Ik sloeg het op in mijn Must-Make achterste hersencel, waar het bleef zitten tot ik vorige week op de Instagram account van Peggy’s Pastime een prachtfoto van datzelfde sesamijs zag passeren. Jaaaaa! Boem, patat! Het verhuisde meteen naar mijn To-Do-Now voorste hersencel en nog geen dag later was ik er al mee aan de slag. Het enige dat nog even op zich liet wachten, was de foto. Geen tijd, te donker,… ondertussen stond het sesamijs in mijn diepvries, waar het elke dag minderde. Ik wist niet dat ijs spontaan verdampt??!! ? Blijkbaar ben ik niet de enige bewoner van de Kastanjedreef 36 in Lochristi die het ijs graag lust… Maar kijk, het is uiteindelijk toch gelukt om er een mooie (al zeg ik het zelf) foto van te maken voor het helemaal op was. Me happy!
Wat heb je nodig voor 1 liter zwart sesamijs
3 tl en 3 el zwarte sesamzaadjes
3 el ahornsiroop
200 ml volle melk
1 vanillestokje
3 dooiers
50 g rietsuiker
400 ml volle room
1 snufje fleur de sel
Bereiding
Eerst rooster je 3 tl zwarte sesamzaadjes in een antiaanbakpan op matig vuur tot je ze lichtjes hoort “knetteren”. Haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.
Maak vervolgens een pasta van 3 el zwarte sesamzaadjes, eerst gemixt en dan gemengd met 2 el ahornsiroop.
Breng 200 ml volle melk tot net aan de kook, haal van het vuur en voeg de zaadjes van 1 vanillestok toe en het vanillestokje. Laat dit gedurende een kwartiertje trekken.
Klop ondertussen 3 eigelen op met 50 g rietsuiker tot je een lichtgeel mengsel bekomt.
Voeg hier dan 1 el ahornsiroop, de geroosterde sesamzaadjes en de pasta aan toe. Meng alles goed door elkaar.
Haal het vanillestokje uit de melk en giet deze voorzichtig bij het eimengsel, terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel terug over in de pot waarin je de melk hebt gekookt.
Laat het op een zacht vuur indikken terwijl je voortdurend blijft roeren. Als je kan, check dan ook de temperatuur. Dit mag zeker niet koken, de temperatuur mag maximum tot ca. 80° C gaan. Je zal zien dat tijdens dit indikken de kleur ook wat verandert. Maar vooral gaat er een echt heerlijke geur vrijkomen !
Eens het mengsel lichtjes is ingedikt, haal je de pot van het vuur en laat je het goed afkoelen.
Ondertussen klop je 400 ml volle room samen met een snufje fleur de sel tot yoghurt dikte. Voeg hier het afgekoelde mengsel aan toe en meng het voorzichtig door elkaar.
Zet gedurende minstens 4 u in de koelkast.
Draai er dan ijs van in de ijsmachine. Zo’n 10 min volstaan, zo wordt het niet te “ijzig”. Je steekt het daarna nog een uurtje in de diepvries en klaar.
Bron: recept van de blog Peggy’s Pastime.
Dat ijs ga ik zeker ook eens proberen. De foto is alleszins goed gelukt! Het kommetje heeft daar zeker aan bijgedragen. Welke ijsmachine heb jij?
Bedankt voor je reactie
Dag Valerie,
Ik heb deze: https://www.cuisinart.nl/c147/ijsmachines/ice30bce/deluxe-ijsmachine/
Smakelijk! 🙂
Groetjes
Myriam
Prachtig kommetje, waar heb je dit ergens gekocht?
Dankje, Sandra. Mijn man heeft dit voor mij gekocht in Japan. 🙂
Groetjes
Myriam