolie
Peper en zout

12 gamba’s
1 klontje geklaarde boter
Peper en zout
2 baby ananassen
Enkele takjes koriander

 

Werkwijze

Voor de gepofte paella rijst:
Breng de visbouillon met de knoflook, het gerookt paprikapoeder en de saffraan aan de kook. Haal van het vuur, dek af met plasticfolie en laat een half uur infuseren.

Zeef de visbouillon.

Verhit een beetje olie in een wok.

Voeg 60 g paella rijst toe en laat al roerend bakken totdat de korrels glazig worden.

Overgiet met de gezeefde bouillon en laat op een zacht vuurtje koken gedurende 15 min tot alle vloeistof opgeslorpt is.

Verspreid de rijst over een siliconen matje en droog gedurende 6 u in een voedseldroger of oven bij 60° C.

Verwarm de rijst- of arachideolie tot 200°C.

Laat ongeveer een eetlepel rijst per keer in de olie glijden.

De rijst zal direct poffen. Schep de gepofte rijst direct uit de olie en laat goed uitlekken op keukenpapier.

 

Voor de peterselieolie:
Maak een peterselie door alle ingrediënten samen te cutteren in een blender.

 

Pel de gamba’s, maar laat de kop eraan. Verwijder het darmkanaal en kruid met peper en zout.

Gril de gamba’s in een gloeiend hete grillpan met een klontje geklaarde boter gedurende een paar minuten aan beide zijden. Besprenkel ze met de peterselieolie.

Snijd de baby ananassen middendoor en haal er de harde kern uit.

Maak insnijdingen in het vruchtvlees zodat dat makkelijk loskomt.

Strooi er een flinke portie gepofte paella rijst over en schik 3 gamba’s op elke baby ananas.

Werk af met takjes koriander.

 

Baby ananas, gegrilde gamba's en gepofte paella rijst

 

Dit recept heb ik gecreëerd in samenwerking met Bosto, lees mijn disclaimer.

Related Post