Appelvormige appeltaart met appelroosjes en banketbakkersroom

Appelvormige appeltaart met appelroosjes. Da’s 3 keer appel in 3 woorden. Da’s veul appel. Nu ja, meer appel dan deze appeltaart in de appelvormige vorm van Le Creuset is ondenkbaar. Wanneer er een nieuwe vorm opduikt in het assortiment van mijn favoriete Franse merk, dan ben ik er als de kippen bij en met deze appelschotel was dat niet anders. Eigenlijk is de vorm bedoeld om er tarte tatin in te bakken, maar ik vond een appelroosjestaart origineler. Ik bakte in het verleden al appelroosjes, maar nog nooit verwerkt in een taart. Mijn nieuwe Le Creuset vorm was de ideale aanleiding.

Let wel, ik ga er geen doekjes omwinden. Dit is best een hele klus. Vooral voor het maken van de roosjes moet je wel wat geduld hebben. Maar kijk, een van mijn betere karaktertrekken is dat ik geduldig ben. Vroeger puzzelde ik vaak en borduurde ik giga tafereeltjes in kruisjessteek. Om mijn goede karaktertrek maar even in de verf te zetten.

Wel een paar tips: zorg dat je meteen voldoende appels verwerkt. Ik begon met 2, maar dat was dus veel te weinig. Daardoor moest ik herbeginnen met het maken van het sinaasappelsap waarin de appelplakjes geweekt worden. Hierdoor begon ik me wat op te jagen en kortte de weektijd wat in. Alweer geen goede zet: de appels waren nog niet zacht genoeg en braken in twee, waardoor ik dus nog een derde keer moest herbeginnen. Beweerde ik net dat ik veel geduld had? 😀

Soit, het resultaat mag er zijn én het mag gezien zijn!

 

Appelvormige appeltaart met appelroosjes en banketbakkersroom

 

Ingrediënten voor 1 appeltaart

Voor het deeg:
250 g bloem
125 g zachte boter
100 g suiker
1 ei

Voor de vulling:
80 g gelei van  aardbei of abrikozen
200 ml melk
4 dooiers
40 g fijne witte suiker
15 g maïzena
100 ml slagroom
Het merg van een vanillestokje

Voor de appelroosjes:
4 appels (Jonagold)
125 ml sinaasappelsap
100 g suiker
110 g gesmolten boter

 

Appelvormige appeltaart met appelroosjes en banketbakkersroom

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

 

Voor het deeg:
Verkruimel de boter in de bloem en suiker en voeg het ei toe. Meng goed tot je een deeg krijgt.

Rol het deeg 2 mm dik rond uit op een bebloemd werkvlak. Leg in een met bakpapier beklede taartvorm en rol het teveel aan deeg over de randen af met de deegrol. Prik gaatjes in de bodem met een vork, leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen of -parels en bak de taartbodem ca. 20 min af op 175° C. Laat afkoelen.

Verwarm de gelei met 1 el water even op het vuur en strijk de taartbodem hiermee in.

 

Voor de vulling:
Meng de eierdooiers met de suiker tot een ruban. Breek de maïzena met een klein scheutje melk in een kop, meng goed en voeg toe aan de ruban. Roer goed om.

Breng de rest van de melk met het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk.

Klop de melk al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel. Doe terug in de kookpot en laat zachtjes indikken.

Laat afkoelen en roer regelmatig om. Roer er de slagroom doorheen en verdeel over de taartbodem.

 

Voor de appelroosjes:
Was de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.

Snijd de appels in dunne halve maantjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Hoe dunner hoe beter, zo kan je de roosjes gemakkelijker oprollen.

Besprenkel de appelschijfjes licht met limoensap om verkleuring tegen te gaan en verzamel ze in een diep bord.

Neem een steelpan en voeg de suiker, de boter en het sinaasappelsap toe. Verwarm tot alle ingrediënten versmolten zijn en giet over de appelschijfjes.

Laat minstens 10 min weken en giet daarna de appels af in een vergiet.

 

Afwerking

Rol nu met deze plakjes roosjes. Om de roosjes te vormen, neem je een maantje tussen de vingers en rol je hem op. Hier rol je losjes opnieuw een appelplakje omheen. Ik gebruikte 5 plakjes appel per roosje. Zet elk roosje vast in de vulling. Blijf zo doorgaan tot je volledige taart is gevuld met appelroosjes.

Plaats de taart 7 min onder de grill.

Laat afkoelen en klaar.

Bestrooi de appeltaart net voor het serveren met poedersuiker.

Genieten geblazen!

 

Appelvormige appeltaart met appelroosjes en banketbakkersroom

 

Bron: een recept van de site Lekker van bij Ons.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Appelvormige appeltaart met appelroosjes en banketbakkersroom

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: